sunnuntai 11. elokuuta 2013

Cassandra Clare - Kadotettujen sielujen kaupunki

Varjojen kaupungit, #5


Rakkaus. Veri. Petos. Kosto. Miten paljon Clary on valmis maksamaan pelastaakseen poikaystävänsä?
Kun Clary Fray saa vihdoin tavata poikaystävänsä Jacen, hän huomaa kauhukseen, että Lilith-demoni on kietonut Jacen ja Claryn ilkeän veljen Sebastianin kohtalot yhteen, ja että Jacesta on tullut pahuuden palvelija.
Clary on valmis tekemään mitä tahansa rakkaansa puolesta, hän on valmis jopa kuolemaan - mutta voiko hän lunastaa Jacen hengen antamalla tämän sielun joutua kadotukseen?

Vihdoinkin sain näppeihini Varjojen kaupungit -sarjan viidennen ja toiseksi viimeisen osan. Edellisen osan kutkuttavan jännittävän lopun jälkeen odotin tätä kuin kuuta nousevaa. Nyt Kadotettujen sielujen kaupunki on luettu ja odotus sarjan päättävää osaa, City of Heavenly Fire -kirjaa kohtaan sen kuin kasvaa. (Sivumennen sanoen pahoittelen Varjojen kaupungeista postattavien arvostelujen epäjärjestelmällisyyttä, mutta minun täytyi nyt päästä löpisemään viidennestä osasta. )

Kadotettujen sielujen kaupunki käynnistyy New Yorkista kaksi viikkoa edellisen kirjan (Langenneiden enkelten kaupunki) lopun jälkeen. Jace Wayland on kadonnut kuin tuhka tuuleen, eivätkä etsinnät tuota tulosta. Pian käy kuitenkin selväksi, että Jacesta on tullut Sebastianin, Claryn pahan veljen palvelija Lilith-demonin liitettyä poikien kohtalot yhteen. Clary, tämän paras ystävä Simon, Jacen ottosisarukset Isabelle ja Alec, velho Magnus Bane, sekä monet muut ovat valmiita tekemään kaikkensa saadakseen Jacen, oikean Jacen takaisin. Mutta onko Jacen ja Sebastianin välistä sidettä mahdollista purkaa, ja jos on, niin millä hinnalla? Entä mikä on Sebastianin lopullinen suunnitelma?

Kadotettujen sielujen kaupunki on oivallinen esimerkki Claren mahtavasta huumorista. Huumorin nasevuus on ollut monesti hiukan taka-alalla edellisissä kirjoissa, mutta tässä kirjassa sitä on ja paljon. Huomasin hykerteleväni monessa kohdassa hahmojen järjettömyyksille, ja huumorin pilke piristää mukavasti muuten aika synkkää tarinaa.

Juoni on jännittävä ja vetävä, itse pidin siitä paljon. Kadotettujen sielujen kaupunki ei junnaa missään vaiheessa paikallaan, koko ajan tapahtuu ja monen henkilön näkökulmasta. Clare osaakin vaihtaa näkökulmaa juonikkaasti, juuri kun jotain jännittävää tapahtuu varmistaen siten lukijan koukuttumisen.

Hahmot olivat ihania, kuten aina. Tällä hetkellä sarjassa ei taida olla pahiksia lukuun ottamatta ainuttakaan hahmoa, josta en pitäisi. Jace on tietysti ikuinen suosikki ja erityisesti minua viehätti ja inhotti tässä kirjassa Jacen pahisvastine. Clare oli kuvannut hahmon hyvin, niin että lukija ymmräsi aina kumpi Jace on kyseessä. Myös Sebastian jäi mieleen oivallisena pahishahmona.

Kadotettujen sielujen kaupunki on täynnä romatiikkaa. Jacen ja Claryn lisäksi pariskuntia on niin paljon, että romanttisia hetkiä on miltei liian paljon (muttei kuitenkaan ihan liikaa). Myös Jacen ja Claryn suhde tuntui välillä rasittavalta, sillä kirjassa korostui Claryn kärvistely ja haikailu Jacen perään.

Kokonaisuutena kirjasta jäi hyvä maku suuhun, ja loppuratkaisu sai sormet syyhyämään seuraavaa osaa. City of Hevanly Firen oletettu ilmestymisaika on maaliskuussa 2014. Kukapa tietää, ehkäpä tartun kirjaan jo silloin, enkä jää odottamaan suomennosta...

Arvosana: ♣♣♣♣

2 kommenttia:

  1. Miten se päättyy? Pääseekö jace irti sebastianista? Voitko kertoa? Kiiitoooos!!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmmm.... Pyrin spoilerittomaan linjaan täällä blogissa, koska inhoan itse sitä kun onnistun vahingossa lukemaan jonkun juonipaljastuksen. Siispä taidan nyt jättää vastaamatta, pahoitteluni. Suosittelen lukemaan kirjan, sillähän se selviää! :)

      Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)