tiistai 23. heinäkuuta 2013

John Green - Tähtiin kirjoitettu virhe

Kipu ei jalosta, mutta tekee näkyväksi

Kilpirauhassyöpää sairastava 16-vuotias Hazel on onnekas saatuaan muutaman lisävuoden. Elämä tuntuu soljuvan sormien lomitse, kunnes hän tapaa Augustuksen. Itsepintaisen sinnikäs poika on päättänyt voittaa omakseen sydämen, jonka siihen saakka on täyttänyt muuan arvoituksellisesti kesken jäänyt romaani.

Samalla kun sairaus tiukentaa otettaan, nuorten elämän käsikirjoitus menee uusiksi. Vaikka kirjallisia salaisuuksia ratkova matka Amsterdamiin osoittautuu pettymykseksi, rakastuneet löytävät toisistaan sen, mitä eivät ole vielä ehtineet menettää.


Jotenkin tästä kirjasta tuntuu olevan tuhottoman vaikea kirjoittaa. Ehkäpä siksi, että rakastuin kirjaan palavasti, ja lopetin sen yhdeltä yöllä itkettyäni viimeiset neljäkymmentä minuuttia lähes hysteerisesti. (Onnestako vaiko surusta? Johtopäätöksien aika!) Oikeastaan jo kirjan ajatteleminen alkaa itkettää. :D

Tähtiin kirjoitettu virhe kertoo tarinan Hazelista, joka sairastaa parantumatonta kilpirauhassyöpää. Elämä rullaa tasaisesti vertaistukiryhmän ja television ympärillä, kunnes hän tutustuu Augustus Watersiin. Rutiinit rikkoutuvat, kun nuoret tutustuvat, ja päättävät selvittää Hazelin keskeneräisen lempikirjan lopun kirjailijalta itseltään. Tämä tietää retkeä Amsterdamiin. Vaikkei kaikki suju kuten unelmissa, sillä "Maailma ei ole toiveidentoteuttamis tehdas.", Amsterdamin matka avaa uusia ikkunoita Hazelin elämässä.

Tähtiin kirjoitettu virhe itkettää ja naurattaa. Greenin huumori ja ajatuksia herättävät lauseet saavat aikaan jotain ainutlaatuista. Kirjan kanssa vuoroin itkee, vuoroin nauraa (ja joskus jopa yhtaikaa, kuten allekirjoittanut).  Juoni ei seiso paikoillaan, vaan rullaa eteenpäin sujuvasti. Henkilöt ovat ihania, etenkin Augustus osoittautui hurmaavaksi persoonaksi. Nykyään olenkin sitä mieltä, että jokainen meistä tarvitsisi elämäänsä yhden Augustus Watersin.

Lainaus sivulta 170:
"Olen rakastunut sinuun ja tiedän, että rakkaus on vain huuto tyhjyyteen, että unohdus on väistämätön, me kaikki olemme tuomittuja, ja tulee päivä jolloin kaikki ponnistelumme ovat rauenneet olemattomuuteen, ja tiedän, että aurinko nielaisee ainoan planeettamme, ja minä olen rakastunut sinuun."

Arvosana: ♣♣♣♣♣

6 kommenttia:

 1. Olen kuullu tästä kirjasta paljon hyvää sanottavaa. Ihana että se herätti sinussa noin voimakkaita tuntemuksia :D pitäisi varmaan itsekkin lukea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu suosittelen kyllä ehdottomasti! Yöunet jäivät tosin huononlaisiksi kun itkeskelin vielä kirjan lopetuksen jälkeenkin... :D

   Poista
 2. Tämä on LOISTAVA! (Myönnettävä on, katsoin elokuvan ensin) mutta lukukokemusta se
  ei pilannut.
  John Green on loistava kirjoittaja, ja jouduin pinnistelemään toden teolla etten olisi alkanut
  TV:n ääressä vuodattamaan kyyneliä niin että aiheutan tulvan...:)
  Seuraavaksi listalla on varmasti Paper Towns (suom. Arvoitus nimeltä Margo) sekä Looking for Alaska (suom. Kaikki viimeiset sanat).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtiin kirjoitettu virhe on kyllä itkuelokuva pahimmasta (tai parhaimmasta, miten sen nyt haluaa ajatella :D) päästä. Oma suosikkini Greenilta on tämän ohella yhdessä David Levithanin kanssa kirjoitettu Will Grayson, Will Grayson, vaikka kaikki hänen teoksistaan ovatkin hyviä.

   Poista
  2. Täytyykin lukea Will Grayson, Will Grayson heti kun sattuu käteen...

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)