tiistai 1. heinäkuuta 2014

John Green - Looking for Alaska

Before.

Miles “Pudge” Halter is done with his safe life at home. His whole life has been one big non-event, and his obsession with famous last words has only made him crave “the Great Perhaps” even more (Francois Rabelais, poet). He heads off to the sometimes crazy and anything-but-boring world of Culver Creek Boarding School, and his life becomes the opposite of safe. Because down the hall is Alaska Young. The gorgeous, clever, funny, sexy, self-destructive, screwed up, and utterly fascinating Alaska Young. She is an event unto herself. She pulls Pudge into her world, launches him into the Great Perhaps, and steals his heart. Then. . . .

 After.


Nothing is ever the same.

Operaationi "Lue kaikki John Greenin kirjat" alkaa olla jo varsin hyvällä mallilla. Enää Paper Towns lukematta ja sitten olen saavuttanut tavoitteeni. Looking for Alaskakin päätyi mökkilukemisekseni, kun äitini nouti varaukseni kirjastossa minun ollessani jo mökillä. (Se tuska kun tajusin, että jollen jollain keinolla noudata kirjaa, joudun uudestaan puolen vuoden varausjonoon. Onneksi äiti pelasti.) Kirja saapuikin äitini mukana mökille juuri sopivasti antamaan vielä yhden päivän tauon Koleasta talosta.

Miles Halter aikoo muuttaa elämänsä suunnan lähtemällä Culver Creekin sisäoppilaitokseen. Tähtäimenä hänellä on runoilija Francois Rabelaisin viimeiset sanat "I go to seek a Great Perhaps." Culver Creek onkin todellinen muutos Milesin edelliseen elämään, ensikertaa hänellä on ystäviä, eikä siinä vielä kaikki, hänen elämäänsä astelee Alaska Young. Alaska on kaunis, seksikäs, älykäs ja sekaisin. Hän on loputtoman kiehtova. Miles rakastuu Alaskaan toivottomasti, mutta elämä kulkee kuitenkin. Sitten kaiken normaalin keskelle iskee tragedia eikä mikään ole niin kuin ennen.

John Green tunnetaan kaikkialla hänen ainosta suomennetustakin romaanistaan Tähtiin kirjoitettu virhe. (The Fault in Our Stars.) Looking for Alaska on Greenin ensimmäinen romaani ja melkoisen erinomainen sellainen. Ja hyvin johngreenmainen.

John Greenin tyyliä kirjoittaa ei voi olla tunnistamatta näin neljän kirjan jälkeen. Kummalliset faktat, huumori, sydäntä särkevyys (okei, tuo ei niinkään koske An Abundance of Katherinesia tai Will Grayson, Will Graysonia) ja kummalliset, hauskat John Green -päähenkilöt. Greenin päähenkilöillä on nimittäin paljon samoja piirteitä. He eivät ole koskaan suosittuja, he ovat älykkäitä, sanavalmiita ja heillä on usein jokin kummallinen kiinnostuksen kohde. Esimerkiksi kun An Abundance of Katherinesin päähenkilö anagrammaa sanoja, Looking for Alaskan Miles muistaa kuuluisuuksien viimeisiä sanoja. Sinänsä kaikki edellä mainittu on minulle ok ja pidän niin John Greenin kirjoitustavasta kuin hahmoistakin, mutta tiettyä kaavamaisuutta alkaa pakostakin huomata. Ehkäpä myös siksi juuri kaksi ensimmäistä lukemaani Greenin kirjaa (Tähtiin kirjoitettu virhe ja Will Grayson, Will Grayson) ovat jääneet mieleen Greenin vahvimpina esityksinä.

Jo alusta asti on hyvin selvää, että Looking for Alaska ei tule päättymään hyvin. Jokaisen luvun alussa lasketaan päiviä, alkupuolella "One-Hundred-Twentyfive days before" ja loppupuolella "Fourtynine days after". Lukijan arvailtavaksi ja pelättäväksi jää, mitä kauheaa tulee tapahtumaan. Mikä on se tragedia jota kaikkialla toitotetaan. (Minun arvaukseni oli pääosin oikea, yksityiskohdat hämärän peitossa.)

Milesin ihailema Alaska tosin herätti minussa ristiriitaisia tunteita. Ei häntä voi inhotakaan (etenkin kun ottaa huomioon mitä kirjassa tapahtuu), mutta välillä tyttö otti minua totaalisesti aivoon. Alaska on niin hetkellisten tunteidensa vietävissä ja käyttäytyy miten sattuu, että hänen ystäviään käy sääliksi. Lisäksi hän on henkilönä niin kaukana minusta, että samaistumispintaa oli vaikeaa löytää. Miles sen sijaan keräsi enemmän sympatioita niin kuin päähenkilön kuuluukin ja tavallaan olisin toivonut hänen vain päästävän irti Alaskasta. Se ei kuitenkaan olisi toiminut juonen kannalta joten ehkä olen hiljaa.

Loppua kohti kyyneleitä valui ja Tähtiin kirjoitetun virheen jälkeen tämä on ollut traagisin Greenin teos. Silti en muodostanut Looking for Alaskaan samanlaista tunnesidettä kuin edellä mainittuun. Suuri syy on varmasti hahmoissa, siinä missä rakastan Hazelia ja Augustusta, Looking for Alaskan hahmot eivät jääneet sydämeeni jäädäkseen.

Kirja oli kuitenkin erinomainen lukukokemus, jossa John Greenin tyyliin on myös syvempää puolta. Silti Tähtiin kirjoitettu virhe ja Will Grayson, Will Grayson ovat edelleen ehdottomat suosikkini.

Loppukevennykseksi voisin muuten kertoa "hieman" pieleen menneen ensimmäisen mielikuvani kun kuulin kirjan olemassa olosta. Nimi Looking for Alaska loihti jostain syystä mieleeni traagisen road tripin kohti Alaskan osavaltiota. Ei ihan.

Arvosana: ♣♣♣♣

Kirjabingossa Looking for Alaska menee sopivasti kohtaan romantiikka.

Pakko muuten vielä höpöttää siitä, että Tähtiin kirjoitettu virhe -elokuvan Suomen ensi-ilta on alle kahden viikon päässä! Ah, tätä on odotettu. Trailerien perusteella tulen teatterista ulos kyyneleisenä sotkuna. Lisäksi Ansel Elgort on melkoisen täydellinen Augustus. :3

14 kommenttia:

 1. Oij, John Green. Ostin juuri viikko sitten tuon Paper Towns :in ja HERRANJESTAS. Tykkään tosi paljon! Joten haluan kyllä kuulla sunkin mielipiteen siitä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paper Towns on minulla kirjastosta varauksessa ja tulen varmasti lukemaan sen kunhan saan käsiini. John Green on kyllä loistava kirjailija.

   Poista
 2. Minäkin luulin että kyseessä on joku matkailukirja, jossa kaveriporukka kokee eeppisiä hetkiä tien päällä ja ymmärtävät elämän merkityksen jollain hiljaisella parkkipaikalla upean maiseman äärellä. Mutta ei.

  Tämä on ensimmäinen John Greenin kirja, jonka olen lukenut. Luin tämän monen monta vuotta sitten (silloin en edes pitänyt aktiivista kirjablogia, joten minulla ei ole tästä bloggausta, kamalaa!) ja kirja oli yksi ensimmäisistä, jonka olen lukenut englanniksi. Pitäisi ehkä lukea nyt paremmalla taidolla uudestaan, ehkä saisin siitä enemmän irti.

  Pitäisi kai lukea Paper Towns, se on minullakin se viimeinen John Greenin kirja, jota en ole vielä lukenut. Kaiken kuuleman mukaan se on kai loistava. Minulle tuli hetkellinen kyllästyminen John Greenin Abundancen kohdalla, sillä huomasin kuinka hän toistaa itseään, mutta ehkä kohta alan päästä sen yli ja voin tarttua Paperin Townsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, en siis ole ainoa joka on erehtynyt samalla tavalla :D Paper Towns odottelee minullakin lukemista, olen myöskin kuullut siitä upeita asioita. Ironista kyllä, Paper Towns on kaiketi road trip kirja... :D

   Poista
 3. Minä melkeinpä toivoin, että tämä olisi sittenkin joku roadtrip-to-Alaska-tyyppinen kirja, koska matkakertomuskirjat ovat minusta niin kiehtovia :D Hypistelin tätä muutama viikko takaperin kirjastossa ja mietiskelin, josko vaikka lainaisin, mutta sitten päätin jättää hyllyyn - on minulla kirjastosta jo jotain 35 kirjaa lainassa ja yritän parhaillaan niitä pois lukea. Eli ei kannata rohmuta lisää ennen kuin edelliset saan luetuksi :D

  Tämä ja Paper Towns ovat nyt ykkösinä kiinnostuslistallani John Greenin tuotannosta ja olen varma, että nämä tulenkin vielä joskus lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulta tilanteelta lukemattomien kirjojen suhteen... Itse vein juuri eilen ison kasan takaisin kun eräpäivät kolkuttelivat ovelle. :)

   Will Grayson, Will Grayson on myöskin loistava, oma suosikkini Tähtiin kirjoitetun virheen osalla. (Paper Towns tosin on minullakin vielä lukematta.) Sitä suosittelen myöskin ehdottomasti John Greenin saralta.

   Poista
 4. Itsekin odotan Tähtiin kirjoitettua virhettä elokuviin :) Augustus on aivan hullun söpö<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, kyllä! Oivoi, siitä tulee kyyneleinen katselukokemus... :D

   Poista
 5. Odotan innolla arviotasi Paper Townsista! Itse olen lukenut sen ja pidin todella paljon! Sain nauraa aina välillä vedet silmissä, oi ja voi :'D pidin siitä jopa ehkä enemmän kuin Tähtiin kirjoitetusta virheestä (; tai no jaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa lupaavalta! Toivottavasti saan kirjan pian käsiini. :)

   Poista
 6. Mun "lue kaikki John Green kirjat" on aika huonolla mallilla. Oikeastaan oon lukenut tasan yhen kirjan siltä : D Tämä ja Paper Towns on John Green kirjoista ne mitkä haluaisin ehdottomasti saada käsiini mahdollisimman nopeesti!.. Mä kuvittelin myös ja olin ihan varma ,että tää ois tyyliin roadtrip alaskaan kirja ,mutta näemmäs ei ollut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti en olekaan ainoa, joka on hairahtunut luulemaan kirjan Alaskaa osavaltioksi... Paper Towns on kaiketi road trip -kirja, joten ehkäpä olemme arvanneet melkein oikein? :D

   Poista
 7. Tätä kirjoittaessani Looking for Alaska on jo ilmestynyt (ja luettu) nimellä Kaikki viimeiset sanat ja olihan se kyllä hyvä kirja. Paper Townsin pitäisi ilmestyä kustantajan tiedon mukaan toukokuussa. Alla hieman ennakkotietoja.

  ---

  GREEN, J., Arvoitus nimeltä Margo

  Englanninkielinen alkuteos: Paper towns. Hauska ja syvän oivaltava romaani Tähtiin kirjoitetun virheen kirjoittajalta Mestarillisen tarkka kuvaus siitä, miltä elämä näyttää, maistuu ja tuntuu itsenäistyvästä nuoresta. Leffa elokuvateattereissa kesällä 2015! Quentin Jacobsen, Q , on aina ollut rakastunut Margoon. Lapsuuden ystävyyden jälkeen Q ja Margo ajautuivat eri kasteihin: upea ja kekseliäs Margo suosittuihin, nörttimäinen Q marginaaliin. Kun ninjaksi pukeutunut Margo koputtaa Q:n ikkunaan ja kutsuu tämän koko yön kestävälle kostoretkelle, poika lähtee mukaan. Seuraavana aamuna Q palaa kouluun sydän täynnä uutta läheisyyttä Margon kanssa, mutta käykin ilmi, että tyttö on kadonnut. Greenin kolmas suomennos toimii kuin dekkari: Quentin alkaa ratkoa arvoitusta nimeltä Margo ja tajuaa, ettei ole tuntenut tyttöä lainkaan eikä välttämättä löydä häntä enää elävänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinäkin tykkäsit tästä! Kuulinkin tuosta Paper Townsin tulevasta suomennoksesta, mutta olen nyttemmin jo tullut lukeneeksi kirjan alkukielellä. Kiva kuitenkin, että sekin suomennetaan kun leffakin on tulossa. :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)