torstai 12. kesäkuuta 2014

Cassandra Clare - City of Heavenly Fire

The Mortal Instruments, #6 (Varjojen kaupungit)

Sebastian Morgenstern is on the move, systematically turning Shadowhunter against Shadowhunter. When one of the greatest betrayals the Nephilim have ever known is revealed, Clary, Jace, Isabelle, Simon and Alec must flee - even if their journey takes them  deep into the demon realms, where no Shadowhunter has set foot before, and from which no human being has ever returned. Love will be sacrificed and lives lost in the thrilling and long-awaited final instalment of the bestselling and acclaimed Mortal Instruments.

Jos et halua lukea minun sekavia fanityttöhöpötelmiäni, suosittelen poistumaan. Muut, rohkaiskaa mielenne, Varjojen kaupungit ovat saaneet päätöksensä. (Mutta varjonmetsästäjät eivät näemmä koskaan, siitä lisää myöhemmin.)

Tämä sarjan päätösosa ilmestyy suomeksi vuodenvaihteessa, mutta kuten tavallista, en kestänyt enää odotusta. Lisäksi pelkään internetin spoilereita ja olen viimeiset viikon vältellyt kaikkea missä vilahtaa City of Heavenly Firen kansikuva. Siispä kun tämä saapui Akateemiseen josta saatoin noutaa sen omakseni oli aika selvää, että säntäsin heti matkaan. Ja voi luoja tämä kirja on iso. Sen on ISO. Se on massiivinen. 733 sivua. Itse omistan pehmeäkantisen version enkä edes halua kuvitella kovakantisen jättiläismäisyyttä. Sitä voisi varmaan käyttää murha-aseena. 

Koska kuva kertoo enemmän kuin
tuhat sanaa...
City of Heavenly Fire käynnistyy jokunen viikko edellisen osan tapahtumien jälkeen. Sebastian Morgenstern on liikkeellä ja käännyttää varjonmetsästäjiä toisiaan vastaan. Ainoa keino hänen pysäyttämisekseen tuntuu kadonneen samaa tietä kuin Razielin miekka. Viimeinen mahdollisuus piilee Jacessa, jonka suonissa virtaa nyt Taivaallinen tuli. Mutta Jace ei osaa kontrolloida tulta ja aika käy vähiin. Kun Sebastianin joukot vahvistuvat, Claryn, Jacen, Simonin, Isabellen ja Alecin on lähdettävä hänen jäljilleen, paikkaan jossa kukaan varjonmetsästäjä ei ole ennen käynyt. Uhrauksia on tehtävä ja rakastavaisten erottava.

Voi kuinka minä etukäteen pelkäsin tämän kirjan lukemista. Cassandra Clare osaa kirjoittaa hahmoja joihin lukija kiintyy ja lisäksi hahmojen kanssa on viihtynyt jo viiden kirjan ajan. Tiesin, että menetyksittä ei selvitä ja vuodatin jo valmiiksi katkeria kyyneliä suosikkieni puolesta. Selvisin kuitenkin sydän muutamaa kolhua lukuun ottamatta ehjänä. Ei tästä tullut aivan sellaista teurastusta kun etukäteen pelkäsin. (Oikeastaan olisin halunnut särkeä sydämeni hiukan pahemmin... :D Olen toivoton.)

Minusta on kurjaa, että Varjojen kaupunkien sisarsarjaa, The Infernal Devicesia ei ole suomennettu. Itse olen lukenut trilogian englanniksi ja täytyy sanoa, että myöhemmät Varjojen kaupungit ja TID kulkevat käsi kädessä etenkin tässä viimeisessä osassa. En tiedä paljonko Infernal Devicesia lukemattomat saavat irti tietyistä kohdista.

Edellisten osien tapaan City of Heavenly Firessa on pieniä viittauksia, joiden ohittaminen ei haittaa. Esimerkiksi maininta Lontoon Instituutin joulujuhlasta näyttäytyy TIDiä lukemattomalle vain pienenä varjonmetsästäjätriviana, mutta minulle se oli tunteiden sekasotku. Hymyilin typerästi ja ajatukseni kulkivat jokseenkin seuraavaa rataa: "Lontoo. Tessa, Will ja joulu! Clockwork Princess! Jem! All the feels! djkdsl" Sitten minun piti lukea loppu sivusta uudestaan kun kaikki meni ohi...

Mutta pienet viittaukset eivät ole kaikki tässä kirjassa. City of Heavenly Firessa nähdään hahmoja toisesta trilogiasta ja kirjan epilogi  sijoittuu Clockwork Princessin epilogin jälkeen. Ja kirjan takaosassa komeileva trilogiaan liittyvä sarjakuva sai minut kyynelehtimään enemmän kuin mikään muu koko kirjassa. City of Heavenly Firessa ei selitetä trilogian jokaista yksityiskohtaa edes kirjan hahmoille, trilogian lukenut lukija tietää enemmän kuin he. Jos sinulla on siis mahdollisuus lukea The Infernal Devices -trilogia ennen City of Heavenly Firea, suosittelen sitä lämpimästi.

Clare on vakuuttanut minut taidostaan kirjoittaa päätösosia. Lasikaupunki on alkuperäisen Varjojen kaupungit -trilogian paras osa ja Clockwork Princess Infernal Devicesin paras, eikä City of Heavenly Fire ei jää noiden kahden varjoon. Koko kirja on toiminnantäyteinen paketti ja Clare solmii juonikuviot yhteen todella tyydyttävästi. City of Heavenly Fire on niitä päätösosia, jotka lukija voi lopetettuaan laskea pöydälle silkan tyytyväisyyden vallassa. Se on loppu ja mikään irtonainen langanpätkä ei jäänyt raivostuttamaan.

Cassandra Clare ei kuitenkaan aio päästää varjonmetsästäjistä irti varmaan seuraavaan vuosikymmeneen. Ensi vuonna pitäisi nimittäin ilmestyä The Dark Artifices -trilogian ensimmäinen osa, Lady Midnight. The Dark Artifices sijoittuu neljä vuotta City of Heavenly Firen jälkeiseen aikaan ja päähenkilöt vilahtivat jo tässä Varjojen kaupungit päättävässä osassa.

En oikein tiedä kuinka suhtautua tähän uuteen sarjaan. Toisaalta haluan kuollakseni nähdä tutut hahmot sivurooleissa neljän vuoden kuluttua ja pidin uusista hahmoista paljon. Toisaalta Cassandra Clare ei tunnu osaavan lopettaa sarjojaan, alunperin Varjojen kaupungit oli vain yksi trilogia ja nyt varjonmetsästäjäkirjoja on jo yhdeksän. Lisäksi City of Heavenly Firen suurta kohtalonomaista loppua tuntuu hiukan häiritsevän se tosiasia, että se on samalla lähtölaukaus uudelle seikkailulle.

Pidin kuitenkin paljon Emma Carstairsin, The Dark Artificesin päähenkilön osuuksista. Emma on vasta 12-vuotias tässä kirjassa ja häntä voisi kuvata pieneksi tyttöversioksi Jacesta. Ja koska tunteeni Jacea kohtaan ovat mitä ovat, pidin myös pikku-Emmasta paljon. Haluan todella nähdä hänet teininä!

Kuten kaikki Cassandra Claren kirjat, myös City of Heavenly Fire on toisinaan aivan tajuttoman hauska. Hahmoilla on todella kiero huumorintaju ja Jace ja Simon samassa huoneessa on aina jo pieni spektaakkeli. Voi luoja, tämän kirjan kanssa sai nauraa.

No niin. Takana on aikamoinen maratonbloggaus, mutta yhteenvetona voisin sanoa, että City of Heavenly Fire ei pettänyt minua ja selvisin lukemisesta hengissä. Sydämeni ei särkynyt ja olen tyytyväinen. Piste.

Arvosana: ♣♣♣♣♣

Kirjabingossa City of Heavenly Fire sopisi useampaankin ruutuun, mutta ruksin tällä kertaa kohdan tänä vuonna julkaistu.

20 kommenttia:

 1. Voi luoja,voi luoja... VOI LUOJA! Hyperventiloin täällä ruudun takana aika äänekkäästi xD Mutta joo, siis minulla ei riitä kärsivällisyys noin paksun kirjan lukemiseen englanniksi, mutta haluaisin lukea tuon the Infernal Devices sarjan kyllä ennen joulua. Onko englanti niisä kovinkaan hankala tempoista sellaiselle 15 vuotiaalle tytölle? Tätäkin postausta oli ilo lukea ja hihittelin useaan otteeseen!! ♡♡♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, ihmiset tuntuvat usein nauttivan meikäläisen sekoiluista... :D

   Minusta Claren englanti ei ole kovinkaan pahaa, sellaista perus nuortenkirja enkkua jossa pysyy hyvin mukana. Sinua varmasti auttaa se, että olet lukenut Varjojen kaupunkeja suomeksi ja tiedät mistä maailmassa on kyse. Itse luin Clockwork Angelin viime kesänä ja se oli ensimmäinen kirja jonka sain loppuun asti englanniksi joten voin omasta kokemuksesta suositella sitä. ;) Pituutta siinäkin kyllä riittää, mutta Clare kirjoittaa vetävästi. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan sarjaa!

   Poista
  2. Mä olen kolmetoista ja ymmärrän ihan kaiken tosta city of heavenly fire ja nyt luen the infernal devices vikaa osaa niin ei mun mielestä kyl toi cassandra claren enkku mitään kovin vaikeeta oo mut oli siinä mulle vähän haastetta mutta silti ylpee itsestä kun luin! oivoi toi CoHF oli ihana ja varsinkin pidin siitä Emman osasta ja lopusta jajaja kaikesta! aion lukee myös suomeksi koska ♥

   Poista
  3. Jeejee! Emma on kyllä ihana hahmo, The Dark Artificesia odotellessa. :)

   Poista
 2. Minulla on kovakantinen versio. Tarkoitus oli tilata pehmeäkantinen, mutta postissa tulikin kovakantinen (ennakkotilasin CDon.comista) Ja se on ISO. TIILISKIVI. Huh huh. En nyt tiedä voiko sillä murhata ketään, mutta ainakin tajuttomaksi iskeminen onnistuisi helposti. Näillä näkymin tulen lukemaan sitä huomenna junassa seitsemän tuntia, laukussa tulee olemaan ahdasta ja niskakipuja tulevaisuudessa, sillä kirjan on painava. Minulla on City of Lost Souls isona pehmeäkantisena ja siihen verrattuna kovakantinen ei nyt kuitenkaan ole ratkaisevasti isompi, siihen vaan tulee paksuutta ehkä puoli senttiä lisää, koska siinä on kovat kannet.

  Ai, onko sinun painoksessasi sarjakuva? Haluan lukea sen :( Minulla ei ollut sarjakuvaa, mutta irtokansilehtisen alla on melko eeppinen taistelukuva sarjan päähenkilöistä. Aion jakaa sen blogissani kunhan saan eka kirjan luettua.

  Olen nyt noin sivulla 100. Valitettavasti olen unohtanut kamalasti oleellisia juttuja, sillä edellisen osan lukemisesta on yli vuosi, varmaan kohta kaksikin vuotta. Jos yhtään viitsit, niin olisi todella mukavaa, jos viitsisit kertoa vaikka muutaman oleellisen jutun, jotka kannattaa tätä kirjaa lukiessa muistaa. Muistan vain, että Sebastian kidpannasi Jacen edellisessä kirjassa, Clary meni perään, he matkustelivat ympäri Eurooppaa ja New Yorkissa Maia ja Jordan draamailivat, Magnus, Isabella, Alec ja Simon perustivat Team Goodin, jolla he yrittivät muistaakseni kutsua jotain demonia, jolla he tekevät... jotain. Tajusin juuri, etten muista lainkaan, miten viides kirja päättyi D: Joku tuli meni Jaceen? Apua, miten olenkaan voinut unohtaa näin paljon.

  En ole ihan täysin vakuuttunut uudesta trilogiasta, mutta koska Magnus on lempihahmoni, odotan kieli pitkällä sitä novellikokoelmaa, jossa on paljon Magnus-novelleja. Sen piti alun perin ilmestyä jo nyt keväällä, mutta näillä näkymin se ilmestyy syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö kovakantisessa ole sarjakuvaa? :o Nuo taistelukuvat on minullakin lieppeenä takakanteen kiinnitettynä.

   SPOILEREITA KADOTETTUJEN SIELUJEN KAUPUNGISTA

   Alusta minäkin muistan etupäässä nuo asiat :D Simon ja kumppanit manasivat ensin demonin ja kun ei toiminut, kutsuivat Razielin järvestä ja saivat tältä miekan jolla tappaa Sebastian ja murtaa Jacen ja hänen välinen side. Lopussa Clary joutui kuitenkin iskemään miekalla Jacea ja vaikka side murtui, Jace melkein kuoli ja Sebastian jäi henkiin. Lisäksi miekan Taivaallinen tuli siirtyi Jaceen. Alec ja Magnus erosivat draamailun seurauksena ja Maureen (se teinityttö josta Simon teki vahingossa vampyyrin neloskirjassa) tappoi Camillen ja nousi New Yorkin vampyyrien johtajaksi. Sebastian alkoi muuttaa varjonmetsästäjiä pimeiksi jollain pimennetyllä muutoksen maljalla ja pakeni armeijansa kanssa. Jotenkin tuohon tapaan, minäkin muistan aikalailla vain pääkohdat.

   Poista
  2. Okei, kiitoksia!

   Malecin eroamisen minä muistakin, koska se on ollut lempiparini sarjassa, mutta voisin kirjoittaa hyvin pitkän esseen siitä, kuinka Malecia on kohdeltu todella huonosti ja kuinka kamalan lapsellinen heidän eroamisensa oli, kaikkine siihen johtavine tapahtumineen. On aika kummallista olettaa, ettei satoja vuosia vanhalla velholla ole mukan ollut yhtään exää ja on ihan luonnollista, ettei Magnus halua joka ikistä niistä luetella Alecille.
   Heavenly Firessa minua on taas karminut se, kuinka paljon valtaa Magnuksella on Aleciin. Magnus voisi melkeinpä pyytää Alecia tekemään mitä vain ja Alec varmasti tekisi niin, ellei jotain suurta hahmokehitystä yhtäkkiä tapahdu. Tällä hetkellä heidän suhteessaanon paha epätasapaino, joka muistuttaa Bella/Edwardia ikävällä tavalla. Toivon, että asia korjaantuu.

   Selasin kovakantistani, enkä löydä mitään sarjakuvaa D: Kummallista. Luulisi, että kovakantinen olisi se, jossa on kaikki mahdolliset herkut.

   Poista
 3. Kysymys! Missä järjestyksessä suosittelisit lukemaan Cassandra Claren kirjat? Täytyykö lukeo Clockwork princessiä ynnä muuta siinä välissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikista parhaiten toimii varmaan julkaisujärjestys. Ensin Luukaupunki, Tuhkakaupunki ja Lasikaupunki, sitten Clockwork Angel, Langenneiden enkelten kaupunki, Clockwork Prince, Kadotettujen sielujen kaupunki, Clockwork Princess ja viimeisenä City of Heavenly Fire. Muuten järjestys ei ole niin tärkeä (itsekään en noudattanut julkaisujärjestystä orjallisesti), mutta The Infernal Devices trilogia kannattaa ehdottomasti lukea ennen City of Heavenly Firea.

   Poista
 4. Luin tätä puolittain ja vähän palasissa. Ensinnäkin piti pysyä asiallisena ja toisekseen olen äärimmäisen kateellinen, koska en ollut ensimmäinen, joka tämän luki.

  Damn it. Aina kun luen jotain enkuksi, en nauti suomennoksesta niin paljoa... Ja tahdon lukea tämän suomeksi :/

  Damn it uudestaan. Aaaaargh.

  Joo siis täynnä fanifanaattisuutta. ;) Ihanaa joskun tästä pidit, varmaan tulen minäkin rakastamaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on muuten sama ongelma, kun on lukenut kirjaa alkuperäiskielellä niin suomennos tuntuu hiukan valjulta. Tästä en luultavasti edes jaksa lukea suomennosta, sillä jos iskee uudelleen lukemisen himo niin omistan jo tämän järkäleen. Ja uskon kyllä että tulet pitämään tästä, meillä menee usein mielipiteet yksiin, etenkin jos mukana on mainittua fanifantaattisuutta. Jos haluaa pitää jostain kirjasta, yleensä onnistuu. :D

   Poista
 5. Pakko kysyä miten Alecin ja magnuksen käy viimeisessä kirjassa?
  Ootan niin että saan lukee ton kirjan suomeks, varsinkin kun on noin pitkä!!
  Englannin kielisestä kirjasta saisin tuskin hirveesti mitään irti....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En spoilaa :D Olen pahoillani, mutta pyrin välttämään spoilereita myös kommenteissa. Eiköhän ratkaisu internetin syövereistä löydy. Toivottavasti suomennos saadan mahdollisimman pian!

   Poista
 6. saako clary ja jace toisensa viimeisessä kirjassa?? :D .. pakko kysyy ku en oo lukenu enkun kielistä enkä jaksa oottaa suomenkielistä :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hyvin salaperäinen ja sanon, että turhaa draamailua on vähän. :D Epilogi taas teki minusta maailman onnellisimman ihmisen, joten tiettyjä johtopäätöksiä voi vetää ;)

   Poista
 7. Luettu enkuks tossa kesällä♥ en voi muuta sanoo kun että MILLON SE SUOMENNOS TULEE? ja millonkohan suomennetaan The Bane Chronichles tai millonkohan julkastaan The Dark Artifices? ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomennoksen pitäisi ilmestyä tammikuussa. Bane Chroniclesista ei ole ainakaan minulla mitään tietoa josko suomennetaan, The Dark Artificesin ensimmäisen osan pitäisi muistaakseni ilmestyä 2015.

   Poista
 8. onko taivaallisen tulen kaupunki jo julkastu?? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni on. Joulukuun ajan oli kai myynnissä yksinoikeudella vain Suomalaisessa kirjakaupassa, mutta uskoisin, että nyt löytyy muualtakin. Kannattaa kysellä kirjakaupoista jos ei tahdo löytää, eiköhän siellä osata auttaa. Siitä, kuinka kirjaa löytyy vielä kirjastoista, en osaa sanoa mitään, kannattaa kysellä henkilökunnalta. :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)