sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Cassandra Clare - Clockwork Princess

The Infernal Devices, #3

Danger and betrayal, secrets and enchantment in the breathtaking conclusion to the Infernal Devices trilogy

Tessa Gray should be happy - aren't all the brides happy? Yet as she prepares for her wedding, a net of shadows begins to tighten around the Shadowhunters of the London Institute. A new demon appears, one linked by blood and secrecy to Mortamain, the man who plans to use his army of pitiless automations, the Infernal Devices, to destroy the Shadowhunters. Mortamain needs only the last item to complete his plan. He needs Tessa. And Jem and Will, the boys who lay equal claim to Tessa's heart, will do anything to save her.

Näin nanoilun keskelläkin löysin aikaa Clockwork Princessille, joka saapui viimein noudettavaksi kirjastosta. Nyt Infernal Devices sarja on luettu ja olo on tyhjä. Saan odottaa toukokuulle, ennen kuin Mortal Instruments - sarjan viimeinen osa, City of Heavenly Fire ilmestyy. Juuri nyt mielellä jyskyttääkin yksi ainoa ajatus, tahtoo lisää näitä! Tahtoo lisää varjonmetsästäjiä!

Varjonmetsästäjät Lontoon Instituutissa ovat yhä suuremmissa vaikeuksissa. Heidän vihollisensa Mortmain, on saanut suunnitelmansa valmiiksi lukuunottamatta viimeistä puuttuvaa palasta. Puutuva palanen on Tessa, tyttö, jolla on hämärä menneisyys ja poikkeuksellisia voimia. Tessan sydän puolestaan on haljeta kahtia Jemin ja Willin, kahden varjonmetsästäjäpojan vuoksi. Mutta ongelmat vaanivat myös sydämen ulkopuolella. Jemin hitaasti tappava sairaus on kiihtymässä ja lääke täytyy löytää nopeasti. Ja mitä Mortmain edes haluaa Tessasta?

Clockwork Princess oli ehdottomasti sarjan paras osa. Clarella näyttää olevan lopettamisen taito hallussaan, sillä myös Varjojen kaupupunkien viimeinen osa oli ehdottomasti sarjan paras. Nyt odottelemme siis City of Heavenly Fireä suurella mielenkiinnolla.

Siinä missä muistan Clockwork angelia lukiessani suhtautuneeni henkilökaartiin aika nihkeästi, olen tehnyt täyskäännöksen. Kuten myös Varjojen kaupungit, myös Infernal Devices on täynnä ihania henkilöhahmoja ja pariskuntia. Omiksi suosikeikseni nousivat Will, jossa kyllä edelleen on hyvin Jacemaisia piirteitä, sekä Gabriel Lightwood ja Willin sisar Cecily Herondale. Jem on tottakai myös ihana, mutta kun puhutaan kolmiodraamasta, olen Willin puolella. (Hän näki Tessan ensin!!)

Myönnän kironneeni myös kolmiodraamaa aika-ajoin, mutta Clockwork Princessissä se pysyy sentään järkevissä mittasuhteissa. Tessa ei ole niitä ärsyttäviä tyttöjä, jotka eivät kykene tekemään minkäänlaisia päätöksiä ja Jem ja Will eivät ole toistensa vihollisia, vaan parhaita ystäviä, suorastaan velejksiä. Clare ratkaisikin kolmiodraaman mielestäni varsin oivasti, vaikka aivan loppuun suhtaudunkin hiukan ristiriitaisesti.

Myös steampunk-elementit istuvat varjonmetsästäjien maailmaan erinomaisesti, kuten olen tainnut joskus mainitakin. Huh, Claren mielikuvitus on kyllä laukannut ja Mortmainin suunnitelma Infernal Devices -konearmaijansa kanssa on suorastaan pirullisen nerokas.

Silti koko Infernal Devices sarjan mielenkiintoisin osa on kuitenkin mielestäni sen yhteys Varjojen kaupunkeihin. Sarjassahan seikkailevat Varjojen kaupungeista tuttujen hahmojen esi-isät ja jo pelkästään siitä saattoi tehdä tiettyjä johtopäätöksiä loppuratkaisuun liittyen. Odotan City of Heavenly Firea mielenkiinnolla myös tästä syystä. Varjojen kaupunkien myöhemmät osat sisältävätkin erittäin paljon yhteyksiä Infernal Devicesiin ja onpa Cassandra Clare paljastanut viimeisestä osasta jopa seuraavan lauseen: "Clary, I want you to meet Tessa Gray." Iiik!!! Tutkinkin myös kirjan loppuun liitettyä sukupuuta suurella mielenkiinnolla pitkän aikaa.

Clockwork Princess koukutti ensimmäiseltä sivulta viimeiselle ja vierähtipä pari kyyneltäkin tätä lukiessa. Joten, City of Heavenly Fire, me odotamme!

Arvosana: ♣♣♣♣½

2 kommenttia:

 1. Muistaakseni The Magnus Bane Chronicles ilmestyy alkuvuodesta yhtenä niteenä, eli jos varjometsästäjiä kaipaat, niin siitä vähän helpotusta ikävään. Kirja koostuu useasta novellinmittaisesta tarinasta Magnus Banen elämästä ja ne ovat ilmestyneet jo suurin osa e-kirjoina mutta jossain vaiheessa se ilmestyy paperiversiona ja ajattelin ainakin itse hankkia sen silloin.

  Minä tykkäsin The Infernal Devicesistä enemmän kuin The Mortal Instrumentista. Clare on ilmiselvästi kehittynyt kirjoittajana ja siksi TID on kokonaisuutena ehjempi. Princessin loppuratkaisu oli hieno, mutta mielestäni siinä oli liian pitkä 100 sivun häivytys.

  Minä olen täysin Tessa/Jem fani :D Vaikka Will onnistuikin voittamaan minut puolelleen edes jossain määrin. Paras ratkaisuhan olisi ollut jos Tessa, Will ja Jem olisivat eläneet onnellisessa polyamorisessa suhteessa ;)

  Nyt vain odotan TMI:n viimeistä osaa ja miten se sitoo TID:n siihen sarjaan paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään kompromissiratkaisuja tähän. xD Tykkäsin lopusta juuri sen takia, että Tessa oli kykeneväinen tekemään valintoja. Mutta olen kyllä rypenyt kauheissa sieluntuskissa TID:n takia, kun en ole keksinyt mitään kivaa ratkaisua pulmaan. Tämä oli paras mihin saatettiin päätyä. ;) Ja loppuhäivytys oli tosiaan aika, pitkä, mutta itse olen aina tykännyt niistä osista kun loppurytinät on ohitettu ja romanssit saavat päätöksensä, joten tykkäsin myös tästä.

   Kiitos Bane Chronicles vinkistä! Olen tiennytkin tämän olemassaolosta e-kirjoina, mutta paperilla ilmestyminen oli minulle uusi uutinen. Enköhän hanki senkin jostain luettavakseni.

   Ja City of Heavenly Firea odotetaan myös täällä pelonsekaisissa tunnelmissa. (Pelkään kuollakseni, että Clare tappaa kaikki hyvät hahmot. :D)

   Kiitos kommentista!

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)