sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Mitä lukea seuraavaksi - eli päättämättömyyden ikuisen ongelman kanssa painiskelua

En varmastikaan ole yksin tämän ongelmallisen tunteen kanssa. Olet lukenut kirjan, kenties pitänyt siitä ja haluat siirtyä eteenpäin. Haluat lukea toisen kirjan. Asiasta mitään tietämätön saattaisi tiedustella mikä ongelma tilanteessa muka on, maailmassahan kuten tiedämme, kirjoja riittää. Ne meistä, jotka kuitenkaan lukevat yhtään enempää (kuten uskon melkeinpä teidän kaikkien tekevän, miksi muuten lukisitte tätä blogia), tietävät, ettei tilanteemme ole yksinkertaista nähnytkään. Maailmassa on paljon kirjoja, joista allekirjoittanut haluaisi lukea mahdollisimman monta, mutta sen oikean valitseminen on joskus vaikeaa. Kysymys kuuluu, mikä on juuri se seuraava kirja?

Väärää päätöstä ei kuitenkaan (onneksi) voi tehdä. Vaikka Siitä Oikeasta kirjasta puhunkin, kyseessä ei ole alttarille astelu. Et joudu lukemaan samaa sepustusta loppuelämääsi. Kun olet lukenut sen, jonka lopulta päädyt valitsemaan, saat valita uuden. Ja niin se vain pyörii. Surullinen totuus on kuitenkin se, että mikä tahansa kirja ei kelpaa, ainakaan valitsemisvaiheessa. Itse päädyn uutta luettavaa etsiessäni usein seuraavan ongelmallisen tunteen ääreen.

En tiedä mitä minua huvittaisi lukea.

Olenko eeppisen fantasian tuulella, tunnenko kutsumusta söpöihin nuortenkirjoihin vai olenko saanut innoituksen sivistää itseäni klassikkoteoksella? Samaan aikaan minua kutsuvat kaikki kirjat, eikä mikään niistä. Haluaisin oikeastaan lukea kaikki kirjat, jotka huoneessani lojuvat, mutta kun tulisi se hetki tarttua yhteen, mikään ei tunnu Siltä Oikealta. Saatan aloittaa kolmea kirjaa ja kun mikään ei nappaa viiden sivun jälkeen, heitän kaikki sivuun. Tiedän, että kun lukisin niistä jotakin vielä hetken aikaa, kirja alkaisi viedä. Mutta kun ei osaa päättää mitä.

Toinen ongelma johon usein törmään, on uusien kirjojen lukeminen vs. vanhat jo kertaalleen luetut ja rakastetut kirjat. Osa minusta käskee olemaan tuottelias ja lukemaan ne viisitoista kirjaston kirjaa, jotka kiinnostavat. Se toinen osa huutaa minua lukemaan uudestaan Tuulen nimen, Paljaan taivaan alla, Divergentin, Fangirlin, Eleanorin & Parkin, Runotytön ja oikeastaan kaiken, mitä kirjahyllyni sisältää. Mieleeni tulvahtavat kaikki lempikohtaukseni monista kirjoista ja haluan vain uppoutua rakastamaani maailmaan uudelleen. (Olen suuri uudelleen lukija, kaksi tai kolme lukukertaa kirjan parissa ei ole minulle mitenkään erityisen epätavallista.)

Kumpaa ääntä kuunnella? Ja ainahan voisi olla lukematta mitään ja vain katsella YouTube-videoita.

En tiedä mihin kirjaan tarttuisin seuraavaksi. Kesken on John Greenin The Fault In Our Stars ja David Eddingsin Kiven vartija, Green neljättä kertaa ja Eddings kolmatta. Kumpikaan ei kuitenkaan juuri houkuttele. Mutta mitä muutakaan voisi lukea?

Krhm. Ne viisitoista kirjaston kirjaa vaikkapa.

En osaa päättää, kertokaa minulle minkä valitsen. Valinta on teidän ja lupaan pyhästi noudattaa sitä ainakin viiden sivun verran.

28 kommenttia:

 1. En uskalla suositella mitään kirjaa ,koska en ole lukenut noista ainuttakaan :D ,mutta tosta kirjakasasta itse ainakin aijon lukea Unwindin! Luen tällä hetkellä Neal Shustermanin toista sarjaa Everlostia ja ainakin itse pidän lukemastani tosi paljon ja oon kuullut moneen kertaan ,että unwind on vielä astetta parempi sarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kuullut Unwindistä hurjasti kehuja ja kirja on kyllä kiinnostuslistani kärjessä. Aloitan kunhan saan aikaiseksi ;)

   Poista
 2. Sivistät nyt itseäsi venäläisellä kirjallisuudella näin Anna Karenina- elokuvan jälkimainingeissa, joten Rikos ja rangaistus käteen siis kiitos.

  -Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooooooo :D Oon vältelly tuota kirjaa kaksi kuukautta... But okay. It's going to happen. Sometime. ;)

   Poista
 3. Lue ehdottomasti Unwind! Oikeasti, lue se heti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unwind vs. Rikos ja rangaistus 2-1 :D Enköhän minä tuon lue ;)

   Poista
 4. Uuh, Tessin tarina on minunkin lukulistallani, se siis!

  VastaaPoista
 5. Tämä on liiankin tuttu ongelma. :) Kirjapinosta pisti silmään Yöpartio, josta tykkäsin kovasti alkukesästä. Wolfen kirja on jo kerran käynyt kääntymässä kotona, mutta en sitten saanut sitä aloitettua vaan palautin kirjastoon lukemattomana. Lukulistalta se ei ole häipynyt, vaan ajattelin sitä jossain vaiheessa kokeilla. Tsemppiä kirjan valintaan. :)

  VastaaPoista
 6. Tämä on liiankin tuttu ongelma. :) Kirjapinosta pisti silmään Yöpartio, josta pidin kovasti kesän alussa. Rikos ja rangaistus on sitten sitä toista ääripäätä, sillä olen jo menettänyt toivoni sen suhteen ja vienyt oman kappaleeni kirpparille. Wolfen kirjan olen kerran lainannut ja palauttanut kirjastoon. Ei vissiin ollut oikea hetki kirjalle, kun en saanut sitä aloitettua. Lukulistalla se on edelleen. Tsemppiä kirjan valintaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arghh.. blogger temppuilee, tuli nyt kahteen kertaa tämä kommentti. :)

   Poista
  2. Yöpartio kiinnostaa minua kovasti kun olet sitä niin kehunut. :) Sen aion ehdottomasti lukea pian! Rikos ja rangaistus... välttelen sitä kirjaa koska pelkään :D Ehkäpä joskus?

   Poista
 7. Noista itselläni on luettuna vain Johan Harstadin Darlah ja Michelle Gagnonin Kukaan ei kaipaa sinua. Molempia voin kyllä suositella! Vaikka ehkä noista tuota Gagnonia vähän enemmän.

  Yöpartio minullakin vielä lukematta jostain syystä. Ehkä joskus saan senkin luettua! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gagnonista olen kuullut paljon kehuja ja uskon, että tulen lukemaan kirjan suhteellisen pian. Ehkäpä me molemmat saamme Yöpartion luettua lähitulevaisuudessa? ;)

   Poista
 8. On tuossa muutakin houkuttelevaa, mutta heti kun huomasin Unwindin, tiesin, että sitä ehdotan. Sinun täytyy lukea se pikimmiten, se on mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahtonne on lakini :D Tuota on nyt ehdoteltu ja luin aamulla kymmenisen sivua, vaikuttaa todella lupaavalta!

   Poista
 9. Lue Kerjäläisprinsessa. Itse tykkäsin tosi paljon! Steampunk ♥ Darlahin luin ja se yllätti - en ollut odottanut sellaista (niin positiivista) lukukokemusta. Minun pinostani löytyy myöskin tuo Kukaan ei kaipaa sinua. Varmaan seuraavana luettavana Luukaupunkgin jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerjäläisprinsessa voisi olla sellainen nopea välipala sopivassa välissä. Steampunk kiinnostaa minua kovasti, en ole oikein tullut lukeneeksi kyseistä genreä vielä!

   Poista
 10. Taitaa olla myöhäistä voittaa tuota 2-1-tilannetta, mutta jotenkin jos saan vaikuttaa...

  Älä. Missään. Nimessä. Lue. Night. School. Kakkosta. Oikeasti, et pidä siitä. Yhtään. Kolmiodraamaa. Pienistä ongelmista tehdään härkäsiä. Kolmiodraamaa. KOLMIODRAAMAA. Tunteissa kiehnäämistä. Itkemistä. Kolmiodraamaa. Mä voin vaikka spoilata sen lopun, jos tapahtumat on ainoa syy, miksi lukea.

  Paitsi tietenkin, jos tahdot lukea kirjan, josta et pidä. ;) Tuttu fiilis. Aina ei kestä laatua. Tai no siis, itse kyllä pidin, mutta jos jo ykkönen sai sut raivoihinsa... ;) Kaksi on pahempi. Paljon pahempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en usko, että tulen pitämään Night School kakkosesta. Kaverini spoilasi minua hiukan kolmiodraamasta ja hakkaan päätäni seinään jo valmiiksi... Säästän tätä siihen hetkeen kun haluan haukkua jonkun kirjan :D (Jollain kierolla tavalla nautin siitä...) Juuri nyt en kuitenkaan siihen aio tarttua, joten onnistuit vaikuttamaan ;)

   Poista
 11. Itse katsoin juuri mini tv-sarjan Tessin tarinasta, se oli hyvä, mutta järkytyin vähän loppuratkaisusta. Kirjakin taisi aikanaan herättää kohua. Saatan joskus itsekin lainata kirjan kirjastosta, kunhan juonikuviot ovat vähän häiventyneet mielestä :)

  - fable / lukisinkohan.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt heräsi uteliaisuus :D Minä en tiedä lopusta mitään... Pitänee ottaa selvää ;)

   Poista
 12. Niin tuttu ongelma, mutten edes ollut tunnistanut sitä "ongelmaksi"! Juu, onhan tuossa mullakin "vähän" luettavia kirjoja, eikä mikään tunnu huutavan "Lue minut!". Tänään olisi varaamani Tähtiin kirjoitetun virheen (en ole vielä lukenut) eräpäivä, ja odotan niin kovasti, että saan kirjan käsiini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelmanahan tämä on mukavasta päästä ;) Tähtiin kirjoitettu virhe on yksi suosikeistani, toivottavasti pidät siitä! :)

   Poista
 13. Nyt ei taida tällä tytön mielipiteellä olla enää paljoa painoa mutta noista suosittelen Derlahia. Se osaa olla ehkä hieman pelottava, mutta kun kauhua tarvitset ni tartu siihen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa pelottavalta :D Otan vinkistä vaarin!

   Poista
 14. Hmm, kuvasi kirjoista en ole lukenut yhtäkään joten en uskalla suositella niistä mitään. Olen kuitenkin miettinyt niistä Fallenia, josta olen onnistunut kuitenkin aina vaan perääntymään ja Yöpartio on lukulistalla odottamassa :) Voiton puolella näyttää olevan Unwind, joka kiinnostaa minuakin kauheasti joten aloitappa vaikka siitä :D

  Voisin suositella myös Diana Gabaldonin Muukalaista, jota itse rakastan valtavasti! Se on upea historiallinen romaani Skotlannista ja Clairen ja Jamien seikkalu ja rakkaustarina on hauska, ihana ja koskettava. Muukalainen ei ole kevyemmästä päästä joten siihen kannattaa varata aikaa ellet sitten ihastu ja hotkaise sitä samalla tavalla kuin minä ;D Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fallenista en itseasiassa usko pitäväni, mutta joskus tulee kummallinen hinku lukea huonoa kirjallisuutta... Unwindia olen lukenut nyt noin kymmenen sivua :D

   Olen itseasiassa lukenut Matkantekijä-sarjan kaikki suomennetut osat, mutten tullut bloganneeksi parista ensimmäisestä ja niin se sitten vähän jäi. Olen kuitenkin pitänyt sarjasta melko paljon ja Luiden kaiku loppuu sen verran jännään paikkaan, että seuraavaa suomennosta odottaa innolla! :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)