torstai 31. heinäkuuta 2014

Victoria Schwab - The Unbound

The Unbound on toinen osa The Archived -trilogiassa joten seuraava teksti sisältää juonipaljastuksia ensimmäisestä osasta, The Archived.

Imagine a place where the dead rest on shelves like books. Each body has a story to tell, a life seen in pictures that only Librarians can read. The dead are called Histories, and the vast realm in which they rest is the Archive.

Last summer, Mackenzie Bishop, a Keeper tasked with stopping violent Histories from escaping the Archive, almost lost her life to one. Now, as she starts her junior year at Hyde School, she's struggling to get her life back. But moving on isn't easy -- not when her dreams are haunted by what happened. She knows the past is past, knows it cannot hurt her, but it feels so real, and when her nightmares begin to creep into her waking hours, she starts to wonder if she's really safe.

Meanwhile, people are vanishing without a trace, and the only thing they seem to have in common is Mackenzie. She's sure the Archive knows more than they are letting on, but before she can prove it, she becomes the prime suspect. And unless Mac can track down the real culprit, she'll lose everything, not only her role as Keeper, but her memories, and even her life. Can Mackenzie untangle the mystery before she herself unravels?

With stunning prose and a captivating mixture of action, romance, and horror, The Unbound delves into a richly imagined world where no choice is easy and love and loss feel like two sides of the same coin.

Luin Victoria Schwabin The Archived -trilogian ensimmäisen osan, The Archived pari päivää sitten ja olin lumoutunut. Onneksi olin saanut tämän toisen osan mukaani samalla kertaa, sillä jatkoin The Unboundin parissa heti samana iltana. Ja lopetin seuraavana päivänä. Molemmat osat tuli siis ahmaistua yhteen vuorokauteen ja kärsin jo nyt vieroitusoireista. Schwab on vahvistanut, että sarjaan on tulossa vielä yksi osa, mutta tarkempaa julkaisuajankohtaa ei ole ilmoitettu. Ja vaikka The Unbound ei loppunut minkäänlaiseen cliffhangeriin, haluan lisää. Haluan lisää Arkistossa seikkailua ja ennen kaikkiea lisää Wesley Ayersia. Reilut kuusisataa sivua hänen seurassaan eivät ole tarpeeksi... I want more!

On kulunut kolme viikkoa, siitä, kun Owen Chris Clarke, kostoa janoava historia melkein tuhosi Arkiston ja tappoi Mackenzien. Mac selvisi paitsi hengissä, myös pelkällä varoituksella Arkiston sääntöjen rikkomisesta, mutta on nyt tarkasti valvovan silmän alla. Hänen on hoidettava työnsä virheettömästi, vaikka historioiden metsästys käy yhä vaikeammaksi, kun kolmen viikon takaiset tapahtumat tuntuvat yhä kuin eilispäivältä. Mac kärsii pahenevista painajaisista, jotka kurottavat sormensa jo keskelle päivää. Koulun alkaminenkaan ei tuo helpotusta, kun ihmisiä alkaa kadota jälkiä jättämättä ja kaikki tuntuvat oleen tekemisissä Macin kanssa. Mitä oikein on tapahtumassa? Entä miten Macin tulisi suhtautua Wesleyyn, toiseen Vartijaan, jonka kanssa hänestä on tullut kesän aikana läheinen? Uskaltaako hän tuoda tämän osaksi sotkuista elämäänsä?

Ah, kuinka olenkaan nauttinut tähän Victoria Schwabin luomaan maailman kaivautumisesta! Sekä The Archived, että The Unbound ovat olleet aivan mahtavaa luettavaa, minulla on ollut todella hauskaa näiden kirjojen kanssa. Siltikään The Unbound ei yltänyt aivan sille supermahtavalle tasolle, jolla The Archived oli. Rakastin tätäkin, mutta en aivan yhtä paljon. Puolikas tähti eroa.

Suurimmassa osassa sarjoja ja etenkin fantasia- tai scifisarjoissa ensimmäiset osat ovat maailman ja tarinan perustan rakennusosia. Lukijalle ja usein päähenkilöllekin esitellään täysin uusi skenaario, tulevaa pohjustetaan ja lopussa päädytään jonkinlaiseen "Selvitimme ensimmäisen esteen suurella matkallamme ja nyt katsomme horisontissa siintävään tulevaisuuteen" -ratkaisuun. Toisessa osassa lähdetään sitten kiipeämään portaita ylemmäs ja matkaan tulee usein paljon enemmän mutkia. Esittelyt on esitelty ja on draaman aika.

The Archived -trilogian ensimmäiset osat sopivat ja eivät sovi tähän hyvin karkeaan ja stereotypiseen luokitteluun. Ensimmäinen osa on maailmanrakennusosa, kyllä, mutta esittely tehdään lukijalle, ei Mackenzielle. Mac on hoidellut Vartijan hommia jo neljä vuotta, eikä maailma ole siis hänelle täysin uusi, vaikka hän saakin tietää paljon uusia asioita kirjan edetessä. The Unboundissa lukijakin tuntee maailman, eikä uutta ja kiehtovaa infoa tule enää niin paljon. Minua tämä suretti, sillä olen niitä lukijoita, jotka usein pitävät ensimmäisistä osista juuri edellä mainituista syistä. Minä haluan uppoutua uuteen maailmaan ja saada paljon uutta tietoa. Minua eivät infopläjäykset hidasta, päinvastoin, minä ahmin niitä. Sen sijaan toiset osat ovat usein inhokkiosiani, sillä kiehahdan todella helposti raivostuttaviin ryppyjä rakkaudessa -kuvioihin.

The Unbound ei ole pelkkää ihmissuhdedraamaa, ei todellakaan, älkää käsittäkö väärin. Kirjassa on paljon muutakin, mutta yksi elementeistä on Macin ja Wesleyn suhteen dilemma. He eivät vielä päätyneet yhteen The Archivedin lopussa, mutta sinne suuntaan oltiin selvästi menossa. The Unboundissa suunta on sama, mutta matkaan heittää mutkia Mackenzie. Hän kärsii pahoista painajaisista ja alkaa epäillä, ettei kaikki ole vielä siinä. Wesleystä on tullut Macille todella tärkeä, eikä hän haluaisi sotkea tätä elämäänsä tai vielä pahempaa, saattaa tätä vaaraan. Kuulostaako tutulta? "Voi ei, minun täytyy työntää sinut pois läheltäni, koska en voi kertoa sinulle näitä kammottavia asioita tai muuten voit vaikka kuolla. Kaikki tietenkin menisi helpommin jos vain puhuisimme asiat halki, mutta niin emme voi tietenkään tehdä" -tyyliset juonikuviot ovat hyvin yleisiä toisissa osissa. The Unboundissa asetelma on kuitenkin virkistävästi hiukan erilainen, Mac yrittää suojella Wesleytä, eikä toisin päin. Lisäksi Macin ja Wesleyn välillä on myös vahva ystävyys, eikä Mac yritä työntää Wesleytä kokonaan ulos elämästään. Sain siis tarvittavan annoksen Wesley Ayersia, mutta halusin silti koko kirjan ajan näiden kahden vain päätyvän yhteen. (Tuskani kyllä helpotti lopussa...)

Macin ja Wesleyn suhteesta pääsemmekin sopivasti Wesley Ayersiin, jonka nimen voimme listata fiktiivisten sulhojeni listaan. Ja suhteellisen lähelle kärkipäätä. Wesley on huumorintajuinen ja kiltti, mutta hänessä on myös sopivasti sääntöjen rikkojaa. Lisäksi hänen ja Mackenzien välinen välittäminen on kaunista katsottavaa. (+ Guyliner. That's all I need to say.) Ah, ei kellään sattuisi olemaan sellaista mukavaa loitsua, jolla voisi tehdä fiktiivisistä hahmoista todellisia? Minulla olisi lista henkilöistä (miespuolisista ;)) jotka haluan elämääni.

Taisin jo The Archivedin bloggauksessa mainita, että Owen Chris Clarke on minusta aivan järjettömän pelottava. Kärsin siis useista kylmistä väreista Macin painajaisista puhuttaessa, sillä hyihyihyi, Owen mene pois. Huomasin myös itse tulevani hiukan vainoharhaiseksi, odotin pahiksemme koko ajan hyppäävän eteeni veitsi kädessään... Ei ollut kivaa. Minä kun olen niitä lukijoita, jotka eläytyvät kirjoihin välillä turhankin paljon.

The Unbound oli mahtavaa luettavaa ja odotukseni seuraavaa osaa kohtaan ovat suuret. Toivon näkeväni mahdollisimman vähän Owenia ja mahdollisimman paljon Wesleytä. Ei minulla muuta. (Ja sen kolmannen osan olisi parasta tulla pian!)

Arvosana: ♣♣♣♣½

Teos: The Unbound
Kirjailija: Victoria Schwab
Sarja: The Archived, #2
Kustantaja: Hyperion
Julkaisuvuosi: 2014
Sivuja: 357 (kovakantinen)
Luettavaksi: kirjastolaina

Kuten olette tästä huomanneetkin, olen päättänyt ottaa askeleen hiukan "virallisempaan" suuntaan. Kirjankansikuvat tulevat tästä lähtien olemaan itse otettuja ja listaan kirjojen tarkat tiedot bloggauksen loppuun. Mitään mullistavaa ei kuitenkaan ole tapahtumassa, kunhan ajattelin infota. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)