sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Haaste: Muumikirjat ja minä

Reta Todella vaiheessa -blogista haastoi minut, kiitokset sinne! Haaste on alunperin lähtöisin Opuscolo-blogista.

Haasteen säännöt:

  - Kirjoita Tove Janssonin Muumi-kirjoista ja siitä, miten ja missä vaiheessa ne ovat kuuluneet elämääsi. Tee omaelämäkerrallinen teksti aiheesta ja julkaise se blogissasi.
 - Lähetä haaste kolmelle sellaiselle kirjabloggaajalle, joita aihe voisi kiinnostaa.
 - Mainitse haasteen alkuperä tekstissäsi.

Mennään asiaan pitemmittä puheitta.

Minun on pakko myöntää, että kokemukseni Muumikirjojen maailmasta ovat oikeastaan surkuteltavan vähäiset, en ole tullut niitä kovinkaan montaa vuosien varrella, vaikka ne sen varmasti ansaitsisivat.

Minulle Muumit ovatkin enimmäkseen tuttuja TV-sarjan kautta, kuten varmasti aika monelle muullekin. Pienenä tuijoteltiin mummolassa Muumeja VHS-kaseteilta ja myönnän katsovani niitä toisinaan vieläkin. Kukapa ei haluaisi joskus paeta Muumilaaksoon?

Sadan prosentin varmuudella muistankin lukeneeni vain yhden Muumikirjan, Muumipapan urotyöt. Taisin lukea sen joskus ala-asteella ja minulla on siitä yllättävän vahvoja muistoja. Muistan paikan jossa sitä luin ja valaistuksen viimeisten sivujen lukuhetkellä. Lisäksi muistan paloja tapahtumista, sekä Tove Janssonin upean kuvituksen. Erityisesti alla oleva kuva on jäänyt lähtemättömästi mieleen. Muutenkin muistan juuri kyseisen kohtauksen jossa Muumimamma pelastetaan merestä - olin jo pienenä suuri romantikko ja mielestäni Muumipappa oli kohtauksessa mitä ritarillisin. On mahdollista että luin tämän jopa kaksi kertaa, sen verran syvästi Muumipapan urotyöt vaikutti pieneen mieleeni. Näin jälkeenpäin ajatellen se taitaakin olla yksi lapsuuteni vaikuttavimmista lukukokemuksista.


lähde: http://www.pinterest.com/viuvau/muumit/ 
Muiden Muumikirjojen lukemisesta minulla ei ole mitään muistikuvia. On toki mahdollista, että olen jonkun niistä tullut vuosien varrella lukeneeksi, mutta pidän sitä melko epätodennäköisenä. En tiedä miksi, mutta jotenkin en koskaan innostunut lukemaan Muumikirjoja enenpää. Luultavasti ajauduin tuossa ikävaiheessa noin vuodeksi etupäässä vain Harry Pottereiden polulle ja oli pitkään sokea kaikelle muulle kirjallisuudelle. Ja sitten tuli mukaan muu fantasia ja scifi, joiden koukusta en ole vieläkään päässyt irti, enkä tiedä haluaisinkokaan.

Oikeastaan minua harmittaa, etten ole tullut Muumikirjoihin tätä paremmin tutustuneeksi. Onneksi ei kuitenkaa ole vielä liian myöhäistä! Ehkä tempaudun vaikkapa kesälomalla muumien maailmaan. Kysynkin teiltä mitkä ovat omia suosikkejanne Muumikirjojen joukosta? Suositelkaa minulle parhaita.

Haastan seuraavat bloggaajat:

Annami / Anna minun lukea enemmän
rosales / Kirjamaailma
Krista / Lukutoukan kulttuuriblogi

Toivottavasti haaste ei ole vielä ehtinyt teille!

17 kommenttia:

 1. Näkymätön lapsi! ;) Itkupillinä liikutun siinä siitä vähän kaikesta ja sitä on kiva fiilistellä. Plus ei tarvitse lukea yhteen putkeen kun kirja on enemmän novelleja kuin jatkuva kertomus. (Ei sillä että tuossa mitenkään liikaa sivuja olisi. ;))

  Sitä suosittelen. x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksesta! Pitäisi ehdottomasti katsastaa kirja, kun TV-sarjan jakso on meidän perheessä varsin legendaarinen. Sitä siteerataan ulkoa... :D

   Poista
 2. Olenkin odottanut, josko joku haastaisi minutkin. Tosin minullakin on vielä aika köykäinen suhde Muumi-kirjoihin, koska olen vasta yhden lukenut ja senkin tänä vuonna, mutta silti tämä on kiinnostava aihe ja mielelläni tästä kirjoitan. :) Minulla on kirjastosta lainassa Taikurin hattu ja Taikatalvi, joten ehkäpä kirjoitan aiheesta siinä yhteydessä, kun bloggaan jommastakummasta kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä etten ole ainoa jolta puuttuu laajempi asiantuntemus Muumikirjojen saralta. Ja hienoa että meni haaste oikeaan osoitteeseen! :)

   Poista
 3. Jee, kiitos paljon! Otan haasteen mielelläni vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään. :) Tulen sitten katsastamaan millaisia muistoja sinulla on.

   Poista
 4. Muumimapan urotyöt kuuluu niihin muumikirjoihin, joita en taida olla lukenut laisinkaan - tai jos olenkin, muistot kirjasta ovat niin hatarat, että uusintaluku olisi paikallaan. :) Minä tykkään Taikatalvesta, ja kesään sopiva kirja olisi sitten Vaarallinen juhannus. Ja sarjakuva-muumeista pidin erityisesti, joten niihin kannattaa tutustua, jos yhtään kiinnostaa.

  VastaaPoista
 5. Jännää, miten jokainen tuntuu lukeneen edes sen yhden muumikirjan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Muumit ehkä vain ovat niitä kirjoja joihin kaikki ihmiset törmäävät jotain kautta jossain vaiheessa. :D

   Poista
 6. Herranen aika, nyt minun pitää haudata pääni hiekkaan - en ole lukenut yhtään ainoatakaan alkuperäistä muumikirjaa. Olen pienenä lukenut niitä tv-sarjan jaksojen pohjalta tehtyjä kirjoja ja sitten muumisarjiksia, mutta en niitä alkuperäisiä. Nyt kyllä pitäisi ottaa itseä niskasta kiinni ja lukea edes yksi kunnon muumikirja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja piti kysyä: oletko vasta täyttänyt vuosia? Ikäsi oli muuttunut tuossa esittelytekstissä. Paljon onnea, jos olet! :D

   Poista
  2. Juu, viime viikollahan sitä tuli taas ikäännyttyä. Kiitos! :) Minunkin pitäisi kyllä parantaa tätä muumisivistystä vielä. :)

   Poista
 7. Hauskaa on lueskella Muumi-muisteluita ja sitä, miten kirjat ovat tulleet elämään. Jokaisen polku on erilainen. Minulla Muumipapan urotyöt on yksi niistä kirjoista, jotka on muistaakseni minulta vielä lukematta ja odottaa nyt vuoroaan hyllyn reunalla. Se puuttuu näköjään myös vielä kokoelmastani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, melkein kaikki tuntuvat lukeneen jonkun muumikirjan, mutta täysin eri reittiä. Ja Muumipapan urotöitä voisin kyllä suositella hämärien muistojeni pohjalta. ;)

   Poista
 8. Kiitos ihanasta haasteesta! Tämä sopii minulle, ikuiselle muumifanille, kuin nenä päähän! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Hyvä että tuli haaste oikeaan osoitteeseen! :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)