torstai 3. heinäkuuta 2014

Bernard Beckett - Genesis

Mitä on olla ihminen?
Mikä on sielu, entä tietoisuus?
Jos tekoäly kehitettäisiin huippuunsa, mikä asema inhimillisyydelle jäisi?


Eletään 2000-luvun loppua. Yksinäinen saarivaltio on selvinnyt hengissä suurvaltasotien ja kulkutautien tuhoamassa maailmassa. Kansalaiset ovat turvassa mutta eivät vapaita. He elävät täydellisen eristäytyneinä ulkomaailmasta. Lähestyvät lentokoneet tuhotaan ja pakolaiset eliminoidaan suoralta kädeltä. Kunnes yksi mies, Adam Forde, pelastaa tuntemattoman tytön merestä ja muuttaa kaiken.


Vuosia myöhemmin nuori ja kunnianhimoinen tyttö nimeltä Anaksimandros astuu kolmihenkisen tutkintolautakunnan eteen. Seuraavien viiden tunnin aikana hänen on määrä esitellä historiallinen tutkielmansa jo kauan sitten kuolleen kapinallisen Adamin elämästä. Jos hän läpäisee kokeen, hänet hyväksytään jäseneksi Akatemiaan, tämän utopistisen yhteiskunnan ylimpään johtavaan elimeen. Anaxille käy kuitenkin pian ilmi, että se mitä hänelle on opetettu ei ole koko totuus...

Voi luoja. Voisinko mitenkään palauttaa aivojeni oletusasetukset? Minusta tuntuu kuin jokainen aivosoluni olisi käännetty ympäri, sitä olisi ravistettu eikä mikään olisi vielä palautunut ennalleen. Syyllinen on helppo löytää, sillä Bernard Beckettin Genesis on todella ainutlaatuinen kirja joka sekoitti päänuppini ja pahasti.

Genesis on julkaistu suomeksikin jo 2009, mutten silti ollut kuullut siitä yhtään mitään, ennen kuin luin Annamin bloggauksen siitä jokin aika sitten. Kirja herätti kiinnostukseni ja kun vielä Nina Marikin ylisti kirjaa bloggauksessaan, tiesin, että minun olisi luettava se. Loppujen lopuksi päädyin vielä voittamaan kirjan Annamin blogiarvonnassa ja sain sen omaan hyllyyni saakka. Kiitos siis teille, että saatoitte tämän kirjan tietooni ja hyllyyni, Genesis oli lukukokemus jota en haluaisi menettää mistään hinnasta.

Genesis on hyvin ainutlaatuinen kirja jonka kaltaista en ole koskaan ennen lukenut. Sitä on vaikea kategorisoida ja lukiessa on mahdoton arvata mitä tapahtuu. Aina kun kuvittelin saaneeni otteen kirjasta, minulta vedettiin matto jalkojen alta ja jouduin kyseenalaistamaan melkein kaiken. Puhumattakaan kirjan lopusta joka oli jotain yllättävää, koskettavaa ja järkyttävää. Luettuani Genesiksen loppuun istuin muutaman minuutin paikallani ja vain tuijotin kirjan kantta. En osannut prosessoida sitä mitä olin juuri tullut lukeneeksi. Bernard Beckett oli vielä aivan viime hetkilläkin kääntänyt kaiken ylösalaisin ja räjäyttänyt oletukseni taivaan tuuliin.

Genesis on myös hyvin lyhyt kirja, vain 164 sivua pitkä. Etukäteen pelkäsin kirjan jäävän hiukan liian ohueksi lukukokemukseksi, sillä "eihän alle 200 sivuun voi millään laittaa tarpeeksi tarinaa". Hah, hah, mikä idiootti olinkaan. Tuohon sivumäärään pystyy hyvinkin ahtamaan aivan kaiken tarpeellisen, ei yhtään liikaa eikä yhtään liian vähän. Kirja on täydellinen juuri sellaisena kuin se on ja vaikka lukeminen oli sivumäärän vuoksi nopeaa, se ei tuntunut siltä. Genesis on pidempi kirja, kuin 300 sivuiset hömppäromaanit, se vaatii hitaampaa lukemista ajatuksen kanssa. Genesistä ei voi vain lukaista, kohauttaa olkiaan ja jatkaa seuraavaan kirjaan miettimättä edes hiukan.

Kirja on utopiseen tulevaisuuteen sijoittuva kertomus Anaxista, nuoresta tytöstä joka on viisituntisessa pääsykokeessa pyrkiessään Akatemiaan. Hän on valinnut aiheekseen, Adam Forden, historian lähes myyttisen sankarin elämäntarinan. Kerronta on vuorotellen Anaxin kuulustelua ja kokeen aikana pidettäviä taukoja ja vuoroin Adamin elämäntarinaa Anaxin kertomana. Adamin tarinan kautta kirjassa päädytään monien kysymysten äärelle ja niin Adam, Anax kuin lukijakin joutuvat pohtimaan ihmisyyttä, sielua, tietoisutta ja tekoälyä. Merkittävä osa Genesistä onkin kirjan filosofinen puoli.

Juuri filosofia sai minut hiukan epäilemään kirjan lukemista. Tieteenala ei erityisesti kiehdo minua ja sillä on päässäni hiukan tylsä vaikutelma. Genesis on kuitenkin kaikkea muuta kuin tylsä, etenkin filosofisilta osioiltaan. Kirja ei myöskään ole millään lailla vaikeaselkoinen, vaikka se ajatustoimintaa vaatiikin. Filosofiset teemat ovat ihan selkeällä suomenkiellellä eikä kirja ollut termistön viidakossa haahuilua. Sen sijaan Genesis onnistuu herättämään paljon ajatuksia ja mullisti osittain ainakin minun käsityksiäni monesta asiasta.

Jos joku ei tästä ylistyksellisestä vuodatuksesta vielä tajunnut mennä poimimaan kirjaa käsiinsä, sanotaan se vielä suoraan. Lukekaa tämä!

Arvosana: ♣♣♣♣♣

Kirjabingossa Genesis on alle 200-sivuinen kirja ja arvatkaa mitä. BINGO! Hahaa, Genesiksen avulla saan itseasiassa tuplabingon, kaksi viiden suoraa samalla kertaa. Yksi kesän tavoitteista saavutettu. (Teen kirjabingosta vielä jonkinsortin koostepostauksen kunhan ehdin.)

12 kommenttia:

 1. Filosofia on kaikkea muuta kuin tylsää. :D Tosin tiedän, ettei filosofia ole kaikkien juttu, mutta minulle se sopii. Yksi syitä, miksi kirjasta niin innostuin takakansitekstin perusteella oli juuri filosofian mainitseminen.

  Minäkin menin ihan sekaisin varsinkin ensimmäisellä lukukerralla. Loppu järkytti ja itketti ja oikein mikään muu ei tuntunut miltään hetken aikaa lukemisen jälkeen. Ulkonäkö voi pettää ja tämä on kyllä paljon suurempi kirja kuin sivumäärästä voisi päätellä.

  Onnittelut bingoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielipiteitä on yhtä monta kuin ihmisiä, filosofia vain ei ole minun juttuni. :) Kirja tosiaan on paljon enemmän, mitä koko antaa ymmärtää. Minä lääkitsen itseäni parhaillaan Veronica Rossin Paljaan taivaan alla -kirjalla, lempikirjojen lohduttava vaikutus kun tunnetaan... :D

   Poista
  2. Olen myös kuullut, että lukion pakollinen filosofian kurssi (en tiedä, oletko jo käynyt) voi osalta pilata filosofian. Minulla oli onneksi aivan mahtava filosofian opettaja, mutta kaikki opettajat eivät valitettavasti niin hyviä ja innostavia. Filosofisia kysymyksiäkin on loppujen lopuksi niin monenlaisia, että esim. lukion (ihan koko) filosofian oppimääräkin on niistä vain pintaraapaisu saatikka jos käsitys filosofiasta perustuu vain siihen yhteen kurssiin. No joo tiedän olevani puolueellinen, koska rakastan filosofista ajattelua koko sydämestäni, mutta yllätyithän sinäkin positiivisesti tämän kirjan filosofisista osista. :)

   Poista
  3. Minullakin oli onneksi mahtava filosofian opettaja (ei koetta vaan oppimispäiväkirja, keskusteluja jne.), muuten olisin varmaan menettänyt kiinnostukseni lopullisesti. Ja tällaisissa asioissa pitää olla hiukan puolueellinen :D

   Poista
 2. Kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta. Pakko laittaa lukulistalle! :D

  VastaaPoista
 3. Niin hieno kirja ja olen iloinen, että pidit :D Minullakin oli loistava filosofian opettaja (myös hissan opettaja) ja sen turvin uurastin itseni läpi kahden kurssin. Ei se filosofia edelleenkään liiemmin minulle auennut, mutta tunnilla oli hauska heittää läppää tuon opettajan kanssa ja kyllä hän osasi tehdä filostakin mielenkiintoista. Mutta tämä kirja. Tämän kirja! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettajalla on kyllä valtaisa vaikutus aineeseensa, tylsästä aiheestakin voi tehdä kivan ja toisin päin. Ja Genesis on hieno kirja! :)

   Poista
 4. En ollu kuullutkaan tästä kirjasta ennen tätä postausta :o no mut kävin lainaamassa kirjan ja luen varmaan aika piakkoin, toivon mukaan tykkään yhtä paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että päätit kokeilla tätä! Genesis on loistava, toivottavasti myös sinä pidät siitä. :)

   Poista
 5. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Laitetaampa lukulistalle.

  Ja vielä yksi tähän kirjaan liittymätön asia. Olen itsekin perustanut blogin ja minulla on ongelma en osaa luoda sellaisia no sanotaan nyt vaikka välilehtiä niin kuin sinulla on. Siis tarkoitan esim sitaatit ja lukulista. osaisitko neuvoa miten niitä tehdään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi Genesistä, loistava kirja! Lue ihmeessä!

   "Välilehtien" luomisesta. Avaa bloggerissa oman blogisi sivu, se missä näkyy tilastot yms. Mene vasemmasta sivupalkista kohtaan "sivut". Ylälaidassa on kohta "uusi sivu", klikkaa sitä niin aukeaa samannäköinen sivu kuin blogitekstiä kirjoittaessa. Kirjoita mitä haluat ja julkaise lopuksi. Sen jälkeen pitäisi näkyä blogissa. :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)