sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Daniel Handler - Ja sen takia me erosimme

Koulun korisjoukkueen komea varakapteeni Ed alkaa seurustella leffoja rakastavan älykkö-Minin kanssa. Epätodennäköinen rakkaus hehkuu ja kipunoi – kunnes loppuu äkkiä. Mitä oikein tapahtui? Siitä kertoo Min dramaattisessa jäähyväispaketissaan Edille. Paketin sisällön myötä purkautuvat Minin katkeransuloiset muistot seurustelun ajalta.

Vaikka olen melkoisen hyvin perillä siitä, mitä spefipuolen julkaisuja on tulossa suomeksi ja koska lempisarjojeni jatkot saapuvat luettavakseni, tämän kirjan suomennos oli mennyt minulta aivan ohi. Koinkin muutama viikko sitten iloisen yllätyksen kun bongasin Ja sen takia me erosimme kirjakaupan hyllyltä. Alkuteos Why We Broke Up on ollut esillä useammassakin vlogissa ja kiinnostukseni heräsi etenkin nyt kun kirjaa ei tarvinnut kaivaa kiven alta hankintaehdotusten tai nettitilausten kautta. Kiitos Karistolle joka suomensi tämän kirjan.

Ja sen takia me erosimme on tarina älykkö-tytön ja korispojan rakkaudesta. Kaikki ei kuitenkaan pääty kuten High School Musicalissa jonka lopussa kaikki tanssivat yhdessä ja juhlivat koulun korismestaruutta. Epätodennäköinen rakkaus saadan toimimaan laulun voimalla eikä niitä lauluja unohda KUKAAN. (Huolestuttavaa kyllä, osaan ja tunnistan vieläkin melkeinpä kaikki noiden elokuvien laulut... ja kuuntelen niitä tällä hetkellä. Miksi? :D) Ei. Ja sen takia me erosimme on nimensä mukaisesti tarina Minin ja Edin erosta, sillä kahden liian erilaisen ihmisen rakkaus ei vain toimi. High School Musical on melkoisen siloiteltu, mutta Troylla ja Gabriellalla on sentään se laulu yhdistävänä asiana. Minillä ja Edillä ei ole sitäkään. Ja muun muassa sen takia he erosivat.


Se mikä kuitenkin tekee kirjasta uniikin lukukokemuksen on kirjan rakenne, kirjoitustapa ja kuvitus. Ja sen takia me erosimme on Minin erokirje Edille, kirjassa kerrotaan suhteen etenemisestä ja sen tapahtumista, mutta toisin kuin yleensä, lukija tietää, että loppu ei ole siirappinen. Kirjeen lisäksi Min palauttaa Edille laatikollisen tämän tavaroita ja jokaisen luvun alussa on kuva yhdestä esineestä. Luvun aikana selviää mikä esine on, miten se on päätynyt laatikkoon ja mikä osuus sillä on ollut erossa. Minusta elementti oli paitsi ihana, myös oikeasti hyödyllinen. Kuvat tuovat tarinaan eloa, eikä jokaisen esineen jokaista kiemuraa tarvitse erikseen selitellä. Kiitos ja kumarrus myös kuvittaja Maira Kalmalle.

Lisäksi sain jostain syystä hupia jo siitä kuka kirjan on kirjoittanut. Monet tuntevat Daniel Handlerin parhaiten nimellä Lemony Snicket ja hänen kirjasarjastaan Surkeiden sattumusten sarja. Minäkin olen lukenut kyseisen sarjan ala-asteella ja vaikka Handler on kirjoittanut myös aikuisten kirjoja, minusta oli hauska verrata kirjaa hatariin muistoihini Surkeiden sattumusten sarjasta.

Ja sen takia me erosimme on kiinnostavaa luettavaa, koska esiin tulee vain Minin näkökulma. Edistä saadaan hyvin yksipuolinen kuva ja etenkin kirjan puolivälin kieppeillä huomasin symppaavani häntä todella paljon. Ei Minkään ole kaikista helpoin ihminen. Kirjan hahmot tuntuivatkin hyvin todellisilta kaikkinen virheineen ja vaikken varsinaisesti samaistunut Miniin vahvasti, hänestä tuli uskottava hahmo. Haluaisin kuitenkin lukea Edin vastauksen tuohon kirjelmään.

Loppu ei varsinaisesti yllättänyt muiltakaan kuin ero-osiltaan. Eron laatuun ja syyhyn vihjaillaan matkalla aika paljon, eikä muutama muukaan juonenkäänne tullut yllätyksenä. Mutta vaikka koko ajan tiedetään eron olevan väistämätön, en voinut estää pientä toiveikasta ääntä takaraivossani toivomaan toisenlaista loppua. (Toinen pieni ääni takaraivossa taas halusi heivata Edin kuuseen heti ja parittaa Minin toiselle henkilölle.)

Ja sen takia me erosimme oli hyvä ja kiinnostava lukukokemus josta pidin suuresti.

Arvosana: ♣♣♣½

4 kommenttia:

 1. Minulle tuli tuosta kannen teekupista mieleen The Mad Hatter :D Minäkin luulin olevani aika hyvin perillä spefisuomennoksista, mutta tämä on mennyt kaukaa ohi. Koskaan kuullutkaan kirjasta. Voisi ehkä laittaa lukulistalle sijalle loputon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän kannattaa kyllä tutustua jos suinkin on aikaa!

   Poista
 2. En ollut tästä aikaisemmin kuullut, mutta jo pelkästään kirjan nimi sai minut kiinnostumaan tästä! Yritänpäs saada tämän lainaan jo tänään. Kiitos vinkistä, toivottavasti pidän tästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä mielenkiintoista luettavaa! Toivottavasti pidät, tulen sitten lukemaan ajatuksesi. :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)