torstai 1. tammikuuta 2015

Lukusuunnitelmia vuodelle 2015

Viimeksi puhuttiin vuoden 2014 lukemisista, joten tänään on aika suunnata katse tulevaisuuteen. Vuodelle 2015 minulla on muutamia tavoitteita ja lisäksi haluan esitellä vuoden odotetuimmat kirjat.

Goodreadsissa asetin tavoitteekseni lukea 160 kirjaa. Viime vuonna (hassua puhua viime vuodesta kun tänään on vasta ensimmäinen päivä vuonna 2015) tavoitteeni oli 150 ja sehän ylittyi huimasti. En kuitenkaan usko, että pystyisin lukemaan merkittävästi enemmän yhden vuoden aikana, enkä halua turhaan stressata lukemisesta, joten laitoin maltillisemman lukeman. (Lisäksi ensi syksynä on jo kirjoituksetkin, jotka varmaan rajoittavat romaanien lukemista...) Etupäässä osallistun haasteeseen siksi, että sen avulla kaikki vuoden aikana luetut kirjat saa kätevästi listattua.

Mutta tässä ei ole kaikki. Alun perin juuri Goodreadsista on lähtenyt liikkeelle 50 listakohdan lukuhaaste (linkki). Itse en aio Goodreadsissa osallistua, mutta blogin puolella kyllä. Myös Risingshadow'ssa on aiheesta keskusteluketju (linkki) ja kirjabloggaajista mukana on ainakin MarikaOksa. Risingshadow'hun kannattaa kurkata, sieltä saa tarvittaessa kohtiin suomennosapua ja linkin takana on lista hienona kuvana jonka voi tulostaa ja kiinnittää seinälle.

Eikun vain ruksimaan!

Haasteessa pyritään siis lukemaan kirja jokaiseen seuraavista kategorioista:
 1. A book with more than 500 pages
 2. A classic romance
 3. A book that became a movie
 4. A book published this year
 5. A book with a number in the title
 6. A book written by someone under 30
 7. A book with nonhuman characters
 8. A funny book
 9. A book by a female author
 10. A mystery or thriller
 11. A book with a one-word title
 12. A book of short stories
 13. A book set in a different country
 14. A nonfiction book
 15. A popular author’s first book
 16. A book from an author you love that you haven’t read yet
 17. A book a friend recommended
 18. A Pulitzer Prize-winning book
 19. A book based on a true story
 20. A book at the bottom of your to-read list
 21. A book your mom loves
 22. A book that scares you
 23. A book more than 100 years old
 24. A book based entirely on its cover
 25. A book you were supposed to read in school but didn’t
 26. A memoir
 27. A book you can finish in a day
 28. A book with antonyms in the title
 29. A book set somewhere you’ve always wanted to visit
 30. A book that came out the year you were born
 31. A book with bad reviews
 32. A trilogy
 33. A book from your childhood
 34. A book with a love triangle
 35. A book set in the future
 36. A book set in high school
 37. A book with a color in the title
 38. A book that made you cry
 39. A book with magic
 40. A graphic novel
 41. A book by an author you’ve never read before
 42. A book you own but have never read
 43. A book that takes place in your state
 44. A book that was originally written in a different language
 45. A book set during Christmas
 46. A book written by an author with your same initials
 47. A play
 48. A banned book
 49. A book based on or turned into a TV show
 50. A book you started but never finished
Osa kategorioista on helppoja, osa vaikeampia, katsotaan miten käy. Mitään paineita en tästä aio ottaa, ruksin muun lukemisen ohessa. Teen tälle haasteelle varmaan vielä oman sivun ja päivittelen luetut kirjat sinne.

Muuten tavoitteenani on lukea taas Kirjallisen sivistyksen projektiani eteenpäin, ehkäpä tänä vuonna saisin luettua ne venäläiset klassikot ja Väinö Linnan teokset. Tuntematon sotilas ainakin pitää lukea kouluun heti vuoden alussa.

Vuonna 2015 ilmestyy myös monia kiinnostavia kirjoja. En yleensä (enkä nytkään) jaksa selailla kustantajien katalogeja, yleensä minua eniten kiinnostavat kirjat ovat sarjojen jatko-osia ja spefiä ja niiden ilmestymispäivät katson Risingshadow'sta. Ensi vuonna suuri osa odotetuista on kuitenkin englanninkielisiä, sillä monet ilmestyvät suomennokset olen jo enkuksi lukenut, eikä kaikkia odottamiani kirjoja edes tulla suomentamaan. Tässä kuitenkin vuoden odotetuimpia.

1. Patrick Rothfuss: Viisaan miehen pelko (Kuninkaansurmaajan kronikka, #2)
Luin tämän englanniksi jo viime vuonna (linkki), mutta haluan lukea uudestaan mahdollisimman pian, sillä kyseessä on rakastamani Tuulen nimen jatko-osa. Oikeastaan haluan lukea Tuulen nimen kuudennen kerran ja sitten tämän heti perään monta kertaa. Viisaan miehen pelon pitäisi ilmestyä keväällä Kirjavan kustantamana, joten nyt vain odotetaan.

2. Susan Ee: End of Days (Penryn and the End of Days, #3)
Penryn and the End of Days -trilogian viimeinen osa. Näppini syyhyävät tätä ajatellessa. Haluan lukea tämän NYT. Julkaisupäiväksi on ilmoitettu toukokuu 2015.

3. Libba Bray: Lair of Dreams (The Diviners, #2)
The Diviners oli vuoden top-listallanikin, rakastin kirjaa suunnattomasti. Tämän toisen osan pitäisi ilmestyä huhtikuussa ja en malta odottaa.

4. Cassandra Clare: Lady Midnight (The Darl Artifices, #1)
Tästä Cassandra Claren kirjojen ja sarjojen määrästä voi olla montaa mieltä ja minä ymmärrän ihmisiä, jotka kritisoivat varjonmetsästäjäkirjojen massatuotantoa. Minä olen kuitenkin todennut nauttivani hänen kirjoistaan ja fanityttö sisälläni haluaa kuollakseen tietää mitä seuraavaksi tapahtuu, joten en jaksa valittaa. (The Dark Artifices sijoittuu siis neljä vuotta City of Heavenly Firen jälkeen.) Ilmestymisajaksi arvioidaan syksyä.

5. Marissa Meyer: Winter (The Lunar Chronicles, #4)
Viimeinen kirja tässä upeassa sarjassa. Maltan tuskin odottaa! Tämänkään tarkkaa julkaisuajankohtaa ei ole vielä ilmoitettu, syksy 2015 on kaikki mitä tiedän.

6. Rainbow Rowell: Carry On
Kaikki jotka ovat lukeneet Fangirlin, tietävät mistä puhun. Kyseessä on siis Cathin Simon Snow -fikki ja olen tajuttoman innoissani tästä. Lokakuu 2015 on ilmoitettu julkaisuajankohdaksi.

7. Maggie Stiefvater: Raven Cycle, #4
Tällä ei ole edes nimeä vielä, saati sitten tarkkaa julkaisupäivää. Enkä ole edes lukenut kolmatta osaa vielä. Mutta silti. Odotan tätäkin todella paljon!

8. J.S Meresmaa: Mifongin kätkemä (Mifonki-sarja, #4)
Neljäs (viimeinen?) osa tässä mainiossa sarjassa. Tarkemmasta julkaisuajankohdasta ei vielä tietoa.

9. Rick Riordan: The Sword of Summer (Magnus Chase and the Gods of Asgard, #1)
Rick Riordan jatkaa mytologian parissa, tällä kertaa käsittelyyn pääsee skandinaavinen mytologia. Odotan innolla, sillä Magnus Chase ja Annabeth Chase. Percy Jackson -fanit, miettikää. Ei voi olla sattumaa. Julkaisuajaksi ilmoitettu lokakuu 2015.

10. Rick Yancey: Ääretön meri (5. aalto, #2)
Toinen osa 5. aalto -trilogiassa, jonka ensimmäisen osan luin syksyllä 2013. Sarja ei ole ehdoton suosikkini, mutta haluan kuitenkin lukea tämän toisenkin osan. Kauaa ei onneksi tarvitse odotella, tämän pitäisi ilmestyä jo tässä kuussa.

Tuossa oma top-kymppini. Haluan myös mainita Rothfussin Kuninkaansurmaajan kronikan viimeisen osan, Doors of Stone, jota myös odotan, mutta jonka epäilen ilmestyvän vasta ensi vuonna.(Haluaisin kyllä yllättyä iloisesti ja saada sen tänä vuonna.) Samoin on George R.R Martinin Talven tuulien kanssa, en usko, että saan sitä vielä tänä vuonna, mutta odotanpahan silti.

Onko teillä lukusuunnitelmia vuodelle 2015? Mitä kirjoja odotatte?

16 kommenttia:

 1. Päätin, että osallistun myös tuohon 50-haasteeseen. Tosin yritän olla turhia stressaamatta enkä ainakaan alkuvuonna valitse lukemisiani sen perusteella vaan sijoittelen kirjoja lukemisen jälkeen sopiviin kategorioihin. Odotan myös Winteriä ja Mifongin kätkemää (tosin Mifongin mahtikin on vielä lukematta). Luen juuri Clinen Ready Player Onea ja olen tykännyt siitä tähän mennessä tosi paljon, joten Clinen Armadakin on hypännyt odotetuimpien listalle.

  Suomalaisista odotan erityisesti Leena Krohnin uutta kirjaa. Varmasti odotettuja on muitakin, mutta nämä tulivat nyt mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva että sinäkin olet haasteessa mukana! Minäkin olen ajatellut aluksi vain sijoitella kirjoja sopiviin lokeroihin ja katsoa sitten loppuvuodesta tarkemmin. Toivottavasti pidät Ready Player Onesta, se on mahtava kirja! :)

   Poista
 2. Kiva, kun laitoit tuon Risingshadow'n keskustelulinkin. Koetin sitä nimittäin etsiä, mutten löytänyt (en kuulu foorumin vakikäyttäjiin). Mukavaa, jos 50-listaan löytyy osallistujia enemmänkin kirjablogeista. Olen aika innoissani tuosta listasta. :)

  Kahlasin läpi katalogit, mutta mitään suurta MUST-luettavaa ei oikein löytynyt. Paljon ihan kivaa sentään. Hyvä tietää, että Rothfussin sarja saa jatkoa suomeksi. Minulla on se eka osa vielä kesken, mutta olen tykännyt ja luen mieluusti sarjan loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olet tykännyt Tuulen nimestä! Odotan innolla lopullista mielipidettäsi. :) Toivottavasti meitä kirjabloggaajiakin lähtee paljon mukaan haasteeseen!

   Poista
 3. Näyttää kivalta tuo 50-lista. Minulla on täksi vuodeksi HelMet-kirjastojen samantyyppinen, 50 kohdan lista, jossa on joitain aivan samojakin kohtia kuin tässä:D Aion ottaa vuoden rennosti ja lukea, mitä vastaan tulee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on hyvä suunnitelma! Minä tuppaan vain aina tekemään listoja asettelemaan tavoitteita... Pitäisi varmaan joskus vain mennä kirja kerrallaan. Kerro toki tarkemmin tuosta HelMetin listasta, olen utelias :)

   Poista
 4. Kiinnostava haaste, mutta minä jätän väliin, yritän olla haastevapaa tämän(kin) vuoden! Ehkä oman hyllyn kirjoja pyrin lukemaan, mutta niitäkin fiiliksen mukaan.

  Ja 160 on mielestäni huuuuuuurja tavoite. Itse en välttämättä laita tänä vuonna mitään määrällistä tavoitetta, mutta ehkä laadullisen ;)

  Mahtavaa lukuvuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin sinulle! Omasta hyllystä minäkin toivon lukevani, mutta juuri fiiliksen mukaan niin kuin sinäkin. Laadullinen tavoite kuulostaa myös hyvältä :)

   Poista
 5. Minäkin voisin kyllä osallistua tähän haasteeseen. Silmäilin tuon listan läpi niin heti hyppäsi mieleen kaikennäköisiä kirjoja, jotka pitäisi lukea.

  Yksi ehdoton ykkönen odotuslistallani on End of Days! Enää viitisen kuukautta odotusta! <3

  Hyvää uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuohon haasteeseen saa mahtumaan mukavasti monenlaisia kirjoja. Päivittele toki haasteen etenemistä jos päätät lähteä mukaan :)

   Eli nyt vain odotellaan viisi kuukautta End of Daysiä... ;) Hyvää uutta vuotta sinnekin!

   Poista
 6. Lue se Ruohometsän kansa! Oikeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän parhaani :D Menisi tuohon "A book you started but nerver finished" -kohtaan... ;)

   Poista
 7. Oho, Carry On julkaistaan oikeasti! Saapa nähdä, millainen se sitten on :) Ja ehkä voisin ryhdistäytyä Rothfussin kohdalla. Tuulen nimi on ollut useasti lainassa kirjastosta, mutta en vain ole saanut luettua, vaikka sitä niin kauheasti kehutaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Carry Onin julkaisu tuli tosiaan yllätyksenä, mielenkiinnolla minäkin odottelen mitä tuleman pitää. Tuulen nimeä suosittelen niin kuin aina ;)

   Poista
 8. Hyvä lista tänä vuonna ilmestyvistä kirjoista! :) Suurin osa on minunkin lukulistallani. Tuosta Claren uusimmasta en vielä tiennytkään. Vaikka olen lukenut vasta kaksi Claren kirjaa, olen ilahtunut tästä uutisesta. Minusta on vain kiehtovaa, että kirjailijat kirjoittavat useita samaan maailmaan sijoittuvia sarjoja. Mitä syvemmälle mennään, en parempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on kyllä siistiä kun voi uppoutua yhteen maailmaan pitkäksi aikaa! Claren sarjat sisältävät myös paljon viitteitä toisiinsa ja niitä on hauska bongata :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)