sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Jay Asher - Kolmetoista syytä

Miten monta salaisuutta yhdessä koulussa voi olla?

16-vuotias Clay Jensen saa postissa paketillisen kasetteja. Nauhoilla hänen luokkatoverinsa Hannah Baker kertoo 13 syytä siihen, miksi päätyi epätoivoiseen ratkaisuunsa. Ja että Clay oli yksi niistä syistä. Kolmetoista syytä on tarina epävarmuudesta: mysteeri, muistokirjoitus ja seremonia yksissä kansissa.

Taisin alunperin törmätä Jay Asheriin minulle nykyään hyvin tyypillistä kautta, eli jossain monista kirjavlogeista joita seuraan. Hiukan sen jälkeen tajusin, että kirjasta myös on tullut suomennos ja nappasinkin kirjan kirjaston hyllystä mukaani heti kuin suinkin muistin. Torstai-iltana tartui kirjaan kun mikään keskeneräisistä ei oikein houkutellut ja luin samana iltana loppuun asti. Kirjassa on alle 300 sivua, mutta matka ei ole helppo. Jay Asherin Kolmetoista syytä on kirja, jonka jälkeen haluaa hengittää syvään. Kirja on uskomattoman koukuttava, mutta samaan aikaan todella ahdistava.

Kolmetoista syytä on itsemurhaviesti. Siinä lukiolainen Clay Jensen löytää yllättäen rappusiltaan laatikollisen kasetteja, joissa pari viikkoa sitten kuollut Hannah Baker kertoo syyt, jotka johtivat hänen ratkaisuunsa. Laatikko kasetteineen kiertää vuorotellen ne kolmetoista ihmistä, kolmetoista syytä, joiden Hannah kertoo olleen kaiken taustalla. Pieniä ja isompia, näennäisen viattomia ja ilkeämpiä asioita, jotka kaikki yhdessä muodostivat liian suuren kokonaisuuden. Clayn on kuunneltava kasetit ja lähetettävä ne sitten eteenpäin, tai muuten kasettien sisältämät tiedot leviävät kaikille, Hannah sanoo nauhoilla. Clay joutuu kuuntelemaan salaisuuksia toisensa jälkeen odottaen koko ajan omaa vuoroaan. Mitä hän on tehnyt aiheuttaakseen Hannahin ratkaisun?

Kolmetoista syytä on todella pysäyttävä kirja. Sivuja on pakko kääntää, kirja on kuin paha uni tai huume, josta ei tahdo päästä irti, vaikka tavallaan tahtoisikin. Se pakottaa todella eläytymään kirjan tapahtumiin, vaikka välillä tahtoisi vain etäännyttää itsensä kaikesta. Lukemista on lähes mahdotonta lopettaa, minä luin kirjan kahdelta istumalta ja kahdelta vain siksi, että noin puolessa välissä oli pakko päästää hetkeksi irti.

Mutta vaikka kirjaa olikin ahdistavaa lukea, viehätyin sen kerronnasta. Siinä limittyvät päällekäin kahden henkilön ajatukset ja näkökulmat, Hannahin puhe kasetilla sekoittuu Clayn ajatuksiin kuulemastaan. Clay on kuitenkin tarinan varsinainen päähenkilö ja ainakin minä muodostin häneen vahvemman siteen. Clay on oikeasti välittänyt Hannahista eikä tarkoittanut mitään pahaa ja hänen pahanolon tunteensa tulevat kirjasta vahvasti läpi. Hannah sen sijaan jää etäisemmäksi. Totta kai lukija tuntee häntä kohtaan sääliä ja suree hänen puolestaan, mutta huolimatta hänen tavallisuudestaan hänestä ei jää niin mukavaa vaikutelmaa. Hänelle tapahtui paljon uskomattoman kamalia asioita, joita hän ei missään nimessä ansainnut, mutta sääliksi käy niitäkin, jotka kasetit joutuvat kuuntelemaan. Hannahista ei koko ajan ollutkaan helppo pitää ja ainakin minä samaistun vahvemmin Clayhin.

Kirja saa todella miettimään sitä, kuinka pienistä asioista voi kasaantua valtava lumivyöry ja kuinka paljon tekemämme asia toisiin ihmisiin vaikuttavat. Hannahin tapauksessa kaikki alkaa jostain todella pienestä, tuulesta temmatusta juorusta, joka lopulta tuhoaa hänet täydellisesti. Tämän kirjan jälkeen ei tee mieli levitellä juttuja kenestäkään (mitä nyt en muutenkaan tee), kun mahdolliset seuraukset jysähtävät Kolmessatoissa syyssä päin naamaa.

Kolmetoista syytä on myös yksi niistä kirjoista, joille ei ole täysin onnellista loppua. Lukija tietää, mihin ratkaisuun Hannah on päätynyt ja mitä kohti kaseteilla kerrottu tarina väistämättä etenee. Nykyajassa etenevä tarina sen sijaan ei ole ennustettavissa, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun Clay on kuunnellut kaikki kasetit?

Loppu ei tietenkään ole iloinen, niin kuin ei ole kirjakaan. Silti olin yllättynyt sen herkästä toiveikkuudesta. Vaikka Hannahin elämä päättyi ennen aikojaan, kaikille ei tarvitse käydä niin ja eteenpäin on mahdollista mennä.

Mutta vaikka Kolmetoista syytä olikin vaikuttava teos ja onnistui iskemään tunteisiin, jokin pieni pala minusta silti jäi puuttumaan. En osaa tarkkaan määritellä mikä, erinomainen kirjahan tässä on kyseessä, mutta en vain osaa antaa viittä tähteä. Tämä on niitä kirjoja, joissa "vika" on niin sanotusti lukijassa, minä ja Kolmetoista syytä emme vain muodostaneet sitä kaikista parhainta yhteyttä. En tiedä luinko kirjan turhan kiirellä, vaikka toisaalta en tiedä kuinka olisin voinut lukea tämän hitaamminkaan. Uudestaan en tähän kuitenkaan aio tarttua, sen verran ahdistava tapaus, että kerta riitti.

Tunteellinen, kaunis ja kauhea. Kirja jota haluaa samaan aikaan lukea tauotta ja toisaalta upottaa suohon. Hieno teos jolla on tärkeä viesti. Kaikki mitä sanot ja teet toiselle vaikuttaa häneen. Älä siis aliarvioi tekojesi voimaa.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: Kolmetoista syytä
Alkuperäisteos: Thirteen Reasons Why
Kirjailija: Jay Asher
Kääntäjä: Annika Eräpuro
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2014 (alkuperäisteos 2007)
Sivuja: 252
Luettavaksi: kirjastolaina

13 kommenttia:

 1. Ooh! Katselin tätä yksi päivä kirjastossa, mutta tämä on haettava ensi viikolla kotiin asti!!

  VastaaPoista
 2. Lukulistalle! Luin pari viikkoa sitten Asherin ja jonkun toisen kirjailijan kirjan Sinä ja minä sitten joskus. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että olen joskus lukenut tuon Sinä ja minä sitten joskus. Tarkkoja muistikuvia minulla ei enää kirjasta ole, mutta muistelisin lukukokemuksen ollaan hyvä. Kolmeatoista syytä suosittelen kyllä! :)

   Poista
  2. Sinä ja minä sitten joskus kertoo ystävyksistä, jotka saavat Facebookin käsiinsä 15 vuotta liian aikaisin. Tuleeko muistikuvia?

   Poista
 3. Itse luin pari viikkoa sitten. Jäin tosissani miettimään, oliko kirjassa juoni vai ei. :D Idea oli mielenkiintoinen, mutta en osaa sanoa vieläkään miten lukemiseen vaikutti, että lopputulos tiedettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juonikirja tämä ei kyllä perinteisimmässä mielessä ollut :D Idea oli minustakin hieno.

   Poista
 4. Oletko lukenut suomalaisia klassikoita? Suosittelen ehdottomasti ainakin Väinö Linnan kuuluisimpia teoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä ehtinyt, mutta suunnitelmissa on! Täällä pohjantähden alla löytyy hyllystä ja Tuntematon sotilas pitää lukea kouluun seuraavassa jaksossa, joten eiköhän pian päästä paikkaamaan nuo aukot sivistyksessä! ;)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)