lauantai 13. heinäkuuta 2013

Cassandra Clare - Clockwork Angel

The Infernal Devices, #1

Magic is dangerous — but love is more dangerous still.
When sixteen-year-old Tessa Gray crosses the ocean to find her brother, her destination is England, the time is the reign of Queen Victoria, and something terrifying is waiting for her in London's Downworld, where vampires, warlocks and other supernatural folk stalk the gaslit streets. Only the Shadowhunters, warriors dedicated to ridding the world of demons, keep order amidst the chaos.
Kidnapped by the mysterious Dark Sisters, members of a secret organization called The Pandemonium Club, Tessa soon learns that she herself is a Downworlder with a rare ability: the power to transform, at will, into another person. What's more, the Magister, the shadowy figure who runs the Club, will stop at nothing to claim Tessa's power for his own.
Friendless and hunted, Tessa takes refuge with the Shadowhunters of the London Institute, who swear to find her brother if she will use her power to help them. She soon finds herself fascinated by — and torn between — two best friends: James, whose fragile beauty hides a deadly secret, and blue-eyed Will, whose caustic wit and volatile moods keep everyone in his life at arm's length... everyone, that is, but Tessa. As their search draws them deep into the heart of an arcane plot that threatens to destroy the Shadowhunters, Tessa realizes that she may need to choose between saving her brother and helping her new friends save the world... and that love may be the most dangerous magic of all.

Koska varjonmetsästäjät saavat sisäisen fanityttöni heräämään ja suunnitelmissani on jo pitkään roikkunut englanniksi lukeminen, päätin lopulta ryhdistäytyä ja yhdistää nämä kaksi asiaa. Mökille mukaan päätyi Clockwork Angel, Infernal Devices -trilogian ensimmäinen osa.

Clockwork Angel sijoittuu samaan maailmaan kuin Claren tunnetumpi ja osittain suomennettukin Varjojen kaupungit -sarja. Aikakausi on tosin vaihtunut viktoriaaniseen, 1870-luvun Englantiin.

Tessa Gray matkustaa Lontooseen tavoitteenaan löytää veljensä heidän kasvatti-tätinsä kuoltua. Jouduttuaan salaperäisten sisarusten, Dark sistersin kidnappaamaksi, Tessalle selviää, että hän ei ole tavallinen ihminen, vaan muodonmuuttaja, osa Alamaailmaa, jossa vampyyrit, velhot, ihmissudet ja haltijat vaeltavat maallikkojen, eli tavallisten ihmisten heistä mitään tietämättä. Kaiken keskiössä ovat kuitenkin varjonmetsästäjät, yliluonnollisen voimakkaat soturit, joidem tehtävä on suojella maailmaa pahuudelta. Tessa tempautuu yhä syvemmälle varjonmetsästäjien maailmaan, ja päätyy Instituuttiin, Lontoon varjonmetsästäjien pääpaikkaan. Siellä hän tutustuu kilttiin Jemiin ja äksympään Williin, parhaisiin ystävyksiin, joilla kummallakin on jotain salattavaa. Veljeään etsiessä Tessa huomaa kaiken tutun kääntyneen ylösalaisin, hänen menneisyydessään on salaisuuksia, jotka ovat myysteri kaikille. Varjonmetsästäjiäkin uhataan uudelta ja odottamattomalta taholta...

Varjonmetsästäjät jaksavat kiehtoa yhä edelleen. Viktoriaaninen Englanti miljöönä hurmaa. Varjonmetsästäjät istuvat täydellisesti aikaan, jolloin naiset käyttivät pitkiä hameita ja matkat taitettiin hevoskyydillä. Välillä tämä kuitenkin hämmensi, kun Varjojen kaupunkeja lukeneena oli tottunut New Yorkiin, metroihin, hampurilaisiin ja farkkuihin. No, tuosta ei voi syyttää ketään muuta kuin kaavoihin kangistunutta itseään.

Hahmoihin en kuitenkaan tykästynyt vielä aivan samalla lailla kuin Varjojen kaupunkien henkilökaartiin. Etenkin Willistä tuli välillä liiankin paljon mieleen Varjojen kaupunkien Jace. Jace, jolla on ikuinen paikka sydämessäni kaikissä raivostuttavissa luonteenpiirteissäänkin, on korvaamaton, eikä häntä voida syrjäyttää. Luultavasti vertailin häntä ja Williä liiaksikin. Luulenpa myös, että minun täytyy vain tutustua hahmoihin paremmin muissa kirjoissa, jotta he alkavat tuntua omilta.

Toinen ärsyttvä asia oli kirjassa pohjustettu, pelkäämäni kolmiodraama, jonka kauhulla odotan puhkeavan kukkaan toisessa osassa. Twilight-saagan luettuani olen raivostunut naispäähenkilöille, jotka eivät osaa valita, vaan valittavat kurjuuttaan kahden yhtä ihanan sulhon välimaastossa. Onneksi Clockwork Angel ei vielä päättynyt tähän, mutta pahoin pelkään seuraavan osan muuttavan asianalaidan. No, toivotaan, että olen väärässä.

Eräs piirre Clockwork Angelissä jäi silti erityisesti ihastuttamaan. Nimittäin sen steampunk-vivahteet. En nyt rupea runoilemaan tyylilajista sen enempää, vaan linkitän wikipedian tähän. Kirjassa oli siis iso osa erilaisilla höyry- ja kellokoneistolla toimivilla koneilla. Tämä tuntui suorastaan tuoreelta tuulahdukselta vampyyrien ja ihmissusien kansoittaman fantasian keskellä. Itse asiassa sarjan nimen Infernal Devices, voisikin vapaasti suomentaa Helvetinkoneiksi.

Kaikesta marmatuksesta huolimatta Clockwork Angel jätti suuhun hyvän maun, etenkin voitontunteen ensimmäisestä vieraalla kielellä luetusta kirjasta. Ja varjonmetsästäjät tietysti jyräävät. Koska Infernal Devices sarjaa ei ole suomennettu, varasin kirjastosta myös seuraavat osat itselleni. Suosittelen kyllä lukemaan, mutta ensiksi kannatta tutustua Varjojen kaupungit, sarjaan.

Laitan tähän loppuun vielä itseäni ihastuttaneen sitaatin kyseisestä kirjasta:
"There's plenty of sense in nonsense sometimes, if you wish to look for it."

Arvosana: ♣♣♣♣

Nyt onkin sitten aika fanityttöillä 15.7 ilmestyvää Varjojen kaupungit -sarjan viidettä osaa: Kadotettujen sielujen kaupunki, sekä tietysti 30.8 ensi-iltansa saavaa Luukaupunki-elokuvaa!

4 kommenttia:

 1. Mä tykkäsin Varjojen kaupunkien ideasta ja varjometsästäjistä, mutta kirjojen juonelle en koskaan varsinasesti lämmennyt. En jostain syystä usko että tykkäisin näistäkään, vaikka miljöö olisikin noin kiinnostava. Oon vaan iin lopen kyllästynyt kaikkiin kolmiodraamoihin (ja mahdollisiin sellaisiin) ettei tosikaan. Plus Jacen kakkosversio ei kuulosta kovin hyvältä, varsinkaan kun pidin siitä ensimmäisestä niin kovin paljon :D

  Leffana tää ois kyllä kiva nähdä jos siihen tarjoutuisi mahdollisuus! Ihan vaan koska Jamie Campbell Bower ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kolmiodraamat nyppii kyllä välillä toden teolla! Luukaupunki leffaa odottelen innolla, vaikka minulla menikin kauan, että aloin nähdä Jamien Jacena. Alun epäröinnin ja tarilerien jälkeen olen kuitenkin tykästynyt häneen. :) Kiitos kommentista!

   Poista
  2. Tuon haluaisin ehdottomasti kirjahyllyyni! (ei ole vielä sattunut silmään kirjakaupassa, harmi, täytynee sitten tilata netistä, jos muu ei auta...) Olen lukenut koko
   Varjojen kaupungit–sarjan, ja kun ihastuin niihin, niin eipä muukaan auttanut kuin
   alkaa haaveilla tämän perään.
   tällä hetkellä on The Darkest Minds kesken, joten mikäpä tässä haaveillessa
   kun on hyvä kirja sylissä...

   Poista
  3. Joo, tätä on Suomen kirjakaupoissa vähän vaihtelevasti. Aika usein ainakin joitain TID-trilogian osia tulee Suomalaisessa kirjakaupassa ja Akateemisessa vastaan ainakin täällä Tampereella. Jos pidit Varjojen kaupungeista niin tämä on kyllä varma nakki, minulle TID oli ainakin yhtä hyvä, ellei jopa parempikin kokemus.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)