sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Eoin Colfer - Artemis Fowl: Tehtävä pohjoisessa

Artemis Fowl, #2

”TIESIN ETTÄ HÄNESTÄ KUULLAAN VIELÄ. VARMASTI.”

Hiidet ovat hankkineet energianlähteekseen ihmisten keksimiä, mutta maan alla kiellettyjä kapistuksia. Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonnan HAL:in komisario Holly Short on aiempien tapahtumien valossa varma, että 13-vuotias suurrikollinen Artemis Fowl on salakuljetuksen takana. Hänet on viipymättä kaapattava kuulusteluihin. Hollyn aikeista tietämätön Artemis sillä välin on saanut röyhkeän lunnasvaatimuksen, jonka mukaan hänen kauan kadoksissa ollutta isäänsä pidetään vankina kaukana kylmässä pohjoisessa. Ratkaistakseen jäätävän haasteen Artemis aikoo hankkia yllättävän liittolaisen...


Artemis Fowlit näyttävät saaneen minut koukkuunsa myös toisella kierroksella. Sarjan toinen osa Artemis Fowl: Tehtävä pohjoisessa jatkaa ansiokkaasti ensimmäisessä osassa alkanutta tarinaa.

On kulunut noin vuosi Artemis Fowlin ja keijukansan kohtaamisesta ja välikohtauksesta joka köyhdytti keijuja ison kultakasan verran. Artemis onkin HALlin valvovan silmän alla, vaikka Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonnalla on myös muita tehtäviä. B'wa Kellin hiisitriadi vaikuttaa koonneen voimiaan ja salakuljettavan yhä enemmän tavaroita maanpinnalta. Onko kapinan takana sittenkin joku älykkäämpi taho? Menninkäiskomisario Holly Shortin aavistukset kohdistuvan keneenkäs muuhunkaan kuin Artemis Fowliin. Myöskään Artemis ei elä ongelmatonta elämää, sillä hän vastaanottaa lunnasvaatimuksen, jossa väitetään, että yli kaksi vuotta sitten kadonnut Artemis Fowl I, päähenkilömme isä, on elossa ja vankina jossain päin Venäjää. Artemiksen on pyydettävä apua yllättävältä taholta.

Artemis Fowleista kertoo paljon se, että minua alkoi naurattaa jo ensimmäisellä sivulla. Colfer on tehnyt nuoresta rikollisestaan hurmaavan hahmon, veitsenterävällä älyllä varustetun, pikkuvanhan ja ahneen teinipojan, josta paljastuu kuitenkin koko ajan uusia puolia.

Myös muut hahmot hurmaavat. Itsevarma ja rohkea komisario Holly Short pystyy yllättämään jopa lapsineron itsensä. Helposti kimmanstuva komentaja Root ja HALin tekniikasta vastaava itserakas kentauri Foaly sekoittavat pakkaa mukavasti, unohtamatta tietenkään Artemiksen uskollista henkivartijaa Butleria ja kieroa kääpiövarasta, Mulch Diggumsia.

Juonikuviot tempaavatkin mukaansa myös tässä toisessa osassa. Artemis Fowlin äly johdattaa joukkion mahdottomilta tuntuvien tehtävien läpi, mutta yllätyksiltäkään ei vältytä. Itse rakastan Artemiksen riskialttiista mutta nerokkaista suunnitelmista lukemista, eikä Tehtävä pohjoisessa muodostunut siis pettymykseksi. Toisessa osassa on myös mielenkiintoista seurata Artemiksen kehitystä. Ennen niin oman älynsä ja ylivertaisuudensa lumoissa olleesta pojasta alkaa paljastua uusia puolia, ehkä peli ei sittenkään ole vielä menetetty.

Heti kun huomenna alkavasta koeviikosta on selvitty, kipitän varmasti tuota pikaa kirjastoon noutamaan sarjan kolmannen osan: Artemis Fowl: Ikuisuuskoodi.

Arvosana: ♣♣♣♣

6 kommenttia:

 1. Minäkin olen tykästynyt näihin Artemis Fowleihin! Kaikki osat on luettu. Eoin Colfer osaa kyllä kirjoittaa ja huumoria riittää. Se on myös taitavaa, miten hän saa pitämään päähenkilöstä, vaikka tämä on - ainakin aluksi - kamalan ilkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Artemis Fowleista ja Artemis Fowlista on tosiaan mahdotonta olla pitämättä. Hauskaa, että löytyy myös muita sarjan ystäviä! Kiitos kommentista! :)

   Poista
 2. Artyt ovat ihania. Colferin tapa kirjoittaa on uskomaton, samoin kuin joka ainoa vähemmän fiksu sivuvenkilö, yleensä pahiksen vähemmän tai enemmän luotetut alaiset.

  Ekat kirjat ovat parhaita. En kuulu niihin, jotka dissaavat uusimpia, mutta myönnän, ettei Viimeinen vartija yllä samalle tasolle kuin Ikuisuuskoodi. Tehtävä pohjoisessa on aivan ihana x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen muuten ihan samaa mieltä, Artyt huononevat hiukan loppua kohti. Oma suosikkini ensimmäiseltä kierrokselta on kuitenkin kuudes osa, Kadonnut siirtokunta, mutta katsotaan vielä muuttaako uusintakierros mielipiteitä. Kiitos kommentista! :)

   Poista
 3. Itse en saanut koskaan luettua edes ensimmäistä lopuun, mutta ehkä pitäisi yrittää joku päivä uudelleen... Kiitos muuten blogistasi, pidän siitä todella paljon!
  P.S. Tunnisteissa lukee Colfer Eon, eikä Eoin. T. Pilkunviilaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä yrittämään uudestaan Artemis Fowlien kanssa, itsellänikin taisi olla ensimmäinen osa pari kertaa lainassa ennen kuin sain tartuttua siihen. Mutta tosiasiahan kuitenkin on, että kaikki eivät pidä samoista kirjoista. :)

   Ihana kuulla, että blogistani on iloa! (Ja kiitos tuosta virheen bongauksesta, riennän heti korjaamaan!)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)