sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Marie Lu - Legend

Legend, #1

What was once the western United States is now home to the Republic, a nation perpetually at war with its neighbors.

Born into an elite family in one of the Republic's wealthiest districts, fifteen-year-old June is a prodigy being groomed for success in the Republic's highest military circles.

Born into the slums, fifteen-year-old Day is the country's most wanted criminal. But his motives may not be as malicious as they seem.

From very different worlds, June and Day have no reason to cross paths - until the day June's brother, Metias, is murdered and Day becomes the prime suspect. Caught in the ultimate game of cat and mouse, Day is in a race for his family's survival, while June seeks to avenge Metias's death.

But in a shocking turn of events, the two uncover the truth of what has really brought them together, and the sinister lengths their country will go to keep its secrets.

En ollut kuullut koko Legend-trilogiasta mitään, ennen kuin luin Nina Marin bloggauksen sarjan ensimmäisestä osasta. Se sai ehdottomasti kiinnostukseni heräämään ja kun trilogia löytyi kirjaston valikoimista, pistin sen sen kummemmin ajattelematta varaukseen. Sekä Legend, että toinen osa Prodigy saapuivat noudettaviksi juuri sopivasti ennen joululomaa ja nyt olen Nina Marille nöyrän kiitollinen kirjavinkistä. Legend oli ehdottoman tasokasta nuortendystopiaa.

Legendin maalaamassa tulevaisuudenkuvassa Yhdysvallat on hajonnut kahtia. On Tasavalta (The Republic of America), jonne tarina sijoittuu ja Siirtokunnat (Colonies). Nämä kaksi ovat jatkuvassa sodassa toisiaan vastaan ja siinä missä rikkaat elelevät tyytyväisinä sotilasvallan alla, köyhät kärsivät mm. jatkuvista ruttoepidemioista.
June Iparis on 15-vuotias Tasavallan suosikki, jonka veli Metias tapetaan sairaalamurron yhteydessä. Taposta syytetään Daytä, Tasavallan nuorta ja etsityintä rikollista, jonka epäillään olleen myös murron takana. June saa tehtäväkseen jäljittää Dayn ja tuoda hänet oikeuden eteen.
Tehtävä saa kuitenkin yllättävän käänteen, kun June Dayn löytäessään huomaa odotettua vaikeammaksi vihata tätä. Tavattuaan Dayn June alkaa epäillä kuulemiaan totuuksia veljensä kuolemasta ja kyseenalaistaa yhteiskunnan ratkaisuja. Tasavallalla on jotakin salattavaa, jotakin, joka voi paljastuessaan kääntää kaikki uskomukset päälaelleen. Mutta kykeneekö June luottamaan Dayhin?

Ensimmäiseksi täytyy antaa Lulle plussaa taitavasta juonenkehittelystä. Alun hitaammasta tahdista päästyä asioita alkoi paljastua koko ajan lisää, eikä niitä ollut kyennyt edes arvaamaan aiemmin. Lun ratkaisut olivat yllättäviä, mutta myös uskottavia ja äkkiä sitä tajusikin jo alkukirjassa lymyilleen vihjeen, jota ei silloin ollut tajunnut.

Pidin myös kerrontaratkaisusta. Kirja oli kerrottu vuoroin Junen ja vuoroin Dayn näkökulmasta, joka oli kyllä ehdottomasti nappivalinta. June ja Day ovat sen verran erilaisia henkilöitä erilaisista asemista, että jos tarina olisi kerrottu vain toisen näkökulmasta, siitä olisi tullut varsin yksipuolinen.

Kaiken lisäksi June ja Day olivat hyviä hahmoja, joista oli helppo pitää. Kummallakin oli aivot päänupissaan ja rohkeus tehdä ratkaisuja. Myös heidän romanssinpoikasensa oli mukavaa luettavaa, enkä joutunut tuskailemaan sen epäuskottavuutta. Siitä ei maalattu mitään maailmankaikkeuden sanelemaa ja tähtiin kirjoitettua rakkaustarinaa, jossa June ja Day olisivat olleet toistensa ainoat oikeat. Ei. Se oli melko tavallinen kahden nuoren rakkaustarina, jonka ympäristö ja puitteet tosin olivat haastavammat kuin yleensä. Kaiken kaikkiaan, Junesta ja Daystä, sekä heidän rakkaustarinastaan oli helppo pitää.

Muistelen ainakin Divergentin arvostelussani motkottaneeni siitä, kuinka dystopisen maailman syntyä ei valotettu sitten yhtään. Legendissä oli samaa vikaa, mutta taidan silti jättää motkotuksen väliin, sillä Insurgentin arvostelussa jouduin perumaan puheeni. Toivon, että myös Prodigyssä menneisyyttä valotettaisiin enemmän ja jos ei niin silloin minä motkotan.

Legendin maailmassa oli myös yksi hyvä puoli. Nimittäin se, että maailma oli olemassa myös Amerikan ulkopuolella. Hyvin useinhan näissä nuorten dystopioissa ollaan päädytty kontrolloivan yhteiskunnan vallan alle tai maailma on lähes tuhoutunut luonnonkatastrofien seurauksena. Usein uusi ja uljas maailma tuntuu silti käsittävän vain Amerikan. (Näin oli ainakin esimerkiksi Meyerin Vieraassa.) Legendissä sen sijaan taidettiin mainita Tasavallan kaupankäynti Kiinan kanssa, jos oikein muistan. Sen lukiessani mieleni teki hihkaista, wau! Maailmaa on siis Amerikan ulkopuolellakin.

Legendistä jäi siis loistava fiilis ja nyt olen iloinen siitä, että Prodigy odottelee pöydänkulmalla. Taidanpa nimittäin tarttua siihen vielä tänään.

Arvosana: ♣♣♣♣

Niin ja jos en enää palaile maisemiin ennen joulua, niin iloista ja lämmintä joulua itse kullekin! Meikäläinen ainakin odottaa kirjojen täyteisen toivelistan pohjalta pakettien availemista. ;D

6 kommenttia:

 1. Oi että, mahtavaa että päätit tarttua tähän trilogiaan! :D Oikeastaan kaikki nuo pointit, jotka jäivät hiukkasen vajaaksi Legendissä, kompensoidaan reilulla kädellä Prodigyssä ja Championissa, joten huoli pois! Minäkin niin kovasti pidin siitä seikasta, ettei Lu kirjoittanut turhan egoistista dystopista maailmaa. Jään odottamaan, mitä sanot Prodigystä, koska se on meinaan aivan loistava :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla, että voin tarttua jatkoon huoletta! :) Prodigy kuikuilee tuossa pöydällä odottavan näköisenä, joten taidan väsätä muutamat joulukortit ja tarttua sitten siihen. Kiitos paljon kommentista!

   Poista
 2. Haaveiltu tämän perään...:)
  LEGEND on saanut paljon hyviä kommentteja sekä kirjablogeissa että BookTubessa. (Oikea legenda :))
  Pannaan HANKI PIKINMITEN–listalle Never Faden, Clockwork Angelin sekä Yhä sininen taivas–kirjan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ehdottomasti lukemisen arvoinen trilogia! Hyviä kirjoja listallasi muutenkin. ;)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)