tiistai 6. tammikuuta 2015

L.M Montgomery - Anna opettajana

Anna opettajana on neljäs osa Anna-sarjassa, joten tämä bloggaus sisältää juonipaljastuksia edellisistä osista.

"Tulimme junalla, ja voitko kuvitella, että jouduin taas hullunkuriseen tilanteeseen. Tiedäthän sinä, miten minulle aina sattuu ja tapahtuu. Joskus tuntuu, että suorastaan vedän sattumuksia puoleeni.

Tämä tapahtui, kun juna oli pysähtymässä asemalle. Nousin ja kumarruin ottamaan rouva Lynden matkalaukkua (hän oli päättänyt viettää sunnuntain ystävänsä luona Summersidessa), ja otin kädelläni tukea penkin kiiltävästä selkänojasta - tai siitä, mitä luulin penkin kiiltäväksi selkänojaksi. Samassa minua näpäytettiin näpeille niin lujaa, että olin kiljaista. Se, mitä olin luullut selkänojaksi, olikin ventovieraan miehen kiiltävä kalju. Mies katsoa mulkaisi minua vihaisesti - ilmeisesti olin herättänyt hänet. Pyysin nöyrästi anteeksi ja laskeuduin junasta niin nopeasti kuin kykenin. Mies jäi mulkoilemaan perääni. Rouva Lynde oli kauhuissaan, ja näppejäni pakottaa vieläkin!"
-L.M Montgomery: Anna opettajana, s. 10

Kun luin aivan joululoman viimeisinä päivinä Anna unelmavuodet en kauaa jaksanut odotella seuraavaan kirjaan tarttumista. Olin fiksuna lainannut jo etukäteen kirjastosta tämän sarjan seuraavan osan, Anna opettajana, ja aloin lukea kirjaa kirjaimellisesti heti kun sain Annan unelmavuodet loppuun.

Anna opettajana kertoo Annan ja Gilbertin kolmesta kihlausvuodesta, jolloin Gilbert opiskelee Redmontissa lääkäriksi ja Anna toimii rehtorina Summersiden yhteiskoulussa. Kirja koostuu suureksi osaksi Annan kirjeistä Gilbertille, joissa hän valottaa sattumuksien täyteistä elämäänsä. Mukana on paljon arjen pieniä tapahtumia ja värikkäitä kuvauksia Annan naapureista ja tuttavista Summersidessa.

Anna opettajana on Annan perheen osalla ainoa osa, jota en sarjasta omista. Kyseiset osat suomennettiin vasta vuonna 2002 (ei aavistustakaan miksi) ja minulla on vain vanhoja Anna-kirjoja. Luinkin osat vasta kun olin lukenut Anna-sarjan monta kertaa ja pitkään Anna opettajana ja Annan perhe eivät minusta tuntuneet oikeilta osilta Anna-sarjassa. (Alkukielellä Anna-sarjan osat kuitenkin ilmestyivät ihan kronologisessa järjestyksessä.*) Pienenä muistan myös tylsistyneeni kirjaa lukiessani, sillä Anna opettajana ei varsinaisesti vie sarjan suurempia juonikuvioita eteenpäin. Se keskittyy vain kuvaamaan Annan elämää Summersidessa kokonaan uusien hahmojen kanssa, eikä Gilbertiä ole nimeksikään.

Näin myöhemmin olen kuitenkin oppinut pitämään kirjasta paljonkin. Ei se edelleenkään suosikkini ole, muttei myöskään tylsä osa. Minulla on Anna opettajana -kirjaa kohtaan nyt hyvin samanlaiset tunteet kun Anna ystäväämme. Ne olivat paljon parempia kuin muistin! Rakkauteni ei ole samalla tasolla kun Annan nuoruusvuosista tai Annan unelmavuosista puhuttaessa, mutta rakkautta se on yhtä kaikki.

Puhuin edellisessä Anna-bloggauksessani rakkaudestani Gilbertiin ja Annan ja hänen romanssiin. Anna opettajana kertoo kihlausajasta, jonka Anna ja Gilbert ovat suurimmaksi osaksi erossa toisistaan ja tapaavat vain lomilla ja kirjoittavat kirjeitä. En valittaisi jos saisin edes yhden kunnollisen keskustelun Annan ja Gilbertin välillä, mutta kun ei. Ainut kerta jolloin Anna ja Gilbert tapaavat kasvotusten kirjan sivuilla ohitetaan nopeasti ja aina kun Anna kirjoittaa mitään rakkauskirjeen tapaista, seuravalla rivillä on tämän kaltainen lause: (kaksi sivua jätetty välistä). Olenkin aina Annaa opettajana lukiessani pakahtunut Gilbert-ikävästä ja jouduin edelleen kärvistelemään. Onneksi Anna jaksaa itsenäänkin ihastuttaa, joten ei lukeminen pitkäveteistä ole.

Mielestäni Montgomeryn ehdoton vahvuus on luoda muistettavia ja eläviä sivuhenkilöitä, jotka jäävät lukijan mieleen. Monikaan sivuhenkilöistä ei esiinny kuin parissa luvussa, mutta heitä muistelee lämmöllä yhtäkaikki. Lisäksi Montgomery ymmärtää oivaltavasti arjen komiikkaa ja hassuja sattumuksia, joita hänen kirjansa ovat pullollaan.

Anna opettajana -kirjassa onkin monia ikimuistoisia hetkiä, mutta omia suosikkejani ovat ehdottomasti Sally Nelsonin häät (Nenä-täti ja Jim Wilcox!) ja Annan illastaminen Miranda Tomgallonin kanssa. Nelsonin häissä tapahtuu vaikka mitä josta minun romanttinen sydämeni nauttii ja Tomgallonin päivällisellä saan nauraa järkyttäville sukutarinoille. Montgomery vain osaa viihdyttää lukijaansa.

Annojen uudelleenlukuni on nyt lähtenyt mainiosti käyntiin. Taidan kuitenkin pitää parin kirjan verran taukoa ennen seuraavaan osaan tarttumista, jottei tule ähky. (Ja jotta kirjat jatkuisivat pidempään.) Seuraavaksi vuorossa on Anna omassa kodissaan. ♥ Annan ja Gilbertin häät, oih.

Juu, taidan lopettaa ennen kuin homma lähtee taas lapasesta.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: Anna opettajana
Alkuperäisteos: Anne of Windy Poplars
Kirjailja: L.M Montgomery
Kääntäjä: Paula Herranen
Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2002 (alkuperäisteos 1936)
Sivuja: 277
Luettavaksi: kirjastolaina
Haasteet: 2015 lukuhaaste, "A book by a female author"

*Kuten huolimatonta kirjabloggaajaa on myöhemmin valistettu, Annat ilmestyivät ei-kronologisessa järjestyksessä myös alkukielellä. Anna opettajana ja Annan perhe muita myöhemmin.

4 kommenttia:

 1. Olen lukenut koko Anna-sarjan noin vuosi sitten, ja näin miehenä totean, että ihan alkua lukuunottamatta Gilbert on nynny, kunnollinen mies ja isä, mutta nynny. Hänestä ei ole määräämään kaapinpaikkaa eikä käymän keskustelujakaan, tämä on siis vain minun mielipiteeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa... Eihän Gilbert tosiaan ole kovin hurja tai päätä ainoana talossaan asioista. En minä häntä kuitenkaan nynnyksi sanoisi ja mielestäni hän osaa kyllä keskustella asoista. (Ja miksi hänen pitäisi määrätä kaapin paikka? :D) Näin vastakkaisena mielipiteenä. ;)

   Poista
 2. Hömm, nyt pitää vähän korjailla: Anna opettajana ja Annan (p)erhe ilmestyivät englanniksikin vasta myöhemmin (Rilla on ilmestynyt 1921 ja tämä 1936). Mutta minä pidän tästä kovasti :) Ei parhaita Annoja, mutta parempi kuin Annan perhe, jota joskus nuorempana rakastin. Iloinen kirja, ei suruja tai murheita. Tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, olisi pitänyt tarkistaa faktat ennen kuin menee heittämään jotain informaatiota :D Kiitos sivistämisestä.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)