perjantai 23. elokuuta 2013

David Eddings - Kohtalon täyttymys

Belgarionin taru, #4

"Enää hän ei pelännyt. Valon Lapsi odotti miekka kädessään hetkeä, jona ennustus veisi hänet kuolemanvakavaan taisteluun Pimeyden jumalaa vastaan..."
Pyhä Aldurin Kivi on vallattu takaisin ja Garion kruunattu kuninkaaksi Riva Rautakouran perillisenä.

Ikivanha ennustus ei kuitenkaan ole vielä toteutunut: Garion tietää että lopullinen taistelu Pimeyden jumalaa vastaa on väistämätön, silloin ratkaistaan Kiven herruus ja maailmojen kohtalo. Niin on määrätty, mutta sisimmässään nuori kuningas tuntee kalvavan epäilyn: voiko ihminen voittaa kuolemattoman jumalan?

Kohtalon täyttymys on viides ja viimeinen osa Belgarionin tarua, loistavaa fantasiaeeposta, joka kertoo nuoren pojan seikkailujen tiestä maailmassa, jossa peri-inhimillinen ja yliluonnollinen elävät luontevasti rinnakkain.

No niin. Nyt olen viimein saanut loppuun Belgarionin tarun viimeisen osan, jonka lukukokemusta ei himmentänyt lainkaan tosiseikka, että olen lukenut kirjan jo aikaisemmin. Päin vastoin, oli rattoisaa palata jälleen tuttuun maailmaan ja tuttujen hahmojen seuraan, seuraamaan Garion matkan päätymistä. (Tokihan Belgarionin tarua seuraa viellä jatkosarja Mallorean taru, mutta minulle Belgarionin taru tulee aina olemaan se aito ja oikea.)

Garion on edellisessä osassa Rivan kuningattaressa, saanut tietää olevansa Rivan sammuneeksi luulleen kuningassuvun viimeinen vesa, ja Rivan, ankeahkon Tuultensaaren kunigas. Hänellä on myös elintärkeä osa ikivanhassa ennustuksessa. Garionin on taisteltava Torakia, Pimeää jumalaa vastaan saattaakseen maailman oikealle raiteelle. Garion onkin paennut Rivasta Belgarath-velhon ja viekkaan ystävänsä Silkin kanssa hoitaakseen tehtävänsä vähin äänin ja käytännöllisesti. Idästä on kuitenkin nousemassa Torakin ohella myös sota, eikä länsi voi olla vastaamatta. Ce'Nedra, Garionin oikullinen kihlattu on noussut lännen armeijan keulakuvaksi ja marssii nyt kohti itsemurhalta vaikuttavaa taistelua, jonka ainoa päämäärä on pelata aikaa Garionille. Tapahtumat etenevät kohti lopullista ratkaisua.

Kohtalon täyttymys on hyvä päätösosa. Tapahtumat etenevät luonnollisella painollaan kohti odotettua ratkaisua, eikä lukijaa petetä. Tapahtumia kerrotaan kahdesta näkökulmasta, toisaalla tarkastellaan Garionin, Belgarahtin ja Silkin yksinäistä vaellusta kohti Malloreaa ja Torakin nukkumapaikkaa. Toisaalla taas seurataan Ce'Nedran ja muun armeijan marssia itää ja taistelua kohti. Vaikka lukija tietääkin todellisen ratkaisun tapahtuvan Garionin ja Torakin kohdatessa, itse ainakin pidin Ce'Nedran osuutta mielenkiintoisempana. Garionin matkalla on etupäässä pieniä sattumuksia, ja näin inhottavaa teinislangia käyttäen, Garionin angstausta. Vaikka on täysin luonnollista ja uskottavaa, ettei poika ole kulkemassa taisteluun jumalaa vastaan kevyin mielin, välillä masennusryöpyn lukeminen kyllästyttää. Onneksi kirjan muut hahmotkin kommentoivat Garionin mielialaa. :) Hahmot ihastuttivat minua muutenkin, etenkin Ce'Nedra, veikeä mutta viisas Belgarath sekä monet muut ovat nousseet suuriksi suosikeiksi.

Belgarionin tarun viimeinen osa sisältää vielä lisää palasia Eddingsin kiehtovaan maailmaan. Kirjassa huomiota saavat Torakia palvovat angarakit, sekä pohjoisessa asuvat, pahoja henkiä palvovat morindit. Angarakeja on sivuttu paljon jo edellisissä kirjoissa, joten minua kiehtoivat kirjassa etenkin morindit, ja huomasin suorastaan ahmivani sivuja Garionin ja heidän kohtaamisista. Eddingsillä on taito luoda eri kansoille ja kulttureille kiehtovia, muttei liian monimutkaisia ominaispiirteitä.

Kirjan loppuratkaisu on uskottava ja itse pidin siitä kovasti. Kovin ennalta-arvaamaton se ei kyllä ole, ja muistelen muutenkin Belgarionin tarua ensimmäistä kertaa lukiessani arvanneeni monia asioita ennakolta. Itse en ole tästä ikinä häiriintynyt, sillä voitonriemun tunne, kun tajuaa olleensa oikeassa, on vailla vertaa. Jo toisen kerran, kiitän Eddingsiä ihanista hetkistä Garionin ja kumppaneiden matkassa.

Arvosana: ♣♣♣♣

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)