maanantai 2. syyskuuta 2013

Stephenie Meyer - Vieras

Sieluiksi kutsutut näkymättömät viholliset ovat valloittaneet maapallon. Pienet tunkeilijat ovat asettuneet asumaan ihmisten pään sisään vieden ruumiilta heidän omat sielunsa. Suurin osa ihmiskuntaa on jo tuhoutunut, kun yksi viimeisimmistä jäljellä olevista ihmisistä, Melanie Stryder, napataan.

Vaeltajaa, jolle annetaan Melanien vartalo, on varoitettu ihmisenä elämisen haasteista, tunnekuohuista ja elävistä muistoista. Uudessa kehossaan hän joutuu kuitenkin kohtaamaan odottamattomia vaikeuksia: hänen vartalonsa entinen omistaja kieltäytyy luovuttamasta mieltään tunkeilijalle ja haihtumasta pois.

Vaeltaja yrittää selailla Melanien ajatuksia toivoen pääsevänsä maapallolla vielä sinnittelevän ihmisten vastarintaliikkeen jäljille. Melanie kuitenkin täyttää päänsä kuvilla miehestä, jota hän rakastaa ja joka yhä elää jossakin piileskellen. Vaeltaja ei enää voi erottaa itseään ruumiinsa haluista, joten hänkin alkaa kaivata miestä, joka sielujen pitäisi oikeastaan tuhota. Melaniesta ja Vaeltajasta tulee tahtomattaan liittolaiset, kun he lähtevät vaaroja uhmaten etsimään miestä, jota he kumpikin rakastavat.


Aivan ensimmäiseksi haluan sanoa varoituksen tai vinkin sanan (riippuu mistä vinkkelistä katsoo). Huolimatta sanoista Stephenie ja Meyer, Vieras on hyvin erilainen kuin Twilight. Ja koska itse en Twilightista pahemmin perusta, Vieras oli positiivinen yllätys. Jos siis olet Twilight fani, varaudu yllätyksiin, mutta jos et ole, varaudu positiivisiin yllätyksiin.

Maapallomme ovat valloittaneet pienet tunkeutujat, joita kutsutaan sieluiksi. Sielut ovat loisia, jotka eivät pysty elämään ilman isäntäruumista, joten ne ovat asettuneet ihmisruumiisiin vieden ihmisten oman sielun. Lähes kaikki ihmiset on jo kaapattu, mutta yhä on muutamia, jotka taistelevat vastaan.Yksi heistä on Melanie Stryder, joka kuitenkin napataan ja häneen asetetaan Vaeltajaksi kutsuttu sielu. Mutta Melanie on erilainen, hän ei suostu luovuttamaan tai katoamaan. Tyttö alkaakin ajatella Jaredia, miestä jota hän rakastaa, estääkseen Vaeltajaa selvittämästä viimeisten ihmisten piilopaikkaa. Melanien tunteet alkavat vaikuttaa myös Vaeltajaan, ja sielukin alkaa kaivata miestä. Lopulta Melainiesta ja sielusta tulee liittolaiset, kun he alkavat etsiä miestä, jota he kumpikin rakastavat.

Vieras lumosi minut heti ensimmäisestä lauseesta alkaen. Kieli, (joka näin sivumennen sanoen ei mielestäni koskaan ollut se mihin Twilight kaatui) on sujuvaa ja mukaansa tempaavaa. Kirjan keskivaiheilla on kyllä myös tylsempi vaihe, mutta itselläni sivut kääntyivät silti nopeassa tahdissa, koska halusin kuollakseni tietää, kuinka tarinassa lopulta kävisi.

Erityisen kiinnostavana pidin Melanien ja Vaeltajan päänsisäistä dialogia. Vihamielisesti alkanut suhde kääntyy lopulta lujaksi ystäävyydeksi ja liittolaisuudeksi. Asiasta ei myöskään anneta liian mukavaa kuvaa, Melanie ja Vaeltaja käyvät taistelua ruumiin hallinnasta, ja vaikka Vaeltaja tekee omia ratkaisujaan, Melanie kertoo oman mielipiteensä hyvin ponnekkaasti. Rakkaussotkutkin tulevat astetta mielenkiintoisemmaksi, sillä vaikka Melanie asuukin Vaeltajan takaraivossa, hän saattaa olla tälle mustasukkainen, aivan kuten kenelle tahansa muullekin.

Enempää en oikeastaan raaski paljastaa, sillä suuri osa Vieraan koukuttavuudesta ja voimasta liittyy jännittävään juoneen ja loppuratkaisuun. Kirja nosti pariin otteeseen kyyneleet silmiin, mutta loppu oli ainakin tälle lukijalle mieluinen. Vieraan jatko-osista liikkuu myös  jonkin verran huhuja, mutta henkilökohtaisesti toivon tämän jäävän tähän. Vieras oli hyvä sellaisenaan, eikä kaipaa enempää, varsinkaan väen vängällä tehtyjä kökköjä jatko-osia. (Tähän ovat monet uusista nuortentrilogioista sortuneet.) Kirjasta on tehty myös tänä keväänä ilmestynyt samanniminen elokuva, jonka haluaisinkin nyt kirjan luettuani nähdä.

Arvosana: ♣♣♣♣

6 kommenttia:

 1. Samaa mieltä, Vieras on parempi kuin Twilight, vaikkakin kaukana "aikuisten kirjallisuudesta" mitä takakansi mainosti. Yksinään toimi hyvin enkä keksi ainuttakaan onnistunutta tapaa jatkaa tätä sarjaksi.

  Leffakansi ei allekirjoittaneen mielestä ole niiiiin kiva kuin alkuperäinen... Vaikka tämähän vaikuttaakin sisältöön niin paljon.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsestäni tuntui luontevammalta laittaa tähän leffakannellinen versio, koska satuin itse lukemaan sellaisen. :D Olet kyllä oikeassa, ettei tämä aikuistenkirjallisuutta ole sen enempää kuin Twilightkaan, mutta hyvä joka tapauksessa. Kiitos kommentista!

   Poista
  2. Vieras on kirjailijalta lukemistani teoksista ehdottomasti paras. :) Mukana on uniikkeja ja hienoja ideoita.

   Leffanakin ihan ok, en pettynyt pahasti. Kamalaa rahastusta nuo kirjojen leffakansipainokset, mutta toisaalta, hetken päästä ne on saatavilla kirppareilta opiskelijaystävällisin hinnoin.

   Poista
  3. Mukavaa kulla, että leffa on katsomisen arvoinen! Varsinkin nyt näin kotisohvalla flunssaa parannellessa sen katsominen houkuttaisi, mutta pahoin pelkään vuokraamon olevan liian kaukana. :D Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Tavallaan houkuttelisi lukea tämä, mutta kirjailijan kohdalla olen jäänyt jumiin tuohon teinihömppäkäsitykseen :D Kiva kuulla, että tämä ei ihan sitä olisikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä tämä Twilightin hakkaa mennen tullen, muttei tätä kyllä aikuistenkirjaksikaan voi kutsua. Suosittelen kyllä, omalla kohdalla tämä ylitti odotukset. :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)