maanantai 30. kesäkuuta 2014

Jules Verne - Maailman ympäri 80 päivässä

Kylmähermoinen englantilainen herrasmies Phileas Fogg lyö huiman vedon ja väittää matkustavansa maailman ympäri 80 päivässä. Hän palkkaa itselleen palvelijan, ranskalaisen Jokapaikanhöylän, ja lähtee kiehtovalle matkalle halki eksoottisten maiden. Samana päivänä Englannin pankista ryöstetään huomattava summa rahaa.

Matkalta ei puutu haasteita, ja ennen pitkää matkaajille selviää myös, että heitä seurataan. Onko uskollinen palvelija nimensä veroinen? Onnistuuko huima yritys vai joutuuko Philes Fogg nuolemaan näppejään? Kuka lopulta paljastuu pankkiryöstäjäksi?

Ranskalainen Jules Verne tunnetaan monista klassikoistaan, ja häntä pidetään tieteiskirjallisuuden uranuurtajana. Maailman ympäri 80 päivässä on yksi Vernen tuotannon maanläheisimpiä teoksia. Vaikka 1800-luku onkin monessa suhteessa omamme kaltainen, imaisevat aikakauden kielenkäyttö, tavat ja käytöskoodit kaksintaisteluineen nykylukijan outoon ja mielenkiintoiseen maailmaan. Uudessa suomennoksessa ajan henki on säilytetty onnistuneesti ja kirja tempaa lukijan välittömästi mukaansa.


Maailmasta ei varmaankaan löydy montaakaan ihmistä joka ei tietäisi mitään tästä kirjasta. Tarina huimapäisestä vedonlyönnistä on jokaiselle jollain tasolla tuttu - vain yksityiskohdat vaihtelevat. Minäkin olen nähnyt kirjasta vuonna 2004 tehdyn elokuvan joka ei erityisemmin säväyttänyt. Kirjan lukeneena voin sanoa, että elokuvassa onkin paljon eroavaisuuksia alkuperäiseen tarinaan. Phileas Fogg joka kirjassa on järjestelmällinen ja tyyni herrasmies, on elokuvassa koheltava keksijä. Mukaan on otettu pankkiryöstön sijaan kiinalainen jadepatsas ja Jokapaikanhöylällä on varsin erilaisen motiivit.

Ei liene yllätys, että pidin kirjasta enemmän. Maailman ympäri 80 päivässä on hykerryttävän hauska kirja, toisin kuin kohelluselokuva joka yrittää kaikkensa ollakseen hauska. Hah, hah.

Ihan näin aluksi täytyy sanoa, että Maailman ympäri 80 päivässä on erinomainen kirjan ääneen luettavaksi. Itse luin tätä mökillä ja päädyin lukemaan 50 ensimmäistä sivua ääneen virkistääkseni tätini ja isäni muistoja kirjasta. Enkä usko, että olisin voinut saada parempaa alkua lukuprojektille - ääneen lukeminen herätti tarinan henkiin aivan erilailla ja vaikka loppuosan kirjasta luinkin itsekseni sama tunnelma säilyi.

Phileas Fogg on juuri sellainen päähenkilö joka kiehtoo minua. Hän on järjestelmällisten päähenkilöiden kuningas, elää elämänsä jokaisen päivän samalla lailla, minuutin tarkalla aikataululla. Mikään ei voi horjuttaa hänen tyyneyttään, eivätkä maailmanympärysmatkan dramaattisimmatkaan käänteet onnistu häntä horjuttamaan. Minä pidän usein tuollaisista päähenkilöistä jotka eivät kaikesta hötkyile ja löytyy Foggin ulkokuoren alta tunteetkin - ainakin lopuksi. Lisäksi Verne kuvailee Phileas Foggin rutiineita hauskasti ja hymy on herkässä.

Kirjan toinen aivainhahmo on Foggin uskollinen palvelija Jokapaikanhöylä. Jos Phileas Fogg on aina tyyni, niin Jokapaikanhöylä on lähempänä koheltajaa. Miestä käy myös sääliksi, sillä Jokapaikanhöylä hakeutui Phileas Foggin palvelukseen, koska halusi elää rauhallista, tasapainoista elämää. Jotta ironia olisi huipussaan, Fogg lyö samana päivänä vedon ja raahaa palvelijansa maailmanympärysmatkalle.

Se mistä kirjalle voi hiukan nipottaa, on ehkä juonen toisteisuus: matkalla sattuu vastoinkäyminen josta selvitään ja ehditään täpärästi seuraavaan kulkuneuvoon. Sama toistuu sitten seuraavalla pysäkillä. Siinä mielessä Maailman ympäri 80 päivässä toikin mieleeni Finnemoren Robin Hoodin. Siinä kirjassa melkein jokainen luku päättyy aina samaan tilanteeseen - Robin Hood saa uuden miehen joukkoihinsa. Tuokaan pieni yksityiskohta ei kuitenkaan pahemmin haitannut, kirja vei mukanaan tunnelmallaan ja kirjoituksen sävyllä.

Kirjan loppukaan ei erityisemmin yllättänyt, mutta ei sen ollut tarkoituskaan. Maailman ympäri 80 päivässä oli erinomaista kesäluettavaa josta nautin suuresti.

Arvosana: ♣♣♣♣

10 kommenttia:

 1. Minäkin tykkäsin tästä ja mietin, mitä Verneltä voisi lukea seuraavaksi. Katsoin lapsena hieman kirjan pohjalta tehtyä piirrossarjaa, mutta sekään ei ihan orjallisesti noudata kirjan juonta enkä muistanut enää paljon näkemästäni. Kokonaisuudessaan oikein hyvä kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on hiukan samankaltaisia mietteitä. Mökin hyllyssä lojui Majakka maailman laidalla, ehkäpä saisin sen luettua seuraavalla mökkireisulla. :)

   Poista
 2. Jos Matka Maan keskipisteeseen on vielä lukematta, suosittelen!

  VastaaPoista
 3. Minulle tämä on kaikista tutun piirretyn muodossa, mutta kun luin kirjan vähän yli vuosi sitten, tykästyin siihen kovasti. Pitäisi lukea enemmän Jules Vernen kirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja oli kyllä kerrassaan mainio, Verneen pitäisi ehdottomasti tutustua enemmänkin!

   Poista
 4. Minä en ole piirrettyä sarjaa katsonut saatika kirjaa lukenut, mutta sen Jackie Chanin elokuvan olen nähnyt ja sehän oli hupaisa. Tosin pitäisi kyllä tätä Vernen tuotantoa lukea, erityisesti Matka maan keskipisteeseen, koska se on kolahtanut minuun niin lujasti erilaisilla tv-variaatioillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailman ympäri 80 päivässä oli kyllä mainio kirja, suosittelen! Matka maan keskipisteeseen pitäisi minunkin lukea.

   Poista
 5. Piirretty on myös minulle se kaikista tutuin ja minä niin tykkäsin siitä! Elokuvaversioin olen vuosia sitten katsonut, mutta se ei ole erityisesti jäänyt mieleen. Täytyypä pistää tämä kirja muistiin jos joskus sen lukisin :)

  VastaaPoista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)