sunnuntai 24. elokuuta 2014

Magdalena Hai - Kerjäläisprinsessa

Gigi ja Henry, #1

Keloburgin satamakaupungissa asuu kauppiaita, merirosvoja ja salakuljettajia - ja Umbrovian vallankumousta yli maan ja meren paennut prinsessa Gigi perheineen. Mutta täälläkään he eivät ole turvassa: kaupungissa on nähty ihmissusia ja eräänä päivänä perheen asuntoon heitetään pommi...

Oletko kiinnostunut vaihtoehtohistoriasta, steampunkista, seikkailukirjoista ja kaipaatko jotain, jonka voi lukaista nopeasti? Onneksi olkoon, olet nyt löytänyt kirjan johon voit tarttua. Magdalena Hain Kerjäläisprinsessa on nimittäin paitsi kaikkea edellä mainittua, myös ihana ja viihdyttävä kirja jonka lukaisee nopeasti hymy herkässä.

Minä olin ollut varovaisen kiinnostunut Kerjäläisprinsessasta jo kauan, steampunk on nyt varsin pinnalla ja olen kuullut kirjasta paljon hyvää. Silti en ole vain saanut aikaiseksi kirjaan tarttumista, kunnes tänä aamuna tein päätöksen, tänään minä sen luen. Olen syventynyt viime päivät aika tiiviisti Charles Dickensin David Copperfieldiin ja kaipasin taukoa. Kerjäläisprinsessa vaikutti juuri sopivalta välipalalta, sopivan lyhyt, nappaava ja kiinnostava. Enkä katunut päätöstäni, viihdyin kirjan parissa loistavasti ja aion ehdottomasti jatkaa sarjan parissa.

Kirjan vahvimpia puolia on hyvin toteutettu ja kiinnostava maailma. Vaihtoehtohistoria ja steampunk ovat kumpikin tyylilajeja, joista minulla on aika vähän kokemusta, mutta viimeistään Kerjäläisprinsessan myötä kiinnostukseni heräsi toden teolla. Toimiihan idea jo ajatuksen tasollakin, mutta Magdalena Hai on todella tehnyt taustatyönsä maailman kanssa. Maailman historiaa ja vaihtoehtohistorian sekä stemapunkin piirteitä valotetaan tarkemmin myös lukijoille kirjan lopun "Sananen kirjailijalta" -osiossa, joka oli ainakin minusta mahdottoman mielenkiintoinen.

Kerjäläisprinsessa sijoittuu 1860-luvulle, Vihreälle saarelle, eli paikkaan jonka me tunnemme Grönlantina. Golfvirta on aikoinaan muuttanut suuntaansa, jää on sulanut saaren eteläkärjestä ja Keloburg, johon tarina sijoittuu, on vilkas satamakaupunki. Kauppiaita, salakuljettajia ja merirosvoja - voiko sitä enempää pyytää? Myös steampunkiin oleellisesti kuuluvat mielikuvitukselliset koneet toivat tarinaan puhtia ja ihastuttivat ainakin minua. Tällaisia kirjoja haluaa lukea lisää!

Olisin kuitenkin halunnut, että maailmaan syvennyttäisiin vielä tarkemmin, minä kun olisin voinut piehtaroida herkullisissa yksityiskohdissa kauemminkin. Kerjäläisprinsessa on hyvin lyhyt, vain 180 sivua. Toisaalta tarina toimii hyvin lyhyessäkin sivumäärässä, ei kaikkea pidä lähteä venyttämään ja kirja on ihanan nopealukuinen. Tempo ei kuitenkaan pysähdy hetkeksikään, koko ajan tapahtuu eikä tunnelmoinnille jää liiemmälti aikaa. Minä olisin ehkä kaivannut vielä lisää maailmaan syventymistä ja rauhallisempia hetkiä.

Tavallaan olisin kaivannut myös hahmoihin hiukan lisää syvyyttä, mutta Gigi ja Henry olivat sympaattisia jo näinkin. Etenkin Henry voitti sydämeni, hän on ihanan huumorintajuinen ja lojaali ystävä. Hänessä oli jotain vastustamattoman suloista. Gigi puolestaan on rohkea, ihanan pippurinen ja kekseliäs sankaritar, joka toimii silloin kun pitää. Heidän välillään on vahva ja suloinen ystävyyssuhde, joka saa lukijan hymyilemään. Kerjäläisprinsessa aloittaa trilogian, joten tulemme onneksi saamaan lisää aikaa näiden hahmojen parissa. Toivottavasti toisessa osassa mentäisiin myös hiukan syvemmälle maailmaan ja hahmoihin.

Kerjäläisprinsessa oli ihanaa lukemista, joka jätti hymyn huulille. Luulen, että olisin nauttinut tästä vielä enemmän hiukan nuorempana, en ole aivan kirjan kohderyhmää. Se ei kuitenkaan lukemista haitannut, angstaavien teinipäähenkilöiden väliin on ihana lukea välillä nuoremmista hahmoista ilman rakkausihuolia ja turhaa draamailua. Aionkin ehdottomasti vinkata tätä pikkusiskolleni, joka voisi nauttia tästä seikkailusta vielä enemmän kuin minä.

Arvosana: ♣♣♣½

Teos: Kerjäläisprinsessa
Kirjailija: Magdalena Hai
Trilogia: Gigi ja Henry, #1
Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2012
Sivuja: 188
Luettavaksi: kirjastolaina

Arvostelun kirjoittamisen taustalla on soinut mm. Kaksin karkuteillä elokuvan soundtrack-biisi, Kingdom Dance.

4 kommenttia:

 1. *kuiskaa*: lue Kellopelikuningas. Heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Heti kun tulee sopiva hetki. ;)

   Poista
  2. Niin pääsi käymään ;) Onneksi kirjat eivät katoa minnekään.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)