lauantai 20. joulukuuta 2014

Melina Marchetta - Finnikin of the Rock

Lumatere Chronicles, #1

Finnikin's kingdom has been left in ruins

The royal family has been slaughtered at the hands of a murderous impostor, and the exiles roam the land. When Finnikin encounters Evanjalin, an enigmatic young woman who claims the heir to the throne still lives, his only choice is to trust her. In spite of his doubts and with the future of his people at stake, Finnikin must return to Lumatere and rid his kingdom of its brutal curse.

Vielä pari päivää sitten minulla oli hieno suunnitelma lukea kaikki keskeneräiset kirjat loppuun. Osittain tuossa onnistuinkin, The Absolutist on nyt viimein luettu. En kuitenkaan ehtinyt kunnolla jatkaa Lohikäärmetanssi kakkosen tai Ruohometsän kansan pariin, ennen kuin odottamani varaus, Finnikin of the Rock saapui noudettavaksi ja se oli sitten siinä.

Kymmenen vuotta sitten Finnikinin kotimaa, Lumatere tuhoutui. Kuningasperhe teurastettiin, valtaistuimelle nousi kuninkaan petturiserkku, ihmisiä tapettiin ja ylipapitar poltettiin roviolla. Kuollessaan papitar kirosi Lumateren valtakunnan ja sulki sen, niin ettei rajan yli pääse enää kumpaankaan suuntaan. Osa kansasta ehti paeta, osa jäi. Nyt Lumateren kansalaiset elävät maanpakolaisina naapurimaissa ja leireissä tekevät tuhojaan köyhyys, ruoan puute ja sairaudet. 

Finnikin on kuninkaan vartion päälikön, kunnioitetun Trevanionin poika. Hän vietti lapsuutensa leikkien kuningasperheen lasten kanssa ja haaveillen tulevaisuudesta isänsä jalanjäljissä. Tuo kaikki riistettiin häneltä tuona Lumateren historian kauheimpana aikana, jolloin hänen isänsä vangittiin ja hänen rakastettu äitipuolensa kuoli synnyttäessään Finnikinin siskopuolta. Finnikin on elänyt nuoruusvuotensa kuninkaan ensimmäisen miehen, Sir Topherin seurassa, kulkenut leiristä toiseen ja haaveillut jonain päivänä saattavansa kansansa kotiin.

Toivo alkaa elää Finnikinin ja lopulta koko kansan sydämessä, kun Evanjalin, valloittava nuori nainen ja jumalattaren temppelin noviisi saapuu kertomaan heille unistaan, jotka kertovat kruununprinssi Balthazarin mahdollisesti selvinneen tuhosta. Finnikinin on uskallettava luottaa tyttöön ja saattaa kansansa kotiin.

Oletko etsimässä hyvää, nuorille suunnattua eeppistä fantasiaa? Tässä sinulle sellainen. Oi Finnikin of the Rock. Kuinka olinkaan kaivannut jotain tällaista.

Taisin The Bone Seasonin bloggauksessani mainita ikävöineeni hyvän fantasian lukemista ja nyt vasta tajusin kuinka paljon. Etenkin tällaista eeppistä, kokonaan omaan maailmaansa sijoittuvaa ihanan paksua sarjan aloitusta, jossa saan tutustua kokonaan uusiin hahmoihin ja juonikuvioihin maailmasta puhumattakaan ja seurata kartasta kun päähenkilöt matkaavat maailman halki. Dystopia on kivaa luettavaa, mutta pohjimmiltani minä haluan lukea kuningaskunnista, miekkataisteluista ja taikuudesta. Kaipasin myös jotain vähemmän masentavaa ja enemmän suoraviivaista kuin Martinin Tulen ja jään laulu ja Finnikin of the Rock oli kerrassaan täydellinen valinta.

Sillä kuinka paljon tästä kirjasta pidinkään! Etenkin juonen ja maailman osalta Finnikin of the Rock on juuri sellaista mitä toivoin, sopivan omaperäinen, mutta kuitenkin tarpeeksi eeppisen fantasian tyypillisiä piirteitä sisältävä, niin että genrestä pitävänä nautin suuresti. Juuri sopivasti romantiikkaa, miekkailua, maailmanrakennusta, hauskoja kohtia ja tunteet pintaan saavia ihmiskohtaloita. Kyllä kiitos!

Olin nimittäin jo melkein kyynelten partaalla sadan sivun kieppeillä, kun käytiin läpi Lumateressa tapahtunutta tuhoa, josta puhutaan nimellä "five days of unspeakable". Kauheita asioita on tapahtunut
ja vielä lisää tulee tapahtumaan. Voi sitä tunteiden määrää! Pidin paljon myös hahmoista ja ehdottomat suosikkini olivat Finnikin ja Evanjalin. Lisäksi heidän välilleen rakentuva romanssi oli ihanaa luettavaa.

Finnikin of the Rock myös etenee todella nopeasti ja sarja näyttääkin rakentuvan hiukan erilailla kun etukäteen aavistelin. Jos et siis halua lukea satoja sivua metsässä kävelyä, niin kannattaa tarttua tähän. Tapahtumia kun nimittäin riittää. Isoilta käänteiltäkään ei säästyjä ja sain kyllä loppupuolella lukea lauseita pariin kertaan. Ei nimittäin olekaan selvää kuka on kuollut, kuka hengissä ja kuka oikeasti on kuka. (Olipa hämmentävä lause.)

Mutta vaikka varsinainen juoni ei paljoa pysähdellytkään, kirjaan mahtui aika paljon kohtauksia, jossa istustellaan pöydän ääressä ja kerrotaan mitä silloin kymmenen vuotta sitten todella tapahtuikaan. Hahmoja on paljon ja totuus epäselvä, joten kyllä selvennys tietenkin on paikallaan. Nyt kaikki info oli kuitenkin usein lätkäisty yhteen lukuun ja meinasi vähän tulla ähky.

Pienistä vioista huolimatta pidin Finnikin of the Rockista kuitenkin valtavasti. Mainio fantasiatrilogian aloitus, en malttaisi odottaa, että saan näppini kiinni seuraavaan. (Pakko muuten mainita, kerrankin olen koukuttunut sarjaan, jonka kaikki osat ovat ilmestyneet. Kerrankin! Viime kerrasta on nimittäin aikaa... Nyt ei tarvitse odotella vuoden verran seuraavaa osaa!)

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: Finnkin of the Rock
Kirjailija: Melina Marchetta
Sarja: Lumatere Chrociles, #1
Kustantaja: Walker Books
Julkaisuvuosi: 2008 (tämä painos 2014)
Sivuja: 507
Luettavaksi: kirjastolaina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)