maanantai 24. helmikuuta 2014

John Green & David Levithan - Will Grayson, Will Grayson

One cold night, in a most unlikely corner of Chicago, two teens—both named Will Grayson—are about to cross paths. As their worlds collide and intertwine, the Will Graysons find their lives going in new and unexpected directions, building toward romantic turns-of-heart and the epic production of history’s most fabulous high school musical.

Syitä miksi tartuin kirjaan Will Grayson, Will Grayson on monia. Numero yksi, John Green. Ja John Green koska Tähtiin kirjoitettu virhe. Ei siitä sen enempää. Lisäksi Reta bloggasi tästä joulukuussa ja kiinnostukseni heräsi juurikin koska John Green. Niinpä varasin tämän kirjastosta ja hotkaisinkin reilussa päivässä. Sillä voi kuinka minä tästä kirjasta pidinkään.

Will Grayson, Will Grayson kertoo kahdesta teinipojasta, jota ei yhdistä mikään muu kuin sama nimi ennen kuin he sattuman kautta tapaavat. Tuo maailman epätodennäköisimmältä tuntunut tapaaminen alkaa kuitenkin muuttaa poikien elämää tai ennemminkin kummankin suhtautumista siihen. Will Grayson, Will Grayson on tarina elämästä, sen haastavuudesta, välittämisestä, sen osoittamisen vaikeudesta ja itsensä etsimisestä.

Jotenkin tämä kirja iski minua suoraan sydämeen. John Green ja David Levithan ovat onnistuneet kertomaan itkettävän ja naurattavan tarinan tavallisen epätavallisista asioista. Tempauduin mukaan kahden Will Graysonin tarinaan nopeasti enkä olisi malttanut päästää irti. Olisin halunnut tämän kirjan jatkuvan vielä.

Kirja on jaettu kahtia kahden eri Will Graysonin kertomiin lukuihin ja on selvää, että luvut on kirjoittanut eri kirjailija. John Greenillä on oma tyylinsä ja David Levithanilla omansa. Silmiinpistävimpänä erona oli kirjoitusasu, Levithanin Willin luvut oli kirjoitettu kokoaan ilman isoja alkukirjaimia. Kirjan päähenkilöinä ovatkin oikeastaan Will Grayson ja will grayson. Silti tyylit istuvat hyvin yhteen ja juuri niiden erilaisuus maalaa kahdesta Will Graysonista itsenäiset ja erilaiset kuvat. Kummastakin Willistä olisi luultavasti saanut aikaan oman kirjansakin, mutta yhdistämällä siitä on saatu vielä parempi.

Willit ovatkin keskenään hyvin erinlaisia. Will isolla W:llä ei ole sinut oman elämänsä kanssa. Hän on homoystäväänsä Tinyä puolustettuaan lentänyt ulos kaveripiiristään. Lisäksi hän koittaa epätoivoisesti elää kahden säännön mukaan, 1. Älä välitä liikaa 2. Ole hiljaa. will grayson taas on masentunut, eikä voisi välittää elämästä kovinkaan paljoa vähempää. Hänen elämänsä kohokohdat muodostavat päivittäiset keskustelut nettiystävä isaacin kanssa. Heidän elämänsä alkavat kuitenkin kääntyä uusille urille, kun Willin ystävän Tinyn kirjoittama musikaali, Tiny Dancer päätetään esittää ja willin elämän tärkein henkilö isaac haluaa tavata kasvotusten. Asiat lähtevät uusille urille.

Minä itkin ja nauroin Will Grayson, Will Graysonin parissa. Kirja sai minut hymyilemään onnesta ja sydämeni kirvelemään myötätunnosta. Will ja will, kaksi niin erinlaista ja samanlaista poikaa, jotka joutuvat päivästä toiseen kohtaamaan väistämättömän. Elämän. Onko eläminen vain yritys ja erehdys, vai tuleeko erehdyksen jälkeen vielä jotain muuta?  Will Grayson, Will Grayson. Olen vieläkin hiukan kummallisessa mielentilassa tästä kirjasta johtuen.

Arvosana: ♣♣♣♣♣

4 kommenttia:

 1. Ahh, hienoa että luit tämän! Tämä kirja on ihana ihana ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen iloinen siitä että tulin tarttuneeksi tähän. ;) Ihana kirja, kuten sanottua.

   Poista
 2. Ja taas meni yksi kirja loputtomalle lukulistalleni! Pidän tuosta kannesta paljon. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas en erityisemmin kannelle lämmennyt, mutta makuasioista ei voi kiistellä. ;) Suosittelen kyllä ehdottomasti kurkkaamaan kansien sisäpuolelle! :D

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)