sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Jane Austen - Emma


Varakkaan kartanonomistajan herra Woodehousen lemmikkitytär Emma on älykäs, sievä ja hemmoteltu nuori nainen. Hän on päättänyt lujasti torjua kaikki avioliittoansat, joita hänen tielleen viritetään. Sen sijaan hän punoo toimeliaassa päässään lakkaamatta juonia ystäviensä lemmenasioiden järjestämiseksi. Ennen pitkää Emma kuitenkin huomaa, että hänen hyvää tarkoittavat järjestelynsä aiheuttavat kokonaisen väärinkäsitysten ja rakkaussurujen kaaoksen ja mikä katalinta, hän tarttuu itsekin rakkauden pauloihin.

Luin tämän kirjan tätini suosituksesta ja myös siksi että viimeistään kesällä aion sivistää itseäni klassikkoja lukemalla. Emma oli hauska kirja jonka lukemista en missään mielessä kadu.

Jane Austen on kirjailijana hykerryttävän hauska. Jo ensimmäinen sivu sai hykertelemään, vaikkei Emma ole edes yhtä hauska kuin häne teoksensa Uskollinen ystäväni jota viime jouluna lukiessani nauroin ääneen (suosittelen). Hän kirjoittaa ihanalla huumorilla ja hienovaraisesti pilkkaa aikansa ihanteita pyörtyilevistä neitosista.

Se mikä Emmassa hiukan häiritsi oli juonen ennalta arvattavuus. Tulevan rakastetun ja muutaman avioliiton arvasi heti. Yllätyksiä ei siis sadellut. Toisaalta se tunne kun huomaa arvanneensa oikein, on yksi parhaista mitä lukiessa voi saada.

Emmasta jäi siis oikein hyvä fiilis, ja jos klassikoiden lukemista harkitsee, Jane Austenista on hyvä aloittaa.

Arvosana: ♣♣♣

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)