maanantai 19. toukokuuta 2014

Kirjakaupan kiusaukset

Kirjojenrakastaja ja kirjakauppa. Elämän ja kuoleman peli. Tilanteesta ei päästä pois ilman särkyneitä sydämiä ja/tai kevyempää kukkaroa.

Kun kirjojenrakastaja seisoo kirjakaupassa, on kuin jokainen kirja huutaisi "Osta minut, osta minut!" "Ei kun minut!" "Osta meidät kaikki!" Jokainen kirja haluaa tulla haudatuksi kirjahyllyni syvyyksiin, jokainen kirja haluaa tulla rakastetuksi ja luetuksi. Kirjojen ostaminenhan on melkein hyväntekeväisyyttä, eikö?

Kirjashoppailu vaatiikin fyysisiä voimia. Pitää estää itseään pinoamasta liikaa kirjoja käteen. Pitää saada itsensä kävelemään kaupasta ulos. Fyysisten voimien lisäksi henkinen panos on toimenpiteessä suuri. Mielenlujuuden harjoittaminen, kiusauksen vastustaminen - melkein meditointia, eikö?

Kaikista pahimpia ovat tarjouskirjat. Normaalihintaista, kolmenkympin kertaostosta on helmpompi vastustaa. Kolmekymmentä euroa on paljon rahaa, kirjapöpi sivupersoona on helpompi työntää taka-alalle kun pihi minä nostaa päätään. Mutta kilometrien päähän loistavaa tarraa, jossa on sana tarjous, on vaikeampi vastustaa. Vain 4.95€! Vain 9.95€! Jos muut kirjat huutavat "Osta minut!" tarjouskirjat huutavat: "OSTA MINUT! Olen halpa en maksa paljoa olen sopivan nuhjuinen ja pidät minusta vaikket ensimmäisellä lukukerralla rakastanutkaan tiedän että harkitset ota minut käteesi ja kanna kassalle NYT!"

Tarjouskirjojen kanssa samaan kastiin luetaan pokkarit. Hintaa on se 5-10 euroa ja vastustaminen vaikeaa. Paras keino kieltäytyä niistä on itsensä huijaaminen - teeskentelee haluavansa kovakantisen version. Englannin kielisten pokkareiden kanssa sen sijaan on vaikeampaa. Kovakantisia yksilöitä harvoin on ja pokkarin hinta on yleensä se n. 10€. Lisäksi kirjat huutavat loistavia iskulauseita kuten: "Minua ei ole suomennettu mutta tahdot minut ja kirjastossa varausjono on PITKÄ tai minua ei ole siellä joten nappaa minut mukaasi NYT HETI!"

Kirjakaupan kiusaukset, ne tuskallisimmat kiusaukset. Jokainen taakse jätetty kirja saa minut itkemään verta.

Moni varmaan arvaakin, mihin tämä tarinamme on menossa. Enköhän taas tullut ostaneeksi kirjoja... Mukaan tarttuivat Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo ja Taivasten vanki, sekä Fitzgeraldin Kultahattu. Mutta pystyn kyllä perustelemaan ostokseni, älkää nyt muuta kuvitelko.

Kaikki olivat tarjouksessa ja edeltäviin kappaleisiin vedoten, kuka nyt tarjouskirjoja voi vastustaa. Taivasten vankia olen tiiraillut Suomalaisessa jo parisen viikkoa, kovakantinen kympillä. Ei paha, eikö? Rakastan Unohdettujen kirjojen hautausmaata. Samalla syyllä tarttuikin mukaan myös Tuulen varjo Kirja-Kärkkäiseltä tarjouspokkarina hintaan 4.90€. Se on yksi viime vuoden ja samalla kaikkien aikojen parhaista lukukokemuksistani. Kotona tämä jo on, mutta halusin ikioman yksilön. Kultahattukin oli tarjouksessa tasan neljällä eurolla. Kirja on lukulistalla ja klassikko joten miksipä ei. (Lykkään sen lukemista siis vielä ainakin vuodella koska oman hyllyn kirjoja ei tahdo ikinä saada luettua...)

Harjoitin myös edellä mainittua mielenlujuutta vastustamalla Cassandra Claren Clockwork Angelia ja John Greenin Looking for Alaskaa. Minua on haluttanut lukea koko Infernal Devices -trilogia uudestaan ja tiedän ostavani tuon kirjan joskus, mutta tällä kertaa en antanut kiusaukselle periksi. Looking for Alaska puolestaan... John Greenin kirja josta olen kuullut paljon hyvää ja kirjaston varausjono matelee eteenpäin.

Ostin siis kolme kirjaa ja vastustin kahta. Ostosten hintakin pysyi alle kahdessakympissä. (Juu ei mainita, että ostin Veronica Rossin Yhä sinisen taivaan viime viikolla niin pysytään kohtuullisissa laskelmissa.) Mielenlujuuteni ei siis ole vielä täysin ratkennut.

Vuosi ei ole vielä edes puolessa ja olen pian ostanut enemmän kirjoja kuin koko viime vuonna. 2014 tulee jäämään historiaan vuotena jolloin kirjojen osteluni alkoi hitaasti mutta varmasti lähteä lapasesta. Odotan kauhunsekaisella innostuksella mitä tästä kaikesta vielä seuraakaan.

10 kommenttia:

 1. Onneksi tähänkin on lääke - ylivedetty vältteleminen! Älä mene kirjakauppaan AINAKAAN rahojen kanssa. Toimii! ... Kunnes löytää nettikaupat. ;)

  Hyviä löytöjä! ;) Ensin sain kateuskohtauksen Tuulen varjosta, kunnes huomasin omistavani sen jo ja maksaneeni siitä vain sen kymmenen senttiä enemmän. (Ei sillä, reippaasti arvokkaampi tuo on.)

  Ärsyttävintä on, kun löytää lempikirjansa alennuksesta ja tahtoo kuollakseen ostaa sen kotiin... Jossa se jo on. "Ei Susi, et osta Rosvoruhtinasta kolmella eurolla. Sinulla on se jo." Mutta kun.... Aaaargh. Ja divarit ovat vielä vaarallisempia. Kun päälle tahtoo vielä tukea pientä yritystä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjakauppojen täydellinen välttely ei onnistu, ilman rahoja juuri ja juuri. :D Ja jos ei ole rahoja mukana niin tahtoisi kuollakseen ostaa jonkun tajuttoman halvan ja hyväkuntoisen yksilön... Parhaimmat löydöt tuntuu usein tekevän silloin kun ei ole varautunut.

   Hassua tuo, kuinka haluaisi ostaa ja lainata kirjoja jotka jo omistaa. Katselen aina kirjastossa omistamiani kirjoja tyyliin, haluaisin lainata tuon. Järjetöntä, mutta niin siinä vain käy.

   Tarjouskirjoissa on muuten sekin vaara, että yksittäin halvoista kirjoista voi kertyä aika iso lasku. Nimimerkki viime kesänä Lukulaarissa ja vannon, että kun pinosin keräämäni kirjat tiskille, myyjän silmistä alkoi lennelle euron merkkejä... :D Eikä yksikään kirja ollut viittä euroa kalliimpi...

   Poista
  2. Jeps, rahattomana liikkuminen on vesikidutusta. ;) Julma kohtalo, kun saattaa kirjan ja lukijan yhteen silloin kun ei ole rahaa... ("No olis sitä rahaa kirjallisuuteen jos ei olis tarvinnut katsoo Pompeiia kolmedeenä vaikket edes halunnut kybällä mennä.")

   Niinpä. Varsinkin kun olet Akateemisessa sen yhden kerran vuodessa. Kepyesti katoaa satanen niihin kolmen euron pakkosaadoihin. "Muttakun se ois maksanut kotona vielä viiskymppiä ja nyt sai tarjouksessa alle vitosen..." Nimim. tästäkin ostosta vuosi. Enkä ole vieläkään lukenut. ;)

   Poista
  3. Jep, osa kiroustahan on se, että omassa hyllyssä jää helpoiten lukematta... Itse päädyn Akateemiseen melkein joka viikko, mutta onneksi itsehillintäni on sen verran vahva, etten aina poistu sieltä kirja kourassa... :D

   Poista
 2. Kirjatarjoukset on *pahoja*... jaksoin vastustaa ehkä pari viikkoa Adlibriksen 3 pokkaria /15 eurolla täkyä, mutta sorruin sitten, kuinkas muuten (tää tarjous on muuten siellä vieläkin). Ajattelin kyllä, ettei ostaminen haittaa niin paljon, jos otan paksumpia kirjoja. Tilaukseen meni mm. Anna Karenina ja Tarttin Pieni ystävä. Siinä on jo semmoiset 1700 sivua luettavaa, per sivu hinta ei ole kovin paha, sanoo kirjanostajan järki. :)

  Tuulen varjo on ihana kirja. Oman kovakantiseni ostin kirpparilta eurolla, paras löytö ikinä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovakantinen? Eurolla? :o Myönnän, olen kateellinen. :D

   Kirjanostajan järki on huippu, kaiken voi perustella. Pistän korvan taakse tuon hinta per sivu selityksen kun minun täytyy vakuuttaa itseni jonkun kerran. ;)

   Poista
 3. Hyvinkin tuttua tämä :D Yritän aina vältellä kirjakauppoja varsinkin silloin kun rahatilanne on sellaisessa kunnossa ettei kannattaisi edes haaveilla minkäänlaisista ostoksista. Kuitenkin millaiset alennukset tahansa ja kirjastojenkin kirjamyynnit vain vetävät mukaansa..

  Tuulen varjo on tällä hetkellä minulla kesken ja tähän asti olen pitänyt siitä paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostamatta jättäminenkin on tuskaa. Mitä jos sitä vaikka kävelee elämänsä kirjan ohi? :D Ja Tuulen varjo, oih! Odotan innolla lopullista mielipidettäsi siitä, aivan loistava kirja kyseessä.

   Poista
 4. Samaistun tähän tekstiin hyvin syvällä tasolla. Eilen löysin erään kirjasarjan ensimmäisiä osia vain 5e kpl! Oli todella vaikeaa kävellä kaupasta ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 5€ on todella paha hinta! Kuulostaa niin halvalta, mutta kahdestakin sellaisesta tulee jo kymppi ja neljästä 20€. Hinta kasvaa nopeasti. :D Nostan hattua itsehillinnällesi!

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)