perjantai 12. joulukuuta 2014

Patrick Ness - A Monster Calls

An extraordinary novel of love, loss and hope

Conor has the same dream every night, ever since his mother first fell ill, ever since she started the treatments that don't quite seem to be working. But tonight is different. Tonight, when he wakes, there is a visitor at his window. It's ancient, elemental, a force of nature. And it wants the most dangerous thing of all from Conor.

It wants the truth.

A Monster Calls, samoin kuin jokainen Patrick Nessin kirjoittama kirja, on ollut lukulistallani siitä asti kun luin elo-syyskuussa hänen Chaos Walking -trilogiansa ja rakastuin. Juuri tästä kirjasta olin lisäksi kuullut todella paljon hyvää, oikeastaan pelkästään ylistäviä kommentteja ja olin siten todella innokas tarttuessani kirjaan. Odotukseni olivat tähtitieteellisen korkealla, näin jälkiviisaasti ajatellen jopa liian korkealla. A Monster Calls oli erinomainen kirja ja tuskinpa mikään olisi voinut täyttää kaikkia odotuksiani.

A Monster Calls perustuu ennenaikaisesti kuolleen kirjailija Siobhan Dowdin ideaan, jota hän ei ehtinut kirjoittaa valmiiksi. Patrick Nessiltä kysyttiin, haluaisiko hän kirjoittaa kirjan Dowdin muistiinpanojen pohjalta ja Ness suostui. Kuten hän kuitenkin esipuheessaan toteaa, hän ei ole yrittänyt jäljitellä Dowdin kirjoitustyyliä, vaan kirjoittanut omanlaisensa kirjan. Ness asetti itselleen vain yhden kriteerin, hän halusi kirjoittaa kirjan josta Siobhan Dowd olisi pitänyt. En tiedä Dowdista, mutta minä ainakin pidin.

13-vuotias Conor on nähnyt samaa painajaista siitä saakka kun hänen äitinsä sairastui. Hän ei puhu unesta kenellekään, se on hänen suurin salaisuutensa. Eräänä yönä Conorin huoneen ikkunaan ikkunaan kuitenkin koputtaa hirviö. Hirviö joka sanoo kertovansa Conorille kolme tarinaa, joiden jälkeen Conorin on kerrottava hänelle totuus.

Lyhyesti sanottuna, Patrick Ness on loistava kirjailija. Olen niin iloinen, että olen tutustunut hänen tuotantoonsa ja olen varma, että tulen vielä palaamaan sen pariin monta kertaa. Jokin Nessin kirjoitustyylissä vie täydellisesti mukanaan ja hänellä tuntuu olevan niin paljon sanottavaa asioista ja elämästä yleensäkin. Nessillä on myös hyvin omanlaisensa kertojanääni, joka iskee ainakin minuun. Toisin kuin Chaos Walking -trilogia, A Monster Calls on kuitenkin kirjoitettu kirjakielellä, joten jos joku koki bloggauksissanikin mainitsemani trilogian puhekielisyyden häiritsevänä, ei kannata vielä luopua toivosta. Kyyneleittäkään ei tunnuta selviävän, tai ainakin minä huomaan saavani itkukohtauksia Nessin kirjoja lukiessani. Myös tämän kirjan loppu sai kyyneleeni todella virtaamaan kaikella kauneudellaan ja surullisuudellaan.

Tarina itsessään on myös aivan loistava. Aluksi sitä on hiukan eksyksissä kirjan ideasta, mutta lopussa kaikesta piirtyy selkeä kuva. A Monster Calls on tarina surusta ja luopumisesta ja asioiden hyväksymisestä. Conorin on tultava sinuiksi sekä itsensä, että äitinsä sairauden kanssa. Kirja on paikoin todella kipeää luettavaa ja Conorin kokemuksiin on helppo samaistua.

Erityisesti sydäntäni koskettivat Conorin ja hirviön väliset keskustelut. Hirviö on nähnyt paljon ja tietää vielä enemmän, eikä nimestään huolimatta ole oikeasti paha. Myös hirviön kertomat kolme tarinaa olivat hyvin liikuttavia ja hienolla tavalla kieroja. Suhtaudun usein vähän nurjasti kirjojen keskellä oleviin pitkiin tarinatuokioihin, sillä olen yleensä paljon kiinnostuneempi varsinaisesta juonesta. A Monster Calls onnistui kuitenkin pitämään huomioni yllä koko ajan. Tarinat olivat sopivan mittaisia ja yksinkertaisesti loistavia, tai ainakin sopivat minun makuuni.

A Monster Calls on hyvin lyhyt kirja, vain reilut 200 sivua. Kirjan tuntui lukaisevan yhdessä hujauksessa ja se loppui nopeasti. En missään nimessä lähtisi venyttämään tätä, sillä A Monster Callsia ei ole tarkoitettu pitkäksi kirjaksi. Kaikki tuntui kuitenkin olevan ohi kovin nopeasti ja viimeisiä sivuja kääntäessäni olo oli aika tyhjä. Tässäkö tämä nyt sitten oli? Voi olla, että odotin kirjalta hiukan liikoja, mutta en aivan rakastanut tätä. Toisaalta, mitä kauemmin kirjaa ajattelen, sitä paremmalta se alkaa tuntua. Haluaisin pitää tästä vielä enemmän ja jonain päivänä ehkä vielä pidänkin. Nyt mennään neljällä tähdellä.

Suosittelen kirjaa silti ehdottomasti, se on kaiken hypetyksensä arvoinen!

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: A Monster Calls
Kirjailija: Patrick Ness
Kustantaja: Walker Books
Julkaisuvuosi: 2011
Sivuja: 237
Luettavaksi: omasta hyllystä

4 kommenttia:

 1. Selailin jo hieman tätä enkä oikein malta odottaa, että pääsen lukemaan tätä ihan ajatuksen kanssa, mutta ennen sitä on pakko lukea muutama muu kirja. En halua, ettötällä hetkellä lukemiani kirjojen määrä nousisi piliviin saakka :D

  Toi muuten käy aika useesti, että lataa kirjalle järkyttävän kokoiset odotukset ja sitten krja ei ihan vastaakkaan niihin tai pahimmassa tapauksessa se on pettymys. Sen takia koitan vähän käyttää järkeäni sillon kun alan latelemaan odotuksia kirjoja kohtaan, mutta joskus se on vaan kaiken hypetyksen keskellä aika pirun vaikeeta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset :D A Monster Calls ei ollut minulle onneksi pettymys, mutta ei ihan yhtä loistava kuin olisin odottanut. Kun kaikki ympärillä rakastavat kirjaa, on vaikea suhtautua siihen neutraalisti... Tuttu ongelma myös tuo luettavien kirjojen kasaantuminen, minäkin yritän parhaani mukaan pitää määrän minimissä, mutta jotenkin se vain kasvaa koko ajan :D

   Poista
 2. Huomasin muuten kesällä, että tästä on ilmeisesti ainakin kaksi eri versiota - tämä vaalea ja sitten suuri mustavalkokuvitettu laitos. Elättelen vielä toiveita, että kirjastossa sattuisi olemaan juuri tuo jälkimmäinen. :D

  Toivottavasti Nessiin voi ihan hyvin tutustua myös yksittäisten kirjojen kautta, trilogian aloittaminen tuntuu aina jostain syystä sitovammalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nessiltä on ilmestynyt tämän lisäksi kaksi yksittäistä kirjaa, More Than This ja Crane Wife, joten sekin on mahdollista.

   Minäkin vähän haikailisin tuon kuvitetun laitoksen perään, mutta tämän ainakin sopii kivasti yhteen Chaos Walking -trilogiani kanssa jose ei muuta. ;)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)