sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Sverige

Laukku alkaa olla pakattu ja jännittää. Maanantaista perjantaihin tämä bloggajaa on nimittäin kaukana Tampereen maisemista ja tavallisista koulupäivistä. Suuntana on Ruotsi ja Västerås. Lomailemaan ei kuitenkaan mennä, vaan kyseessä on koulun projekti. Meitä lähtee matkkaan 18 oppilasta ja kaksi opettajaa ja vietämme Ruotsissa viisi päivää. Kyseessä on yhteistyöprojekti paikallisen lukion kanssa, eli majoitumme perheisiin ja tarkoituksena on toteuttaa jonkinlainen historiaan liittyvä projekti jonka sisällöstä minulla ei ole paljoa tietoa. Kaverin kanssa olemme kyllä tehneet 15 minuutin esitelmän Ruotsin suurvalta-ajasta på svenska, saa nähdä kuinka senkin kanssa vielä käy. Blogissa on siis hiljaista kun Kirjaneito seikkailee sanakirjoineen Ruotsinmaalla...

Olen ollut yläasteella mukana ystävyyskouluprojektissa ranskalaisen koulun kanssa, joten jonkinlaista kokemusta tällaisesta on. Ranska-projektissa projektikielenä oli kuitenkin englanti (jotta molemmat oppivat vierasta kieltä), kun taas nyt on ruotsi. Olen kyllä arvosanojen perusteella hyvä ruotsissa, mutta en minä nyt oikeasti osaa puhua sitä kieltä. Jos projektikieli olisi englanti ei olisi mitään ongelmaa, sillä tiedän puhuvani kieltä hyvin, osaan avata suuni ja saan asiani aina jotenkin perille. Ruotsi sen sijaan tulee suusta ulos huomattavasti takeltelevammin ja jotenkin kynnystä tuntuu nostavan myös se, että kieltä on puhuttava natiiville puhujalle. No, enköhän minä jotenkin selviä. Jos ei muuten, niin sitten vaihdetaan englantiin. Eivätköhän nuo siellä sitäkin ymmärrä.

Toinen huolestuttava asia on viikon poissaolo koulusta. Poissaolot kuittaantuvat kyllä koulun muuksi toiminnaksi, eivätkä siten jää roikkumaan tai laske kurssiarvosanoja, mutta jokainen joka lukiossa on, tietää paljonko jää jo yhdessä päivässä jälkeen. Onneksi tässä jaksossa ei ole matikkaa, joten minun ei pitäisi tippua mistään pahasti kärryillä. Englannissa riittänee eniten työtä.

Huomenna lähtee bussi linja-autoasemalta Helsinkiin klo 5.40, joten ainakaan ei tule liikaa nukuttua. En ole pitkään aikaan ollut ulkomailla, joten kiva päästä haistelemaan uusia tuulia. Olen samaan aikaan tosi innoissani ja aivan kauhuissani. Ehkä se on ihan jees.

Nähdään siis noin viikon päästä kun palaan toivottavasti hengissä ja parempana ruotsinpuhujana. Vi ses!

(Postausta saattaa tosin tulla ajastettuna jos onnistun tavoitteessani ja saan Claren The Bane Chroniclesin luettua tänään.)

14 kommenttia:

 1. Oi pidä hauskaa! :) Itsekin jutustelen ruotsiksi, mutta vain kotona yksikseni koekertauksena. ;) Mutta mutta, kuulostaa jättekivalta. Jag tror att du ska triv bra eller jotain. ;)

  VastaaPoista
 2. Oi, kuulostaapa kivalta! Pidä hauskaa, heja sverige! ;)

  VastaaPoista
 3. Kivaa matkaa! Kuulostaa jännittävältä reissulta.

  VastaaPoista
 4. Pidä hauskaa, Västerås on mukava kaupunki! Itse olin siellä toissakesänä pohjoismaisten nuorten viikolla, elikkä sellainen ystävyyskaupunkien juttu. :) Itse en siellä ruotsia juuri oppinut, kun oli englanti sen verran vahvana käyttökielenä - hyvä jos sulla on toisin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin vähän pelkään, että enkku jyrää kuitenkin... :D Kiva kuulla, että on kiva kaupunki.

   Poista
 5. Kivaa reissua! Ja tuohan on loistava tilaisuus oppiea puhumaan ruotsia :)

  VastaaPoista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)