maanantai 2. joulukuuta 2013

Maggie Stiefvater - The Raven Boys

The Raven Cycle, #1

Even if Blue hadn't been told her true love would die if she kissed him, she would stay away from boys. Especially the ones from the local private school. Knonwn as Raven Boys, they only mean trouble.

But this is the year that everything will change for Blue.

This is the year that she will be drawn into the strange and sinister world of the Raven Boys. And the year Blue will discover that magic does exist.

This is the year she will fall in love.

Maggie Stiefvaterin The Raven Boys oli muutaman viikon ajan tauolla muiden kirjojen kiinnostaessa enemmän, mutta kun törmäsin kirjailjan Facebook-sivulla tähän videoon, minun oli pakko tarttua kirjaan jälleen.

Blue Sargent elää Henrietta nimisessä pikkukaupungissa Virginiassa. Hänen äitinsä ystävineen ja sukulaisineen ovat meedioita, tulevaisuuden ennustajia ja korteista lukijoita. Blue on elänyt koko elämänsä ennenäkyjen keskellä ja jokainen hänen tapaamansa meedio on kertonut hänelle saman. Jos Blue suutelee todellista rakkauttaan, tämä tulee kuolemaan. Blue on siis lujasti päättänyt pysytellä erossa pojista, mutta tänä vuonna kaikki muuttuu. Blue tapaa hautausmaalla pojan, Ganseyn hengen ja hän saa tietää, että poika tulee kuolemaan seuraavan vuoden sisällä. Gansey on yksi paikallisen yksityiskoulun oppilaista joista käytetään nimeä Raven Boys.   Gansey on varma, että Henrietta on paikka, jossa maagiset voimalinjat (ley lines) risteävät, ja siksi pikkukaupungissa nukkuu maagista untaan Glendower, vanha walesilainen kuningas. Ja se joka herättää kuninkaan, saa haltuunsa mittaamattomia voimia. Tahtomattaan Blue tempautuu mukaan Ganseyn ja tämän ystävien suunnitelmiin etsiä Glendower, mutta pian hän saa huomata, että he eivät ole ainoat, jotka kuningasta etsivät...

The Raven Boys aloittaa Maggie Stiefvaterin neliosaisen Raven Cycle -sarjan. Alkukankeuden jälkeen pidin kirjasta kovasti ja nyt tietoisuuteeni onkin jysähtänyt oivallus, että sarjan jatko-osista on ilmestynyt vasta toinen, The Dream Thieves ja sekin tänä syksynä. Seuraavia osia saa siis odottaa. No jälleen yksi sarja, jonka uutisia voi seurata suurella mielenkiinnolla.

Kirjan takakansi antaa koko kuviosta paljon romanttisemman kuvan, kuin se todella onkaan. Tietysti kirjassa on romanssi, kun kyse on YA-kirjallisuudesta, mutta The Raven Boysissa siitä ei oltu tehty ainoaa kantavaa juonta. Ja koska sarja on neliosainen, romanssilla on aikaa edetä hitaasti.

Mutta minä pidin pääparista. Blue ja Gansey ovat hyvin erilaisia ja omilla jaloillaan seisovia ihmisiä, kumpikin on selvästi kykeneväinen tekemään järkeviä ratkaisuja. Tätä romanssia todella odotan, etenkin kun pakkaa sekottavat myös Ganseyn ystävät, etenkin heistä eräs.

The Raven Boysin alku oli loistava ja kiinnostava, mutta keskiosan alku (no jopas oli ajanmääre...) vähän junnasi paikallaan. Toisaalta oli hyvä, ettei Blue heti sännännyt poikien matkaan ottaen huomioon äitinsä ja ennustukset, mutta itse olisin kyllä lueskellut kirjaa tyytyväisenä, vaikka hän olisi hypännytkin kelkkaan vilkkaammin.

Kirja vakuutti myös ihanalla tavalla maagisella ideallaan ja maailmallaan. Kukaan kirjan henkilöistä ei ole vampyyri, ihmissusi, kuolematon, enkeli tai mikään muukaan paranormaali olento, joihin alan kaikesta huolimatta hiukan kyllästyä. Ei. Sen sijaan The Raven Boys on kertomus magiasta, ennustuksista ja muinaisista kuninkaista. Ja minä tykkäsin kovasti.

The Raven Boys oli myös hauska kirja. Ganseyn ja kumppaneiden sanailu ja ainaiset heitot ja epäselvyydet liittyen Bluen nimeen saivat suupielet kohoamaan. Minä todella pidin kirjasta ja tulen varmasti lukemaan myös muut osat.

Arvosana: ♣♣♣♣

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)