torstai 30. tammikuuta 2014

Gayle Forman - Just One Day

Just One Day, #1

Allyson Healey's life is exactly like her suitcase—packed, planned, ordered. Then on the last day of her three-week post-graduation European tour, she meets Willem. A free-spirited, roving actor, Willem is everything she’s not, and when he invites her to abandon her plans and come to Paris with him, Allyson says yes. This uncharacteristic decision leads to a day of risk and romance, liberation and intimacy: 24 hours that will transform Allyson’s life.

Muistan katselleeni Just One Day:tä joskus kirjakaupassa ja kun se sitten osui silmään kirjastonhyllyltä, nappasin sen hetken mielijohteesta mukaani. Muun hiukan raskaamman lukemisen ohella on joskus ihana lukea suloisia, kauniita, höpsöjä ja romanttisia kirjoja jotka saavat arjen huolet unohtumaan. Mutta vaikka Just One Day oli myös edellämainittuja, se oli myös jotain enemmän. Kirja yllätti minut todella useaan otteeseen ja astui suoraan sydämeeni.

Allyson Healey on juuri lukiosta valmistunut amerikkalaistyttö joka on saanut vanhemmiltaan valmistujaislahjaksi nuorten kiertomatkan Euroopassa. Matka on juuri loppunut, kun Allyson tapaa Willemin, nuoren hollantilaispojan joka tuntuu olevan kaikkea sitä mitä hän ei ole. Siinä missä Allysonin elämä on järjestetty tarkkojen aikataulujen ja suunnitelmien mukaan, Willem kiertää Eurooppaa ja kulkee sinne minne jalat häntä johdattavat. Kun Willem pyytää Allysonia muuttamaan suunnitelmiaan ja tulemaan kanssaan Pariisiin, Allyson päätyy kuin päätyy kuin päätyykin myöntävään vastaukseen. Heillä on vain yksi päivä, mutta se yksi päivä voi muuttaa kaiken.

Just One Day saattaa juonikuvauksen ja kannen perusteella vaikuttaa hyvinkin tavalliselta ja yllätyksettömältä lajityyppinsä edustajalta. Mutta vaikka sainkin kirjalta sen mitä olin hakemassa, suloisen lukukokemuksen ja romanttisen tarinan, sain myös jotain muuta. Just One Day kirja jossa on kaunista kieltä ja kauniita ajatuksia.

Tempauduin mukaan jo ensimmäisestä kappaleesta. Hiukan lyhentäen lainattuna:

"To be or not to be: thats the question. That'ts from Hamlet's - maybe Shakespeare's - most famous soliloquy. But what if Shakespeare - and Hamlet - were asking the wrong question? What if the real question is not wheter to be, byt how to be?"

Tuohon sisältyy oikeastaan kirjan tärkein ajatus. Just One Day  on paitsi kertomus yhden päivän merkityksestä, myös itsensä löytämisestä. Allyson on hukassa itsensä kanssa. Kuka hän on? Mitä hänen vanhempansa haluaisivat hänen olevan? Kuka hän itse haluaisi olla, vai tietääkö hän sitä edes? Willem näyttää hänelle toisenlaisen tavan olla ja ajatella, yksi päivä Pariisissa on kuin toisesta maailmasta.

Allyson olikin erittäin samaistuttava hahmo. Osa hänen ajatuksistaan ja tunteistaan tuntui niin tutuilta, että minulle tulikin välillä se kummallinen tunne, että kirjailija olisi lukenut minun ajatuksiani. Allyson aina ollut kiltti ja tehnyt vanhempiensa tahdon mukaan. Hänen äitinsä suunnittelee hänen elämäänsä ja kohtelee häntä välillä kuin neljäsluokkalaista, vaikka tyttö on menossa collegeen. Tsemppasinkin Allysonia koko sydämestäni joka sivulla. Mutta vaikka samaistuinkin osaan hänen ajatuksistaan vahvasti, voin onneksi sanoa, että minulla on miljoona kertaa mukavampi äiti.

Miellyin myös kirjan kieleen ja sen luomaan tunnelmaan. Olen lukenut Gayle Formanilta aiemmin hänen ainoan suomennetun romaaninsa, Jos vielä jään ja molempien kirjojen tunnelmissa on jotain samaa. Jotenkin rakastan Formanin tapaa kertoa elämän maagisuudesta ja herättää ajatuksia. Just One Day oli inspiroiva kirja.

Juonessakin oli muutama yllättävä elementti. Esimerkiksi jossain sadan sivun kieppeillä tapahtui ainakin itselle aika puskista tullut käänne ja tarina lähtikin aika eri suuntaan kuin olin ajatellut. Lisäksi pidin hurjasti koko kirjan ajan mukana kulkevaa Shakespearen tuotantoa ja sainkin pienen innoituksen lähteä lukemaan hänen näytelmiään. Tekisi melkein mieli kokeilla alkukielellä.

Just One Dayn tarina jatkuu vielä toisessa kirjassa, Just One Year. Ja vaikka olenkin jatkon suhteen hiukan ristiriitaisella mielellä (avoimesta lopusta huolimatta Just One Day olisi mielestäni pärjännyt myös yksikseen) täytyy se kuitenkin lukea, koska haluan kuollakseni tietää, kuinka kaikessa lopulta käy. Mutta etenkin alussa Just One Day toi mieleeni hyvin vahvasti Jennifer E. Smithin kirjan Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea. Keskivaiheilla mielikuva karisi hiukan, mutta jotenkin samanlaiset fiilikset näistä jäi.

Just One Day jätti minut surumielisen toiveikkaaksi. Alkupuolisko hymyilytti, kaksi nuorta, Pariisi ja yksi päivä. Niin kaunista, hupsua ja romanttista. Keskivaiheilla elin vahvasti mukana Allysonin tunteissa ja tunsin jokaisen voiton ja tappion omissa nahoissani. Loppupuolella hymyilin jälleen ja jäin onnellisen hämmentyneeksi, kyseleväksi toiveikkaaksi ja hiukan surulliseksi. Just One Day oli kaunis ja surullinen, mutta toiveikas hyvänmielen kirja.

Arvosana: ♣♣♣♣♣

P.S Tähtiin kirjoitettu virhe saa leffaversionsa ensi kesänä ja eilen saatiin ensimmäinen traileri nähtäväksi. Näyttää kertakaikkisen ihanalta!

6 kommenttia:

 1. Shakespeare vakuutti. Tahtoo lukea. x) Voi Hamlet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sopivan suloisen kaunista hömppää etsit, tämä on varmasti sopiva. Ja Hamlet pitäsi kyllä ainakin minun lukea uudestaan, sen verran ovat muistot päässeet haalistumaan. Muistan vain jokusen hämärän yksityiskohdan ja sen ettei siinä hyvin käynyt. :D

   Poista
  2. Ei tainnut joo ihan ruusuisesti loppua. x) Mulla on miljoona vuotta vanha Shakespeare-kokoelma, mistä Hamlet täytyy kerran vuoteen lukaista. Mutta englanniksi en uskaltaisi, kun hallussa on hädin tuskin nykyaikainenkaan kieli. ;)

   No, ihmisenä joka ei jaksa keskittyä tietyn rajan yli keskittymistä vaativaa kirjallisuutta, kaipaan aina välillä erittäin hömppää luettavaa. Ja fiksumpaa tämä lienee kuin Prinsessapäiväkirjat (jotka luen vähintään kerran vuoteen nekin. ;) )

   Poista
  3. Juu, Prinsessapäiväkirjoja tasokkaampaa tämä kyllä on, tosin siinäkin sarjassa on viehätyksensä juuri aivottomuuden takia. (Ja saa nähdä kuinka meikäläisen Shakespeare-projektille vielä käykään. :D)

   Poista
 2. Näin kirjastossa, mutta en ottanut sitä, sillä Eleanor & Park oli vielä lukuvaiheessa... (hyvä kirja :))
  mutta kun luin Jos vielä jään, en voinut olla haikailematta tämän perään, sillä rakastin
  Jos vielä jään–kirjaa melkein yhtä paljon kuin Tähtiin kirjoitettua virhettä.
  Ja kun tulin takaisin... hups! Jonon pituutta voi jo kunnioittaa oikein kunnon kumarruksella :)
  Täytyy kai hankkia itsekkin kirjahyllyyn. No–eihän odottaminen ketään tapa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eleanor & Park on kyllä mahtava. Myös Just One Day on ihastuttava, suosittelen sitäkin. ;)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)