perjantai 13. kesäkuuta 2014

Erin Morgenstern - Yösirkus

En aio laittaa kirjan takakantta tähän arvosteluun, koska se paljastaa kirjasta liikaa. Se ei spoilaa kirjan loppuratkaisua, mutta paljastaa tiettyjä faktoja jotka selviävät vasta kirjan loppupuolella. Suosittelen siis jättämään sen lukemisen väliin. Onneksi minuakin oli varoitettu ennen kirjan lukemista ja osasin olla lukematta takakantta ennen kuin vasta jälkeen päin. Luottakaa minuun, Yösirkuksesta ei tarvitse tietää liikoja ennen lukemista.

Ennen kirjaan tarttumista tiesin jokseenkin seuraavat asiat:
1) Tämä on kehuttu kirja
2) Tässä on hieno mustavalkopunainen kansi
3) Tässä pitäisi olla taikaa
4) Tässä on luultavasti sirkus
Luottakaa minuun, ei teidänkään tarvitse tietää enempää. Yösirkuksessa on taikaa ja peli. Siinä on rakkaustarina ja sirkus. Se imaisee lukijan mukaansa ja saa tämän elämään täysin kirjan lumoissa.


Yösirkus on jotain tyystin erilaista mitä olen koskaan ennen lukenut. Sitä ei voi laittaa tiettyyn lokeroon, se on mystinen yhdistelmä taikuutta, rakkautta ja sitä jotain. Sitä jotain mitä ei sanoilla voi tavoittaa, tunnelmaa. Mutta huolimatta kaikesta siitä ylistyksestä mitä tämä teksti tulee vielä sisältämään minulla oli ensimmäisen luvun aikana suuria vaikeuksia päästä kirjaan sisään. Luen hyvin harvoin kirjoja joista en tiedä etukäteen oikein mitään ja sokkona hapuilu oli minulle melkein ylivoimaista. Onneksi päätin tarttua kirjaan vielä uudelleen - toisessa luvussa kun alkoi tapahtua ja kirja alkoi viedä. Seuraavan päivän vietinkin Yösirkuksen lumoissa ja se palautti minulle jotain tärkeää. Sen ilon jonka saa kun sukeltaa tarinaan antaen sen viedä.

En tiedä esiintyykö muilla kirjabloggareilla tämänkaltaisia oireita, mutta olen viime aikoina huomannut lukemisen muuttuvan välillä suorittamiseksi. Tarkkailen koko ajan millä sivulla olen ja haluan edistyä. Lukeminen on prosessi. Osittain vaikutuksensa on varmasti Goodreadsilla, jonka lukuprosessin päivitykseen olen koukuttunut. On tällä kaikella hyvätkin puolensa, luen kirjoja jotka muuten jäisivät lukematta ja pidän edistymisen tunteesta, mutta silti. Yösirkuksen lukeminen oli vapauttava kokemus, luin sen suurimmaksi osin matkalla mökiltä kotiin, ilman internetin läsnäoloa, vain lukien ja lukien. Sukelsin tarinaan enkä välittänyt ulkomaailmasta. Yösirkus oli virkistävä kirja ja palautti minulle sen ilon tunteen kun vain lukee loistavaa kirjaa ja antaa tarinan viedä.

Suuri osasyy, miksi Yösirkus oli niin vangitseva on varmasti kirjan kuvailu - se kun on parhaimpia mitä muistan ikinä lukeneeni. Pitkästä aikaa tempauduin täysin mukaan kirjailijan maailmaan, näin sieluni silmin kaiken mitä Erin Morgenstern kuvasi. Viimeistä yksityiskohtaa myöten. Minä paitsi näin, kuulin, haistoin ja maistoin kaiken mitä minulle kuvattiin. Ja silti kuvailu ei mene överiksi, siihen ei kyllästy. Se vangitsee. Mielikuvaan ei jää ärsyttäviä aukkoja, mutta Morgenstern ei myöskään ylikuvaile jokaista kiemuraa. Minä rakastuin Yösirkukseen kuvailun ja maailman kautta.

Kuvailun kanssa käsikädessä kulkee kirjan kerronta. Yösirkuksessa on useita eri kertojahenkilöitä ja niin aika kuin paikkakin vaihtelee usein. Kirja ei myöskään etene kronologisessa järjestyksessä, samaan aikaan kerrotaan useista tapahtumista eri aikoina. Vuodet ja paikat on kuitenkin merkitty selkeästi lukujen alkuun ja kun Yösirkukseen pääsee mukaan ja kerrontaan tottuu, se ei aiheuta hankaluuksia.

Yösirkus ei myöskään ole selkeä tarina muutamalla päähenkilöllä ja suoraviivaisella juonella. Kirja etenee mysteerisessä aikajärjestyksessä ja alussa irtonaisemmilta tuntuvat tapahtumat sidotaan lopulta yhteen. Kaiken keskuudessa on kuitenkin Le Cirque de Rêves, sirkus joka ilmestyy varoittamatta ja katoaa yhtä äkkiä kuin saapuikin. Sirkus jonka kaltaista ei ole toista, sirkus joka lumoaa lukijan peruuttamattomasti. Lukiessani kirjaa halusin kuollakseni päästä vierailulle tuohon sirkukseen, halusin päästä kokemaan kaiken sen minkä näin kirjan sivuilla.

Yösirkuksen lumovoima piileekin juuri sen salaperäisyydessä ja vetoavuudessa, tunnelmassa, jota on vaikea kuvailla. Se pitää lukea ennen kuin sitä ymmärtää. Yösirkuksesta voisikin puhua ja sitä voisi ylistää vielä jonkin aikaa. Olen kuitenkin epävarma siitä, mitä tästä kirjasta tulisi kertoa - ei pidä tietää liikaa. Yösirkus aukenee hitaasti ja sen maailmaan on helppo kadottaa itsensä. Lukekaa tämä kirja.

Arvosana: ♣♣♣♣♣

Kirjabingossa Yösirkus kuittaa kohdan fantasia.

12 kommenttia:

 1. Muistan itse lukeneeni takakannen ja sen jälkeen pettyneeni vähän kirjaan. Ehkä tämä tosiaankin kannattaisi lukea niin, ettei tiedä oikeastaan mitään. Muistan kyllä tykänneeni kirjan hienosta mystisestä tunnelmasta, mutta itse juoni jäi yllätyksettömäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takakansi tosiaan kertoo juonesta aivan liikaa. Kirjan tunnelma oli minullekin se antoisin puoli ja ja kun en tiennyt liikaa, lukukokemus oli loistava muutenkin. :)

   Poista
 2. Kirjassa on upea kansi, ja sen perusteella voisin vaikka kokeilla sitä juuri tuohon Kirjabingoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on minustakin upea ja kirjaa voi suositella muutenkin. :)

   Poista
 3. Täytyypä yrittää olla tarkkailematta takakantta kovin paljoa sillä tämä on minulla lukulistalla ja aikomus olisi se lukea piankoin! Ja olen kokenut joskus kirjan lukemisen suorittamiseksi ja erityisesti sivunumeroiden vilkuilu on ollut siinä yleisintä :D Mutta syy siihen ei ole aina ollut huono/tylsä tarina vaan muut tekijät kuten muut houkuttavat kirjat jne.

  Kiva että pidit, odotan innolla mitä on luvassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, suosittelen jättämään takakannen lukemisen väliin. :) Ja kirja oli loistava!

   Poista
 4. Kun luin tätä joskus vähän yli vuosi sitten koko alkuasetelma tuntui niin omituiselta, ettei kirjan lukeminen sujunut hyvin. Piti palauttaa ja kesken jäi. Nyt kun ostin tämän omaan hyllyyn, mieli tekee lukaista nopeasti kokonaisuudessaan, sillä en kuitenkaan ensimmäiselläkään kerralla tätä huonona pitänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yösirkusta ei tosiaankaan voi kategorisoida alkuasetelmansa perusteella. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan uudelleen, minä ainakin nautin kirjasta kovasti. :)

   Poista
 5. Minulla on tämä kirja juuri nyt hyllyssä odottamassa lukemista. Vaatii kovia ponnistuksia, että en lue takakantta, mutta en aio sortua, koska uskon itsekkin lukukokemuksen olevan parempi ilman, että tiedän kirjasta mitään olennaista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli vaikeuksia mennä kirjaan sokkona. Suosittelen vain puremaan hammasta ja kestämään, onneksi Yösirkus alkaa kuitenkin viedä mukanaan nopeasti. :)

   Poista
 6. Lukulistalle meni ja odotan innolla millainen tämä kirja on.
  En myöskään aijo lukea takakantta ennen kun olen lukenut kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kyllä, Yösirkus on loistava. Ja sokkona tähän kannattaakin mennä. :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)