perjantai 3. lokakuuta 2014

Mark Haddon - Yöllisen koiran merkillinen tapaus

Christopher John Francis Boone, 15 vuotta, 3 kuukautta ja 2 päivää, Aspergerin syndrooma
Mukavia asioita: matematiikka, ulkoavaruus, looginen päättely, 5 punaista autoa peräkkäin.
Käsittämättömiä asioita: ihmisten tunteet, ilmeet, tyhjänpäiväinen rupattelu, vitsit.
Inhottavia asioita: koskettaminen, vieraat paikat, väkijoukot, keltaiset ja ruskeat asiat.

Kun maailmaa katsoo Christopherin silmin, ei mikään näytä samalta kuin ennen. Hän tietää kaikki maailmanvaltiot ja pääkaupungit ja osaa luetella alkuluvut lukuun 7057 asti. Mutta jos joku koskettaa, hän käpertyy kerälle ja huutaa.
Kun naapurin koira eräänä aamuna makaa pihalla kuolleena, Christopher päättää Sherlock Holmes esikuvanaan selvittää tapauksen. Siitäkin huolimatta, että isän mielestä ajatus on Erittäin Huono.


Yöllisen koiran merkillinen tapaus on yksi niistä kirjoista, jotka minun on pitänyt lukea jo kauan, mutten vain yksinkertaisesti ole saanut aikaiseksi. Toden teolla kiinnostuin kirjasta kuitenkin vasta viime keväänä, kun englannin kolmannen kurssin kirjassa oli kirjasta katkelma. Mutta silti en saanut aikaiseksi tarttua kirjaan ennen kuin vasta nyt.

Olisin varmaan lykännyt Yöllisen koiran merkillisen tapauksen lukemista vieläkin, ellemme olisi äidinkielen kurssilta menneet katsomaan Tampereen työväen teatterissa pyörivää kirjaan perustuvaa näytelmää. Viimeinkin sain itselleni sen syyn lukea kirja nyt heti eikä vasta kahden vuoden kuluttua. En minä siltikään kirjaan turhan ripeästi tarttunut, luin sen vasta viime sunnuntaina ja kävin teatterissa eilen.

Yöllisen koiran merkillinen tapaus on ennen kaikkea todella kiehtova kirja. Päähenkilö Christopher on 15-vuotias poika jolla on Aspergerin oireyhtymä. Kirjaa lukiessa minulle avautuikin aivan täysin uudenlainen ajatusmaailma. Christopher on tavattoman lahjakas matematiikassa ja avaruus kiehtoo häntä, mutta muiden ihmisten tunteet ja ajatukset ovat hänelle lähes käsittämättömiä. Lukija saakin kokea tarinan Christopherin silmin, mutta tajuaa silti monia asioita ennen päähenkilöä. Christopher raportoi tapahtumat omasta näkökulmastaan, mutta lukija kykenee lukemaan muiden hahmojen tunteita ja motiiveja usein paremmin kuin hän. Tapa jolla Christopher käsittää asiat onkin niin täysin toisenlainen, kuin millaisena esimerkiksi minä näen maailman, että lukeminen tuntui todella silmiä avaavalta.

Kirjan nimi ja juonikuvaus antavat Yöllisen koiran merkillisestä tapauksesta melko dekkaripainoitteisen kuvan, vaikka niin ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Kirja kyllä alkaa Christopherin löytäessä naapurin Wellington-koiran surmattuna, mutta kirja muuttuu hyvin nopeasti tarinaksi Christopherin elämästä ja hänen selviytymisestään. Perhe, rakkaus ja läheisten tekemät virheet astuvat kirjassa hyvin suureen osaan.

Etenkin Christopherin perhesuhteita kuvataan hyvin todentuntuisesti. Hänen vanhempansa eivät ole täydelliset vanhemmat, eikä Christopher ole maailman helpoin kasvatettava ja virheitä tehdään. Minä huomasinkin symppaavani kaikkia osapuolia, päähenkilön puolella seisoo tietenkin melkeinpä automaatisesti, mutta myös Christopherin vanhempien asemaan oli helppo samaistua.

Yöllisen koiran merkillinen tapaus on hyvin nopeatempoinen, luvut ovat lyhyitä (ja alkuluvuilla numeroitu!) ja kirjaa lukee todella nopeasti. Minulla lukemiseen meni yksi päivä niin, että kirjaa luki aina noin viidenkymmenen tai sadan sivun pätkissä. Lyhyydestään huolimatta se on kuitenkin ajatuksia herättävä vaika lukea liikuttumatta. Kirjan tapahtumat tulevat hyvin iholle loppu on kerrassaan kaunis.

Loppuun minun on myös pakko sanoa pari sanaa teatterista. Kaikki Tampereella liikkuvat ja asiasta yhtään kiinnostuneet, menkää ihmeessä katsomaan! Näytelmä oli kirjalle uskollinen, hyvin dramatisoitu ja vaikuttava kokemus. Erityisesti täytyy antaa tunnustusta Jyrki Mänttärille, joka tekee upeaa työtä Christopherin roolissa. (Ottakaa huomioon, että näyttelijä on 43-vuotias ja onnistuu silti vakuuttamaan!) Suosittelen todella lämpimästi!

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: Yöllisen koiran merkillinen tapaus
Alkuperäisteos: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Kirjalija: Mark Haddon
Kääntäjä: Terhi Leskinen
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2003 (alkuperäisteos 2003)
Sivuja: 272
Luettavaksi: kirjastolaina

4 kommenttia:

 1. Tämä kyllä kiinnostaa... En muistaakseni ole tästä koskaan mitään huonoa kuullut. ;) Oikeastaan voisi heti huomenna käydä lainaamassa, jahka meidät siis lasketaan kirjastosalin puolelle lehtisalista. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi! Tämä on yksi niistä kirjoista, jotka ansaitsevat tulla luetuiksi. :)

   Poista
 2. Oi huippua että olet lukenut tämän. Tämä oli yksi upeimmista 1001-listalta lukemistani kirjoista ennen kirjablogiaikaa. Toivon että moni muukin lukisi tämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä hieno kirja, maailmaa avartava! :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)