perjantai 11. lokakuuta 2013

Rick Yancey - Viides aalto

Viides aalto, #1

Seitsemän miljardia ihmistä on kuollut ja maapallosta tullut pimeä planeetta. Jos luulit tuntevasi vihollisesi, olit väärässä. He eivät ole täältä.
Ei sähköä, ei teknologiaa, ei valoa. Ihmiskunta kituu henkitoreissaan tuntemattoman vihollisen kourissa, vihollisen joka on kirjaimellisesti toiselta planeetalta ja armottomuudessaan ylivertainen.
Sen, mitä raivoava meri tai rutto ei tuhonnut, eliminoivat ihmishahmon ottaneet tappokoneet. Kuka rahansa voi olla soluttautuja ja sääntö yksinkertainen: älä luota keneenkään. Cassien päämäärä on pelastaa veljensä. Evanin kohtalo on pelastaa Cassie. Zombien tehtävä on tappaa.
Rick Yancey heittää nuoret päähenkilönsä scifivisioon, jonka Publishers Weekly nimesi vuoden odotetuimpien uutuuksien joukkoon. Loistavat ennakkoarviot saaneen trilogia-avauksen oikeudet myytiin 17 maahan jo ennen ilmestymistään.

Tässä on kirja joka saa sinut huolestumaan, koska et omista turvallista pommisuojaa, rynnäkkökivääriä, muonavarastoa ja Suurta Suunnitelmaa odottamattomien tilanteiden (lue: avaruusolentojen hyökkäyksen) varalle. Luettuani Viidennen aallon elin koko seuraavan päivän hiukan pakokauhuisessa tunnelmassa vilkuilin taivaalle ja odottaen näkeväni ufoaluksen.

Ihmiset ovat menettämässä maapallon. Ulkoavaruudesta saapuneet armottomat muukalaiset ovat hävittämässä ihmiskuntaa ja n. 97% maapallon väestöstä on jo kuollut. Kehenkään ei voi luottaa. Cassie on yksi harvoista selviytyjistä.  Hän päättänyt pelastaa pikkuveljensä, kun salaperäinen Evan tarjoaa hänelle apuaan eikä Cassie ei tiedä pitäisikö hänen luottaa vai poikaan.Väärä valinta tarkoittaa kuolemaa. Ja mikä onkaan tunkeutujien lopullinen suunnitelma? Ja kun ihmiskunta on kokenut jo neljä erilaista tuhomenetelmää, neljä aaltoa, sähköjen katkeamisen, hyökyaallot, ruton ja salaperäiset, hiljaiset tappajat, tuleeko viidettä? Ja jos tulee millainen?

Viides aalto suorastaan kahlitsi minut lukemaan ja ahmaisinkin tämän reilun neljänsadan sivun pituisen kirjasen yhdessä sunnuntaipäivässä. Yanceyn visio on kauheassa uskottavuudessaan pelottava. Vaikka ajatus avaruusolioiden hyökkäyksestä saattaa tuntua kaukaa haetulta, siitä tekee kauhean se, etteivät ihmiset aavistaneet sitä myöskään kirjassa. Kaikki oli aivan kuten aikaisemminkin, kunnes maapallon ilmatilaan saapuu jättimäinen avaruusalus ja pian selviää, etteivät tunkeilijat ole saapuneet ystävällisissä merkeissä. Juuri tilanteen yllättäävyys ja kauheus saivat minutkin hiukan pakokauhuiseen mielentilaan.

Vaikka kirjan alkupuoli olikin mahtavaa luettavaa, miinukseksi on pakko sanoa, että nimenomaan alkupuoli oli se mahtava osuus. Pidin oasata, jossa Cassie vaelsi ympäri maita ja mantuja rynnäkkökiväärin kanssa ja Yancey avarsi pikku hiljaa kuvaa siitä, mistä kaikessa olikaan kyse. Kun kirjaan alkoi tulla lisää henkilöitä, mielenkiintoni hiipui hiukan. Etenkin Evanista en pitänyt yhtään, sillä arvasin heti mikä hänen mysteeripointtinsa oli ja lisäksi koko poika oli minusta yksinkertaisesti nynnerö. Sen sijaan Cassiesta pidin valtavasti, hänessä oli asennetta! Myös Cassien syötävän suloinen pikkuveli Sammy ja Zombi, itselleen uuden nimen ja identiteetin ottanut poika olivat suosikkejani.

Jatko-osasta liikkuu huhuja, eikä niitä ole vaikea uskoa todeksi, sen verran avoimeksi loppu jäi. Jos jatkoa joskus saapuu, luen sen kyllä ehdottomasti.

Arvosana: ♣♣♣♣

11 kommenttia:

 1. Minulla on tämä kirjapidossa englanniksi lukemista odottamassa. Olen kuullut mielenkiintoisia mielipiteitä tästä kirjasta ja aionkin tähän piakkoin tarttua. Toivottavasti pidän tästä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoita sitten toki mitä pidit niin tulen heti uteliaana kurkkimaan! :) Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Minullakin on tämä lukemista odottamassa. Nyt houkuttaisi antaa sen etuilla lukujonossa, sen verran jännältä kuulostaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, jännittävä kirja kyseessä ja suosittelen tosiaan ehdottomasti. :) Kiitos kommentista!

   Poista
 3. Luin tämän eilen loppuun. En tiennyt kirjasta mitään etukäteen, enkä oikeastaan lukenut takakanttakaan. Ainoa alkuoletus oli että kyseesä on jokin dystopia. Toiset olivat äärimmäisen yllättävä veto, suorastaan inhosin teosta alkuksi ja ihmettelin MIKSI olin tämän kirjan edes valinnut luettavakseni.

  Vaikka olihan tälläkin omia hyviä pointtejaan, Tai muilta lainattua ainesta, joka nyt vaan sattuu omassa genressään toimimaan. Loppu jätti mahdollisuuden sarjalle (kuulin huhuja, että tämäKIN olisi trilogia), mutta en tiedä haluaisinko jatkoa, kyllähän sitä voisi mielikuvituksellaan täyttää aukot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, itse tykkäsin alkupuolesta enemmän kuin loppupuolesta! :D Näin ne mielipiteet eroaa. Ja olisi kyllä ihan kiva, että tämä jäisi tähän. Vaikka jatkolle jäi paljon tilaa, en oikein tiedä tykkäisinkö siitä, mihin sarjaa lähdettäisiin johdattamaan. En nimittäin keksi oikeastaan mitään realistista strategiaa, jolla lasten joukko kykenisi kukistamaan avaruusolentojen armeijan. :D

   Kiitos kommentista!

   Poista
  2. Minäkin pidin eniten osuudesta, jossa Cassie oli yksin metsässä, vaikka välillä oli vaikeaa hahmottaa aikakehystä kiitos takautumien. Mutta ensireaktio "epilogiin" ja ensimmäisiin sivuihin oli: mitä ihmettä minä olen lukemassa!

   Joidenkin henkilöiden tulevaisuus on arvattavissa, mutta olen samaa mieltä kanssasi: kuinka mitenkään lapsiarmeijalla tietyin apujoukoin on mitään mahdollisuuksia (niin kuin teos itsekin toteaa). Ellei sitten tule jokin toinen superrotu auttamaan tai Toiset käänny itseään vsataan tms.

   Poista
 4. Luin Viidennen aallon sekä jatko-osan Ääretön meri.Hiukan sekavaa ja löytyy monta tuttua klisettä, mutta toteutus on kuitenkin yllättävän hyvä ja sekavuuskin helpottaa kun pitemmälle lukee. Mielenkiintoisinta oikeastaan oli pohdinta miksi Toiset tekevät niin kuin tekevät! Kaipaan kolmatta osaa kovasti - tai kuinka monta osaa niitä nyt tuleekin. Piristävän omaleimainen maanvalloitus tarina ja kerrankin vieraat valloittajat eivät olleet mitään kliseisiä örkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme osaa minun käsitykseni mukaan. Itselläni on vielä Ääretön meri lukematta, mutta tämä tosiaan on mielenkiintoinen sarja! :)

   Poista
 5. Miltä tuntuu kun on oman blogin tekstiä kirjan liepeessä tai takakannessa... ;)
  Tämä oli ihan hyvä kirja, mukaansa tempaava ja muuta...
  Täytyykin mennä ostamaan Ääretön meri, sillä oli mukavaa vaihtelua niihin örvelöihin ja pieniin,
  vihreisiin miehiin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienolta, kiitos kysymästä. :D Minulla on Ääretön meri vieläkin lukematta, pitäisi saada aikaiseksi...

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)