lauantai 5. lokakuuta 2013

Veronica Roth - Divergent

Divergent, #1

One choice decides your friends, defines your beliefs and determines your loyalties... forever.

When sixteen-year-old Tris makes her choice, she cannot foresee how drastically her life will change. Or that the perfect society in which she lives is about to unfold into a dystopian world of electrifying decisions, stunning consequences, heartbreaking betrayals and unexpected romance.

One choice can transform you. 

Divergentistä on tullut varsinanen ilmiö rapakon takana, mutta suomennosta on saatu vielä odotella, vaikka nyt sitä tosin povataan ensi vuodelle. Alkuvuodesta 2014 ilmestyvä leffa kuitenkin pisti vauhtia haluuni tarttua kirjaan, koska tahdon lukea sen ennen elokuvaa.

16-vuotias Tris elää tulevaisuuden yhteiskunnassa, jossa ihmiset ovat jakautuneet viiteen ryhmään kykyjensä ja atteidensa pohjalta. On epäitsekkäiden Abnegation-ryhmä jonka jäsenenä Tris on kasvanut, rohkeiden Dauntless-ryhmä, äykköjen Eurudite sekä rehellisten Candor ja rauhaa rakastavien Amity. 16-vuotiaana jokaisen on tehtävä lopullinen valinta ryhmien välillä, he voivat joko pysyä ryhmässä jonka jäseninä ovat kasvaneet, tai vaihtaa ryhmää kokonaan. Ennen valintaseremoniaa nuoret käyvät testeissä, joissa selviää mihin ryhmään heillä on taipumuksia. Tris saa testeistä hälyttävän tuloksen, hänelle ei ole olemassa selkeästi yhtä ryhmää, jota hänen taipumuksensa vastaisivat. Hän on poikkeava, divergent. Massasta erottuminen on kuitenkin vaarallista ja Trisin on pidettävä poikkeavuutensa salassa. Hänen on silti tehtävä valintansa ryhmien välillä, huolimatta siitä, ettei hänelle ole olemassa sitä ainoaa oikeaa paikkaa. Yhteiskunnassakaan ei ole kaikki kohdallaan. Ryhmien välit rakoilevat pahasti ja niiden ihanteet, epäitsekkyys, rohkeus, rauhan tahtoisuus, älykkyys ja rehellisyys alkavat saada huolestuttavia piirteitä. Ja kun kaikki käy yhä vaarallisemmaksi, myös Trisin tunne-elämä kokee yllättävän käänteen.

Divergent lumosi minut täydellisesti. Alun kankeus, joka johtui varmasti paljolti englanniksi lukemisesta katosi pian ja koukutuin kirjaan täydellisesti. Vaikka Divergent sisälsikin paljon nykyisen nuorten dystopian peruselementtejä, kuten kontrolloivan yhteiskunnan, tukahdutetun vallankumouksen ja kapinan, sekä yllättävän romanssin, kokonaisuus oli piristävä ja hiukan erilainenkin.

Ihan ensimmäiseksi piristäväksi seikaksi voisin mainita sen, että koko Divergentin juoni ei pyöri romanssin ympärillä. Oikeastaan minulla kesti varsin kauan käsittää, kuka tuleva sulho edes oli. En siis joutunut pyörittelemään silmiäni, tilanteessa, jossa miespäähenkilö astuu sisään auringonvalon leikkiessä hänen täydellisillä kiharoillaan ja päähenkilön sydän sykähtää. Romanssi eteni myös sopivan hitaasti, eikä siitä maalattu välittömästi "tämä on ikuista rakkautta ja kuolen jos sinulle tapahtuu jotain" -tyyppistä kuvaa . Viehätystä totta kai lisäsi myös se, että pidin Trisin sulhaskandidaatista tavattomasti.

Myös Divergentin maailma ja sanoma ihastuttivat. Ihmiset ovat jakautuneet eri ryhmiin arvojensa mukaan, mutta omien arvojen korostaminen on menossa hiukan liian pitkälle. Monet unohtavat, että myös muiden ryhmien arvoissa on paljon hyvää. Yhtä päähenkilöä lainaten: "I think we've made a mistake. We've all started to put down the virtues of other factions in the process of bolstering our own. I don't want to do that.  I want to be brave, and selfless, and smart, and kind, and honest."

Oikeastaan ainoa asia joka maailmassa häiritsi, oli sen historian jättäminen hämäräksi. Missään vaiheessa ei paneuduttu siihen, miten ylipäänsä oli päädytty tällaiseen järjestelmään.No, toivottavasti seuraavissa osissa avataan tätä enemmän.

Divergent teki minuun vaikutuksen ja kirjan lopetettuanikin elin seuraavan päivän sen tunnelmissa. Onneksi toinen osa Insurgent ei omannut massiivista varausjonoa, vaan pääsen varmaankin tarttumaan siihen piakkoin. Suosittelen Divergentiä ehdottomasti kaikille dystopian ystäville.

Arvosana: ♣♣♣♣½

4 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä kanssasi tästä kirjasta :D yksi parhaista puolista oli nimenomaan se, että romanssi ei ollut se voima, joka ajoi tätä tarinaa eteenpäin jyräten alleensa kaiken muun. Historian puute häiritsi minuakin hieman, mutta minulla on toiveet korkealla jatkon suhteen että niissä pohjustettaisiin enemmän menneisyyttä ja tapahtumia, jotka johtivat factioneiden syntyyn. Hyvä arvostelu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkoa odotetaan täälläkin paljon, vahtaan puhelinta koko ajan odottaen kirjastolta viestiä varaukseni saapumisesta. :D Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Odotan innolla tämän kirjan suomennosta:).
  Tuottaako englanniksi lukeminen ikinä sinulle ongelmia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei suuria ainakaan. Välillä sattuu pieniä väärinymmärryksiä, eikä joka sanaa voi ymmärtää, mutta yleisesti se on aika sujuvaa. Olen kyllä aina ollut hyvä kielissä, mutta englanniksi lukeminen on myös asia jossa kehittyy. Ensimmäinen kirja oli selvästi vaikein ja otti eniten aikaa, mutta kun sanavarasto hiukan karttuu ja siitä saa otteen niin ainakin minulla se on nykyään melko vaivatonta. Suosittelen kyllä kokeilemaan jos yhtään epäröit, katsomallahan se selviää. :) Ainakin näissä perus nuortenkirjoissa on usein aika simppeliä kieltä. Kiitos kommentista, minäkin aion katsastaa Divergentin suomennoksen.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)