tiistai 28. toukokuuta 2013

Mary Hoffman - Laivojen kaupunki

Stravaganza, #5 


Rinnakkaismaailmoista ja stravaganttien veljeskunnata kertovan sarjan huikean jännittävä viides osa. 

16-vuotias Isabel tuntee jäävänsä kaikessa kymmenen minuuttia vanhemman veljensä varjoon. Asiat kuitenkin muuttuvat, kun Isabel eräänä päivänä löytää Barnsburyn lukion lattialla lojuvan puanisen samettipussukann täynnä hopean värisiä mosaiikkipaloja. Taidehistoriasta kiinnostunut Isabel ajattelee heti Ravennaa, mosaiikeistaan tunnettua Italialasikaupunkia. Hänen hämmästyksensä onkin suuri, kun hän yllättäen löytää itsensä Classesta, erehdyttävästi Ravennaa muistuttavasta renessanssiajan kaupunkivaltiosta. 
  Taliassa idän suurvalta on kokoamassa laivastoa Bellezzaa ja sen liittolaiskaupunkeja vastaan. On hyvä syy uskoa, että Bellezzan vanhoilla vihollisilla di Chimiceillä on näppinsä pelissä. Suuri meritaistelu häämöttää horisontissa, ja stravaganttien veljeskunnan apua kaivatan taas kipeästi...

Laivojen kaupunki jatkaa stravaganteista kertovaa sarjaa tutulla kaavalla. Itsensä epävarmaksi tunteva nuori Barnsburyn koulusta löytää renessanssityylisen esineen, talismaanin, ja päätyy Taliaan, rinnakkaismaailmaan joka vastaa meidän Italiaamme 1500- luvulla. Hän saa tietää olevansa stravagantti, maailmojen välinen matkaaja, jolle on määrätty tärkeä tehtävä.

Juonellisesti Laivojen kaupunki ei liiemmin poikkea sarjan aikaisemmista osista. Isabel tuntee jäävänsä kaikessa kaksoisveljensä Charlien varjoon. Hän kuitenkin päätyy Taliaan ja elämänmuutos on valmis. Vaikka alkuasetelma ei päätä huimaa, juoneen oli kuitenkin kätketty muutama yllättävä käänne ja minä tuhkimotarinoiden ja onnellisten loppujen rakastajana katsoin asioita vähän sormien välistä.

Juonta enemmän Stravaganza sarjassa kolahtaakin renessansiajan Italia ja Talia. Näiden kahden rinnakkaismaailman välille on punottu jännittäviä eroja, kuten se, että Taliassa hopea on arvokkaampaa kuin kulta. Lisäksi jokaisella Italian kaupungilla on Talialainen vastineensa, esim. Bellezza vastaa Venetsiaa. Laivojen kaupungissa isossa osassa on Classen kaupunki, sekoitus Italian Ravennaa ja Classea.

Hahmona Isabel ei oikein säväyttänyt. Pelkkä veljen kadehtiminen ei ihan riittänyt tuomaan häneen syvyyttä. Omia suosikkejani olivatkin enemmän Taliassa Luciano ja nykyajassa Nicholas. Laivojen kaupungissa saavat osansa myös edellisistä kirjoista tutut hahmot molemmista maailmoista. Yksi asia josta sarjassa tykkään, onkin eräänlainen päähenkilöiden kierrätys. Jokainen stravagantti on päähenkilönä yhdessä kirjassa, mutta esiintyy seuraavissa kirjoissa sivuhenkilönä. Muutenkin edellisten kirjojen tapahtumat nivoutuvat tarinaan kivasti, ja koko stravagointi selitetään niin perusteellisesti, että sarjan voisi melkein aloittaa tästäkin kirjasta. Suostittelen silti lukemaan ensimmäiset osat ennen tätä.

Laivojen kaupunki oli viihdyttävää luettavaa, joka piti otteessaan myös toisella lukukerralla. Siltikään se ei ole sarjan paras osa, kaksi ensimmäistä: Naamioiden kaupunki ja Tähtien kaupunki peittoavat tämän mennen tullen.

Arvosana: ♣♣♣♣

4 kommenttia:

 1. Olen tainnut lukea kolme ensimmäistä Stravaganza-kirjaa ja olen kyllä jossakin välissä harkinnut sarjan lukemista jatkavani. Pidin niistä vuosia sitten ainakin paljon. Taisin itse asiassa lukea niitä juuri sinun ikäisenäsi ja vähän nuorempana. Tuo päähenkilöiden kierrätys oli juuri yksi piristävän erilainen piirre sarjassa ja pidin paljon muutenkin kirjasarjan ideasta. Pidän historiallisista romaaneista ja olen suuri Italia-fani, joten Talia oli juuri kuin minulle keksitty fiktiivinen paikka. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minuunkin Italia iskee kyllä toden teolla. :)Ja kun vielä ripaus historiaa ja taikaaa, niin se on siinä! Suosittelen kyllä jatkamaan lukemista, vaikkakin sarja valitettavasti huononeekin hiukan loppua kohti.

   Poista
 2. Rakastan Stravaganzoja, olen ne kaikki myös lukenut. Paras on ehkä Kukkien kaupunki ja huonoin Salaisuuksien kaupunki. Tämä on yksi parhaista. Olen ajatellut laittaa jo pitkään viestiä tänne, mutta ei ole vain saanut aikaiseksi, vaikka blogia aktiivisesti seuraankin :)

  t. Celestine

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkien kaupunki on minustakin Stravaganzojen aatelia, paremmaksi pistävät vain Naamioiden- ja Tähtien kaupunki. Ja minustakin Salaisuuksien kaupunki on se huonoin.

   Niin ja mukava kuulla, että seurailet tätä! :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)