maanantai 24. maaliskuuta 2014

Jenny Downham - You Against Me

You want this to be a love story?

If someone hurts your sister and you're any kind of man, you seek revenge, right?
When Mikey's sister claims a boy assaulted her, his world begins to fall apart.

If your brother's accused of a terrible crime and says he didn't do it, you defend him, don't you?
When Ellies brother is charged with the offence, her world begins to unravel.

When Mikey and Ellie meet, two worlds collide.

You Against Me osoittautui kirjaksi, joka ryöväsi sunnuntain ajatukseni ja valvotti minua myöhään, ironista kyllä, koska olin tunnollinen ja pistin kirjan pois nukkuakseni. Nukkumisen sijaan valvoinkin sitten seuraavat neljäkymmentäviisi minuuttia miettien miten kaikessa lopulta käy. Siinä ajassa olisin luultavasti saanut kirjan loppuun. Sen sijaan nukuin huonosti ja jouduin vielä aamulla kiirehtimään kouluun koska kirja oli kuitenkin pakko lopettaa. Varoitan, että tämä on koukuttava kirja.

You Against Me on tarina Elliesta ja Mikeystä jotka tapaavat vaikeissa olosuhteissa. Mikeyn sisar Karyn on nostanut raiskaussyytteen Ellien veljeä Tomia vastaan. Mikey on valmis repimään Tomin palasiksi, mutta Ellie puolustaa veljeään joka vakuuttaa syyttömyyttään. Molempien lojaliteetit joutuvat koetukselle, kun oikeuskäsittely lähestyy ja sotkuinen totuus alkaa selvitä. Mitä todella tapahtui tuona yönä jolloin Karyn McKenzie oli Ellien kotona? Entä erottaako totuus Mikeyn ja Ellien vai tuoko se heidät yhteen?

You Against Me oli suloinen ja kaunis, mutta kipeä ja surullinen kirja. Vaikka se pohjimmiltaan on melko tavallinen nuortenkirjojen rakkaustarina, romanssin tausta oli sen verran omaperäinen ja vaikea että kirja oli muutakin kuin hömppää. Silti mukana on hyvin perinteinen romanssi.

Meillä on Poika joka on elämässään ollut monen tytön kanssa, mutta ei ole koskaan sanonut kenellekkään "Minä rakastan sinua", vaikka onkin sisimmässään ajattelevainen ja herkkä. Mutta Poika tapaa Tytön, joka on täysin erilainen kuin kaikki muut tätä ennen. Poika alkaa ajatella eri tavalla, kiinnostuu tähdistä, tutkimattomista metsäpoluista ja loppu on historiaa. Ei sinänsä mitään uutta, mutta minä pidän tällaisista tarinoista.

Minusta on mukavaa lukea, kuinka kaksi ihmistä löytää toisensa. Minusta on mukavaa lukea tarinoita jotka saavat minut uskomaan elämän maagisuuteen. Eikä You Against Me ole nuortenkirjana helpoimmasta päästä. (Eikä Mikey niin kliseinen mitä kärjistykseni antaa ymmärtää.)

Rakkaustarinan lisäksi kirjassa nousee suureen rooliin perhe, sen väliset siteet ja lojaliteetit. Kuinka hyvin perheenjäsenet oikeasti tuntevat toisensa? Entä oikeuttaako rakkaus valehtelemaan toisen puolesta silläkin uhalla että joku toinen kärsii siitä? Totuuden todella valjetessa toinen päähenkilöistä joutuu vaikean valinnan eteen. Mikä on oikein, kertoa totuus vai suojella läheistään?

Lisäksi pidin kovasti sekä Mikeystä että Elliestä, joiden ajatukset ja tunteet tulevat hyvin lähelle lukijaa. Mikey joutuu alkoholisoituneen äitinsä takia pyörittämään arkea, huolehtimaan pikkusiskoistaan ja käymään töissä. Ellie taas on elänyt idyllistä perhe-elämää, mutta Tomin oikeusjutun vuoksi monet asiat perheessä sotkeutuvat ja palapelin palat järjestäytyvät uudelleen.

You Against Me oli myös erittäin koukuttava, kuten aikaisemmin tulikin jo mainittua. Lisäksi se on melkoisen helppoa englantia. Joten jos englanniksi lukemisen aloittaminen houkuttelee, tästä voi olla hyvä lähteä liikkeelle.

Päälimmäisenä mieleen jäi kuitenkin kirjan surumielinen ja kaunis tunnelma. You Against Me on kirja jota lukiessa voi hymyillä vaikka tuntisi itsensä sisimmässään surulliseksi. Se on kirja rakkaudesta ja vaikeista valinnoista.

Arvosana: ♣♣♣♣

2 kommenttia:

 1. Aaargh. Taas romanttista kivaa lukulistaa täyttämään... ;)

  Ja asiaan liittymättömästi oletko lukenut David Klassin Ette te minua tunne? Se muistuttaa hiukan Elämääni seinäruusuna, vaikka on toisinaan hiukan karumpi. Itse arvottaisin neljäpuolella tai viidellä, ja ope antoi arvostelusta erinomainen plussa plussan. ;) Kirjavinkkaus vain jos on lukematon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, lukulistalla ei koskaan voi olla liian vähän tavaraa... :D Ja en ole lukenyt kyseistä kirjaa, mutta pistän korvan taakse. Kuulostaa kiinnostavalta! Minulle saa aina vinkata kirjoja vaikken lupaakaan niitä lukea. ;)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)