torstai 13. maaliskuuta 2014

Rick Riordan - The House of Hades

The Heroes of Olympus (Olympoksen sankarit), #4

The stakes have never been higher. If Percy Jackson and Annabeth fail in their quest, there'll be hell on earth. Literally.

Wondering the deadly realm of Tartarus, every step leads them further into danger. And, if by some miracle they make it to the Doors of Death, there's a legion of bloodthirsy monsters waiting fo them.

Meanwhile, Hazel and the crew of Argo II have a choice: to stop a war or sve their friends. Whichever road they take, one thing is certain - in the Underworld, evil is inescapable.

Kaikki Olympoksen sankarit -sarjaa lukeneet muistavat varmaan edellisen osan ,Athenen merkin (The Mark of Athene) lopun järkyttävän cliffhangerin. En varmastikaan ole ainoa joka ei jaksanut odottaa sarjan viimeisimmän osan, The House of Hadesin suomentamista (valaiskaa muuten toki jos tiedätte milloin se tulee, itse en voi kuin arvailla), ja tarttui tähän englanniksi. Nyt minun tekee lähinnä vain mieli juosta ympäri asuntoa, taputtaa villisti ja nyyhkiä viimeisen osan perään. The House of Hades onnistui nimittäin herättämään hiukan uinuneen Percy-fanityttöni varsin tehokkaasti.

Seitsemän ennustukseen peruuttamattomasti sidotut seitsemän puolijumalaa ovat tähänastisen elämänsä kovimman haasteen edessä. Gaia on heräämässä ja maailmanloppu häämöttää horisontissa. Percyn ja Annabethin jouduttua Tartaroksen syövereihin muut joutuvatkin kovan valinnan eteen. Lähtevätkö he lähestulkoon mahdottomalle retkelle pelastaakseen ystävänsä, vai koittavatko he estää kreikkalaisten ja roomalaisten puolijumalien välille puhkeamassa olevan sodan. Samaan aikaan Percyn ja Annabethin on lähdettävä vaaralliselle matkalle Tartatuksen halki kohti Kuoleman ovia, jotta poispääsy Tartaroksesta olisi mitenkään mahdollinen.

The House of Hades on Riordanin tuttuun tyylin toiminnantäyteinen ja hauska. Hahmot loistavat kukin tahollaan ja antiikin tarusto on tuotu upeasti nykypäivään. Riordania lukeneelle se ei kuitenkaan tuo yllätyksiä, hyvässä ja pahassa.

Kaikki Riordanin kirjat tuntuvat etenevän suuripiirtein samaan tyyliin. Puolijumalilla on edessään mahdottomalta tuntuva tehtävä joka on suoritettava suurinpiirtein viikossa tai maailma tuhoutuu. Matkalla jututetaan jumalia, tapetaan hirviöitä ja selvitään lukuisista täpäristä tilanteista. Kohtalo painaa raskaana niskaan, jonkun kuolemaa ennustetaan ja pahisten suunnitelmista nähdään unia. Mukana on tottakai myös riordanilaiseen tapaan loistavaa huumoria. Siispä The House of Hades ei tuonut mukanaan suuria yllätyksiä, mutta toki mukaan oli ujutettu myös nerokkaita ja yllättäviä käänteitä. Ja toisaalta, minuun kyseinen konsepti ainakin tuntuu uppoavan. Riordaniin tarttuessaan tietää mitä odottaa, enkä muista pettyneeni kovinkaan usein.

Silti House of Hadesin suurin vahvuus ei mielestäni keskittynyt niinkään juoneen vaan hahmoihin. Kirja on jaettu usean eri kertojan lukuihin ja ääneen pääsevätkin kaikki ennustuksen puolijumalat. Olen ehkä aikaisemmissa Olympoksen sankareissa kaihonnut vanhoja Percy Jacksoneiden aikoja jolloin koko kirjan ajan sai nauttia Percyn hurmaavasta kertojanäänestä, mutta The House of Hades käänsi pääni. Jokainen seitsemästä on tärkeä osa kokonaisuutta ja jokaisen ääni on tärkeä. Lisäksi jokainen hahmo kehittyy upeasti tarinan aikana. Olenkin vihdoin kiintynyt jokaiseen ryhmän jäseneen, tosin toisiin enemmän ja toisiin vähemmän. Hahmot olivatkin yksi suurimmista osasyistä fanityttöilyyn.

Hahmoista ja fanityttöilystä puhuttaessa täytyy toki ottaa esiin myös kirjan romanssit. Olen romantikko ja muutenkin kirja oli täynnä niin suloisia kohtia että huomasin hymyileväni hömelösti kesken lukemisen. Etenkin Percy ja Annabeth (eli Percabeth :D) sulattavat sydämeni, onhan heidän kehitystään on saanut seurata ihan ensimmäisestä kirjasta alkaen. Ja koska Percy nyt noin yleisestikin on sydämenmurskaaja... Jos tälle pariskunnalle tapahtuu enää yhtään mitään kamalaa, Riordan saa maksaa.

Vaikka en spoilerisisältöisistä jutuista puhukaan, minun on silti mainittava edes näin epämääräisesti pari juttua. The House of Hades sisältää nimittäin pari wau-käännettä/paljastusta. Inhoan kirjoittaa näin epämääräisesti, mutta etenkin eräs Nicoon liittyvä paljastus sai minut nostamaan hattua Riordanille. Nico Haadeksen poika ja yksi koko sarjan surullisimmista hahmoista ja vaikkei hän nyt ykkössuosikkejani olekaan, hänessä on sitä jotain joka saa lukijan tuntemaan myötätuntoa. Ja kyseinen paljastus... Voi pojat. Nico-kuvion lisäksi myös eräs Leoon liittyvä juonikuvio sai minut tanssimaan villiä voitontanssia. Voi pojat.

Nyt olen toivottavasti saanut sylkäistyä fanityttöilyni jotenkin luettavaan muotoon. Olympoksen sankarien viimeisen osan joka on pahaenteisesti nimeltään The Blood of Olympus, pitäisi ilmestyä englanniksi ensi syksynä enkä tiedä kuinka malttaisin odottaa. Silti olo on hiukan haikea, sillä kyseessä on viimeinen Percy Jackson. Kaikki hyvä loppuu aikanaan, mutta silti. Lisäksi pelkään lempihahmojeni puolesta. Blood of Olympos, missä kuhnailet?

Arvosana: ♣♣♣♣½

16 kommenttia:

 1. No jaa, pitihän Percyjen loppua Percy Jacksoniin. ;) Että ei sitä tiedä... (Vaikka se menisikin jo ihan liian pitkälle. ;))

  Itsellä kesken... Mutta luen!!!! Ja kaveri spoilasi tuon Nico-jutun, (=pakotin kertomaan kun oli niin innoissaan) ja... Wau. ;) Todella suloista... (Mulla taitaa olla se kohta kännykässäkin jossain?)

  Percabeth <3 Ja vaikkei hän-kertoja sovikaan Percylle niin hyvin kuin minä, onhan niitä kuulumisia aina kiva kuunnella. ;) Leo on ihana näissä kirjoissa...

  Niin siis kokeisiin tässä piti lukea. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Leo on mahtava! Totta muuten tuo, Percy ei ole ihan elementissään hän-kertojassa. Muut hahmot toimivat näin hyvin, mutta Percy oli loistavampi nimikkosarjassaan. Ja vaikka näitä tietysti lukisi mielellään lisää, niin jatko Olympoksen sankareiden jälkeen olisi vähän liikaa.

   Poista
 2. The House of Hades ilmestyy suomeksi heinäkuussa Ilkka Rekiaron suomentamana ja ilmeisesti nimellä Haadeksen talo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta! Nyt voidaan ensin odottaa sitä ja sitten Blood of Olympusta ja lopulta sen suomennosta. Ei lopukaan vielä ihan heti. ;)

   Poista
  2. Jeeess!!!!! Nyt sai jotain odottamisen aihetta! Kiitod tiedosta!!!

   Poista
 3. Rick Riordanin kirjat ovat kyllä huippuhyviä - mies on yksinkertaisesti huima kirjailija, jolla on sana hallussaan. Minun tekee suunnattomasti mieli lukea alkuperäinen Percy-sarja ja jatkaa suoraan näihin uudempiin Olympoksen tarinoihin, mutta siihen urakkaan meinaan alkaa kesällä vasta :D Kuulostavat kyllä todella hyviltä nämä uudemmatkin kirjat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviähän nämä uudetkin ovat. ;) Eksynyt sankari oli tosin ensimmäisellä lukukerralla hiukan kuivan tuntuinen -ei Percyä nimittäin. Minunkin tekisi mieli kerrata Percyn ensimmäisiä seikkailuja. :)

   Poista
 4. Monta näitä Percy -kirjoja on tullut tähän asti? Nimittäin mielenkiintoiselta kuulostaa ja niinpä voisin itsekin sarjaan tutustua jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuperäinen Percy Jackson -sarja on viisiosainen. Olympoksen sankareista on tullut suomeksi kolme ja englanniksi neljä ja tästäkin tulee viisiosainen. Suosittelen lämpimästi! :)

   Poista
 5. http://todellavaiheessa.blogspot.fi/2014/03/haaste-muumikirjat-ja-mina.html Haastoin sinut! Jos et ole lukenut muumikirjoja, osallistuminen ei ole pakollista. (Ja luonnollisesti ei ole pakko osallistua, vaikka oliskin lukenut :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä minulla jotain hämäriä muistoja taitaa muumikirjoista olla. :)

   Poista
 6. Voi, kun tämä kirja tuli kävin heti tilaamassa sen suomalaisesta. Oli kärsimystä odottaa sitä. Juonellisesti se ei ollut mitenkään merkittävä, mutta hahmot kasvoivat henkisesti. Jotakuinkin mahdollista, rakastuin heihin entistä enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle jäi hyvin samat fiilikset! Juoni samaa tavaraa kuin ennenkin, mutta hahmot! ♥ Voi, tuskin malttaisin odottaa viimeistä osaa. (Ja olen valmis nylkemään Riordanin siinä tapauksessa että kukaan lemppareistani kuolee... :D)

   Poista
 7. Niin, toivon tosiaan ettei kukaan kuole. ja se Blood of Olympos on ihanan niminen titteli...

  VastaaPoista
 8. House of haades tulee suomeksi kauppoihin 14 heinäkuuta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen minäkin arvostelun kirjoittamisen jälkeen kuullut. Kiitos kuitenkin tiedoittamisesta. ;)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)