Sivut

torstai 5. kesäkuuta 2014

Rainbow Rowell - Fangirl

A tale of fanfiction, family and first love 

Cath and Wren are identical twins and until recently they did absolutely everything together. Now they're off to university and Wren's decided she doesn't want to be one half of a pair any more - she wants to dance, meet boys, go to parties and let to loose. It's not so easy for Cath. She would rather bury herself in the fanfiction she writes where there's romance far more intense than anything she's experienced in real life.

Now Cath has to decide whether she's ready to open her heart to new people and new experiences, and she's realizing that there's more to learn about love than she ever thought possible...

Oi Fangirl. Saanko tanssahdella ympäri huonetta? Kiitos. Kiitos siitä, että paransit vereslihalla olleen sydämeni Eleanorin & Parkin jälkeen. Kiitos siitä, että palautit minulle suloisen kuplivan kesämielentilan. Sydämeni on nyt virallisesti parantunut. (Ainakin niin kauan kun en ajattele Eleanoria & Parkia... *huokaus*)

Cath ja Wren ovat identtiset kaksoset jotka ovat aina tehneet kaiken yhdessä. Mutta kun tyttöjen on aika lähteä yliopistoon, Wren ilmoittaa, ettei halua viettää jokaista hetkeään Cathin kanssa. Hän haluaa juhlia, tavata uusia ihmisiä, uusia poikia ja elää elämäänsä ilman toista puoliskoaan. Cath ei ole ajatuksesta innostunut, häntä uusi tilanne ennemminkin kammottaa. Cathille tärkeintä on Simon Snow - kuuluisa fantasiasarja jonka viimeistä osaa odotetaan kaikkialla ja hänen siitä kirjoittamansa fanfiction. Cathin elämässä suuret rakkaustarinat tapahtuvat fanfictionin maailmassa. Mutta kykeneekö Cath pysyttelemään erossa kaikesta, vai onko hänen kohdatta uudet ihmiset, huonetoverinsa Reagan, tämän ystävä Levi ja lähdettävä välillä ulos huoneestaan? Myös kirjoittamiskussi heittää mutkia matkaan, Cathin on etsittävä inspiraatiota muualtakin kuin Simon Snow maailmasta.

Ah kaikki se söpöyden, Potter viittauksien ja hauskuuden määrä. Fangirl oli minulle täydellinen kirja juuri tähän tilanteeseen ja pidin siitä kovasti. En tosin tiedä miten tämä kirja aukeaa ihmiselle joka ei ole lukenut yhtään fanfictionia, tai ole Potterfani. Fanfiction on kirjan yksi kantavista voimista ja Simon Snow vähintään yhtä tärkeässä roolissa.

Simon Snow on Rowellin keksimä fiktiivinen kirjasarja orpopoika Simonista joka 11-vuotiaana pääsee opiskelemaan Watfordin taikurien kouluun tullakseen itsekin yhdeksi taikureista. Ilkeä Insidious Humdrum yrittää kuitenkin tuhota kaiken taikuuden maailmasta ja Simon on tärkeässä asemassa hänen kukistamisessaan. Kuulostaako kenties mitenkään tutulta? Ajatteletteko tekin samaa nimeä? Eiköhän se ole selvä - Simon Snow on muunnos Harry Potterista ja Fangirlin maailmassa sillä on sama asema.

Potterfanina pääsinkin hihittelemään ilmiselville viittauksille minulle niin rakkaaseen kirjasarjaan ja fandomiin. Kirjassa mainitaan esimerkiksi kuinka neljännessä Simon Snow elokuvassa kaikilla pojilla on järkyttävät, pitkät hiukset. Aivan kuten Liekehtivässä pikarissa! Lisäksi Cathin kirjoittama fanfiction on aina Simonista ja Bazista, tämän huonetoverista. Bazissa on paljon Draco Malfoymaisia piirteitä ja Simon/Baz paritus ajaa samaa asemaa kuin Harry/Draco Pottereista puhuttaessa. Fanfiction esitellään kuitenkin aika nopeasti eikä tiettyjä termejä, kuten fandom, canon tai slash, pysähdytä selittämään. Jos on yhtään fanfictionia lukenut, termit eivät aiheuta ongelmia, mutten tiedä kuinka paljon muut saavat niistä irti.

Minulle kaikki Pottereihin viittaaminen oli kuitenkin aina mahtava juttu ja naureskelin itsekseni jokaiselle pienelle yksityiskohdalle. Fangirlissä odotettava kahdeksas ja samalla viimeinen Simon Snow -kirja sai minut kuitenkin haikealle mielelle. Pottereita kun ei enää tule lisää.

Cath oli hyvin samaistuttava  ja inhimillinen päähenkilö. Hän elää pää muissa maailmoissa, hän ei ole erityisen sosiaalinen, häntä ei kiinnosta juhliminen tai juominen, hänen elämänsä keskipisteessä ovat Simon ja Baz. Kirja onkin kehityskertomus, Cathin on päästävä ulos kuorestaan. Bileprinsessaa hänestä ei ole tulossa se on selvä, mutta hänen on opittava uskomaan itseensä aina niin itsevarman Wrenin rinnalla. Toinen Cathin kehityksen kulmakivistä on kokonaan oman tekstin luominen. Cath hengittää Simonin ja Bazin paperille niin helposti ja on kuin kotonaan Simon Snown maailmassa, mutta oman tarinan luominen tuntuu paljon vaikeammalta.

Minä pidin Cathista ja samaistuin häneen välillä hyvinkin vahvasti. Toisinaan kuitenkin ärsyynnyin häneen ja minun teki mieli tuupata hänet ovestaan pihalle. Jos hän edes yrittäisi hiukan enemmän, ei hänestä tarvitse tulla juhlien vakiokävijää, mutta aina ei tarvitse pysytellä huoneessaankaan.

Wren on Cathin kaksoissisko ja tämän elämän tärkeimpiä henkilöitä. Cath tuntee olevansa eksyksissä kun Wren ei enää kiinnostu hänen asioistaaan ja kaksosten suhde muuttuu riitaiseksi. Cath on myös alati huolissaaan heidän isästään joka on jäänyt yksin siskosten muutettua pois. Hän käy kotona ja huolehtii kaikesta Wrenin juhliessa. Minä tunsin omassa sydämessäni Cathin ärsyyntymisen Wreniä kohtaan ja minun teki välillä mieli ravistella Wreniä jotta tämä tajuaisi itsekeskeisyytensä.

Yksi kirjan suloisimmista ja hauskimmista henkilöistä on Levi, Cathin huonetoverin ystävä. Levi on yksi niistä ylettömän ystävällisistä ja aina iloisista ihmistä jotka hymyilevät jokaiselle vastaan tulevalle vauvasta vaariin. Oi, Levi oli niin suloinen! Levin ja Cathin välillä alkaa myös hitaasti mutta varmasti olla jotain enemmän.

Kaiken kaikkiaan Fangirl oli mahdottoman suloinen kirja joka lääkitsi haavojani Eleanorin & Parkin jälkeen ja jonka lukemisesta nautin suuresti.

Arvosana: ♣♣♣♣

Kirjabingossa Fangirl ruksii yli kohdan pokkari.
Meikäläistä odottaa muuten kesän ensimmäinen mökkireissu keskelle ei mitään, joten älkää hämmentykö kun pian katoan. Kesä tulee muutenkin olemaan todella epätasaista päivitystahtia, viikkoon ei mitään kun olen mökillä ja seuraavan viikon ajan kaksi postausta päivässä kun koitan pysyä lukemiseni tahdissa. Koittakaa kestää.

3 kommenttia:

 1. Ihan mukava lukea tästä kirjasta positiivinen arvostelu, sillä olen Goodreadisissa lukenut lähinnä haukkuja Fangirlistä, minkä vuoksi lukeminen on minulla viivästynyt. Olen siis ollut tästä kirjasta jo vaiheessa yritän vähän enemmän.pidemmän aikaan kiinnostunut (taisinko alun perin tumblrin puolella nähdä jonkinlaisen minikirja-arvion) mutta huonot arvostelut ovat jarruttaneet intoani hankkia kirja käsiini. Ehkä tässä jossain

  Minusta muuten on hauskaa huomata, kuinka paljon sun bloggaamat kirjat vastaavat niitä kirjoja, joita olen lukenut tai aion lukea hyvin pian. Usein jopa ajattelen, että kirjat, joiden lukemista suunnittelen, ovat lähes täysin never-heard -kirjoja kirjablogimaailmassa, mutta seuraavan kerran kun kirjaudun Bloggeriin sisään, huomaan että olet blogannut juuri siitä kirjasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mitä tuossa ekassa kappaleessa tapahtui, mutta sen pitäisi mennä näin: "Olen siis ollut tästä kirjasta jo pidemmän aikaan kiinnostunut (taisinko alun perin tumblrin puolella nähdä jonkinlaisen minikirja-arvion) mutta huonot arvostelut ovat jarruttaneet intoani hankkia kirja käsiini. Ehkä tässä jossain vaiheessa yritän vähän enemmän."

   Poista
  2. Minä taas olin kuullut tästä etupäässä positiivisia asioita. :D Minusta Fangirl oli suloista, mukavaa luettavaa josta nautin kovasti. Kivaa kesälukemista, suosittelen!

   Ja hauska kuulla, että kiinnostuksen kohteet osuvat yhteen! On aina jännää löytää bloggaus kirjasta jota on juuri ajatellut. :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)