maanantai 12. elokuuta 2013

Rick Riordan - Athenen merkki

Olympoksen sankarit, #3


Huippusuositun sarjan kolmannessa osassa Percy Jackson seikkailee jälleen Annabethin rinnalla.
Juuri kun Annabeth on saanut Hera-jumalattaren järjestämän eron jälkeen vihdoin tavata Percyn, roomalaisten puolijumalien leiri näyttää valmistautuvan sotaan. Annabethia huolestuttaa myös äidin antama lahja, jossa vaaditaan häntä seuraamaan Athenen merkkiä ja kostamaan tämän puolesta. Ei mikään mitätön toive, kun Percy ja Annabeth yrittävät samalla etsiä ja sulkea Kuoleman oven vanhalla mantereella.
Eniten Annabeth kuitenkin pelkää, että Percy on muuttunut roomalaisten leirissä. Että hän ei enää välitä ystävistään. Vaikka Annabeth sodan ja viisauden jumalattaren tyttärenä on syntynyt johtamaan joukkoja, hän kaipaa kipeästi omaa Leväaivoa rinnalleen.

Luin Athenen merkkiä egnlanniksi (Mark of Athena) noin puoleenväliin viime talvena. Sitten typeryyttäni spoilasin kirjan lopun itseltäni lukemalla neljännen osan takakannen, eikä kirjan vaivalloisempi lukeminen englanniksi jaksanut enää kiinnostaa. Silti suomennos oli ehdottomasti lukulistalla, ja kyllähän tuo kannatti, Athenen merkki oli hauska lukukokemus, joka tosin loppui odotetulla tavalla.

Athenen merkissä ennustuksen seitsemän puolijumalaa tapaavat viimein toisensa. Annabeth, Leo, Jason ja Piper ovat lentäneet Puoliveristen leiristä roomalaisten puolijumalien leiriin Leon valmistamalla sotalaivalla, Argo II: lla. Siellä he tapaavat Percyn, Hazelin ja Frankin, mutta roomalaiset eivät suhtaudu uusiin tulokkaisiin rauhallisesti. Annabethiakaan ei paina vain mahdottomalta tuntuva etsintäretki: tehtävä sulkea Kuoleman ovi ja estää Gaian herääminen, tai roomalaisten ja kreikkalaisten puolijumalien välillä häämöttävä sota. Athene on antanut tyttärelleen tehtävän, tämän on seurattava Athenen merkkiä ja oikaistava muinainen vääryys. Eikä leirien välinen erimielisyys vaikuta hyvällä tavalla myöskään jumaliin...

Aina Riordanin kirjaan tarttuessaan muistaa muutaman sivun jälkeen, miksi niistä pitikään niin paljon. Syy on nimittäin huumori, Riordan on yksi hauskimmista kirjailijoista joita tiedän. Kirjat ovat täynnä hauskoja sattumia ja hervotonta huumoria. Seuraavaa käännettäkin on usein vaikea arvata. Kuitenkin Athenen merkkiä myös englanniksi lukeneena kaikki käännökset ja sutkaukset eivät tunnu aivan niin hauskoilta, suomennos ei aina tavoittanut kaikkia kielen hienouksia.

Athenen merkki etenne samanlaisella usean kertojahahmon rakeenteella, kuin muutkin Olympoksen sankarit -sarjan kirjat. Tässä kirjassa ääneen pääsevät Percy, Annabeth, Leo ja Piper. Vaikka nykyiseen rakenteeseen onkin jo tottunut, pidin ehkä enemmän Percy Jackson -sarjan minäkertojasta. Toisaalta Olympoksen sankareissa on mukava lukea asioista myös muiden kuin Percyn nälökulmasta. Olympoksen sankareissa annetaankin suuri rooli myös muille kuin Percylle.

Olympoksen sankareissa ja Percy Jacksoneissa kiinnostavinta on kuitenkin lukea erilaisista antiikin hirviöistä ja jumaltaruista. Riordan on tuonut tarinat luontevasti keskelle nykypäivää, ja erityisesti modernit jumalat ovat aina viehättäneet minua. Tuntuu luonnolliselta, etteivät jumalatkaan ole selvinneet vuosituhansista muuttumatta. Liituraitapukuinen Haades, prätkäjengin jäseneltä vaikuttava Ares? Oi kyllä! Olympoksen sankarit ja Percy Jacksonit ovat myös sivistäviä, luultavasti olen saanut 80% prosenttia antiikin tarujen tuntemuksestani Riordania lukemalla.

Juoni ei päästä otteestaan hetkeksikään, ja loppuratkaisu jätti kyllä kiihkeän odotuksen tunteen seuraavaan osaan. House of Hades ilmestyy englanniksi lokakuussa. Ehkäpä pääsisin silloin loppuun asti spoilaantumatta.

Arvosana: ♣♣♣♣

6 kommenttia:

 1. Minäkin luin noita Percy Jacksoneita joskus, mutta tämä uudempi sarja onkin jäänyt lukematta:)Ehdottomasti samaa mieltä tuosta Riordanin huumorista... mikäs sen parempaa kuin sivistyä hauskasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riordanin huumori on tosiaan vertaansa vailla. Ja suosittelen kyllä tutustumaan myös tähän uudempaan sarjaan, se ei ole tason lasku Percy Jacksoneihin verrattuna, onneksi. :) Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Itsekin olen lukenut kaikki Percy Jacksonit ja tähän asti suomennetut Olympoksen sankarit. Athenen merkki oli kyllä todella jännittävä kirja ja sen loppuratkaisu sai ainakin minut odottamaan seuraavaa osaa kieli pitkällä:). Minusta tuntuu että kirjat vain parenevat sarjan loppua kohden;). Toisaalta ikävää jos tämä jää viimeiseksi Percy Jackson kirjasarjaksi, vaikka onhan niitä seikkaluja jo ihan kiitettävästi. Olen kyllä ihan samaa mieltä antiikin taruista ja siitä miten luontevasti jumalat on tuotu nykypäivään:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omasta mielestäni Athenen merkki ei ollut aivan yhtä hyvä kuin edellinen osa, Merenjumalan poika, mutta loistava kumminkin. Vaikka voisin lukea Percy Jacksoneita loputtomiin, minusta olisi toisaalta hyvä jos sarja loppuisi tähän (ja mielellään myös onnellisesti ja hyvin :D), ettei juttu venyisi ja menisi pilalle . Kiitos kommentista!

   Poista
 3. Hei. Voisiko joku kertoa että milloin se House of Hades ilmestyy suomeksi? Olisin tosi iloinen jos joku vastaisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin itsekin tietää tämän! :) Otava ei ole vielä tiedoittanut asiasta mitään, tai ainakaan minä en ole sellaista tietoa onnistunut onkimaan esiin. The Mark of Athena ilmestyi aikoinaan englanniksi syyskuussa 2012 ja suomennos ilmestyi heinäkuussa 2013. The House of Hades on ilmestynyt englanniksi lokakuussa 2013. Tästä voi tehdä jotain alustavia spekulaatioita. :) Itse veikkaisin suomennosta aikaisintaan ensi kesälle, mutta tämän vuoden puolelle kuitenkin.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)