torstai 1. tammikuuta 2015

Lukuvuosi 2014

2015 on nyt täällä! Onnellista uutta vuotta kaikille! ♥ On siis aika palata ajassa taaksepäin ja katsoa mitä viime vuoden aikana ehti tapahtua. Jottei tämä postaus venyisi ihan naurettaviin mittoihin, niin kuten edellisvuonnakin (linkki), otetaan katsaus Kirjaneidon kirjaisaan vuoteen.

Sanotaan se nyt ihan heti alkuun. 2014 oli loistava kirjavuosi. Loistava. Olen löytänyt paljon uusia ja rakkaita kirjoja, lempikirjojeni lista on räjähtänyt. Kohta seuraavan top-listan tekeminen oli työn, tuskan, ongelmoinnin ja järjestelemisen takana. Sitä ennen kuitenkin vielä hiukan kirjallisista jutuista joihin olen tänä vuonna hurahtanut.

Goodreads
En ole varma milloin profiilin tein, mutta muistaakseni joskus huhtikuun tienoilla aloin oikeasti olla aktiivinen. Nyt olen koukussa, päivittelen lukuprosesseja, kategorisoin kirjoja ja spämmin varmaan kaikkien Goodreads-kavereideni ilmoitukset... Nautin siis täysin rinnoin kaikesta. (Minut saa siis kaikin mokomin pyytää Goodreadsissa kaveriksi, jos tarkemmat lukuprosessit ja jatkuvat päivitykset kiinnostavat. Minut löytää yllättäen nimellä Kirjaneito.)

BookTube
BookTube on yllättäen johdettu sanoista book ja YouTube, eli  suomeksi sanottuna kyseessä on kirjavloggaajien yhteisö. Käytönnössä katson siis videoita joissa ihmiset puhuvat kirjoista. Kehittää kielitaitoa (oli kuulkaa helpot kirjallisuussanastot enkun vitoskurssilla) ja hyviä kirjavinkkejä tulee koko ajan. Huonoja puolia on se, millainen aikasyöppö youtube on ja se, että ihmisten valtaisten kirjakokoelmien katseleminen aiheuttaa ainakin minun kohdallani kirjojen ostamisvillitystä.

Kirjojen ostaminen
Edelliseen kohtaan viitaten, viime vuonna tapahtui se, mitä olen kauhunsekaisella innostuksella odottanut. Aloin ostella kirjoja ja olen melkein tuplannut kirjahyllyni sisällön kuluneen vuoden aikana. Pahin vaihe oli loppukeväästä alkusyksyyn, nyt olen rauhoittunut. En kadu, koska kirjakokoelmani alkaa olla jo varsin vaikuttava ja jos en olisi ostanut tiettyjä kirjoja, olisin jäänyt paljosta paitsi. Silti, koska investoin juuri uuteen puhelimeen ja käytin viime vuoden aikana suurimman osan varoistani, olen nyt melkein rahaton. Aika paastota kirjojen ostamisesta. Se on loppu nyt. (Ainakin vähäksi aikaa.) Alapuolella on havainnollistava kuva kaikista tämän vuoden aikana hyllyyni päätyneistä kirjoista. (Osa lahjaksi saatuja, arvonnasta voitettuja tms.) Takana näkyy tyhjyyttään ammottava kirjahylly... Pelottavaa. Laskin nämä mutta unohdin lukeman. Yli 60. (Olin liian hermostunut koska pelkäsin kaatavani vasemmanpuoleisen pinon jossa on melkein pohjalla Piin elämä... Fiksu idea.)


Hienosti näkyy myös puolikas roskis
tuolla pöydän alla... Nenäliinat koska
Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhi
kyyneleitä paljain käsin.
Astuin myös askeleen virallisempaan suuntaan ja kesällä aloin ottaa itse kirjakuvani ja lisätä bloggauksiin tarkat tiedot kirjoista. Osallistuin myös kirjabingoon ja Kirjakuva päivässä -haasteeseen. Unohdan nyt varmaankin jotain tärkeää, mutta tuossa oli ainakin osa tämän vuoden kirjallisista merkkipaaluista.

Sitten varsinaisiin vuoden 2014 tilastoihin. Yhteensä luin 187 kirjaa eli 86 846 sivua. Viime vuodesta jäin kaksi kirjaa, mutta eipä tässä silti valittamista kauheasti ole. Eniten kirjoja luin marraskuussa (20) ja vähiten touko-, elo- syyskuussa (12 kussakin). On siis tullut luettua varsin tasaisesti, mistä olen iloinen. Muutenkin olen ollut aika hyvällä lukutuulella koko vuoden ajan, enkä ole kärsinyt isommista jumeista. Luulen, että ehkäisen jumit ihan vain kieltäytymällä hyväksymästä niitä ja vain lukemalla... Kaikki vuoden luetut löytyvät täältä.

Mutta se yleisistä tilastoista ja höpöttelyistä, nyt on aika siirtyä puhumaan vuoden parhaista kirjoista. Tämän listan tekeminen, kuten sanottua, ei ollut helppoa ja kuten kohta, olen väsäillyt mielivaltaisia kategorioita ja yhdistellyt saman kirjailijan kirjoja, jotta saisin melkein kaikki rakkaudet ahdettua mukaan. (Mutta ajatelkaa. 187 kirjaa. Kyllä siihen hyviä mahtuu.)

Top-3 uudet kirjailijatuttavuudet (tämä kategoria mahdollistaa monen kirjan mainitsemisen)

1. Charles Dickens
-Sivistyslistojeni viitoittamana olen tänä vuonna lukenut paljon Dickensiä. Olen erittäin iloinen tästä uudesta kirjailijatuttavuudesta ja olen nauttinut herran kirjoista paljon. Kaksi kaupunkia on ensimmäinen häneltä lukemani kirja ja edelleen suosikkini. Rakastan, yksi lempikirjoistani.

2. Rainbow Rowell
-En ole lukenut Rowellilta kuin vasta kaksi kirjaa (Eleanor & Park ja Fangirl), mutta molemmista olen pitänyt suunnattomasti. Fangirlin olen lukenut jo monta kertaa ja luen parhaita paloja aina kun olen surullinen. Haluan ehdottomasti lukea Rowellin koko tuotannon.

3. David Levithan
-Two Boys Kissing ja Will Grayson, Will Grayson. Kaksi tämän vuoden lempikirjaa. (Will Graysonista tosin kuuluu puolet kunniasta John Greenille.) Luin myös hänen novellikokoelmansa How They Met and Other Stories ja Every Day -romaanin, mutta ensiksi mainitut ovat suosikkejani. Pidän paljon Levithanin kirjoitustyylistä ja siitä, kuinka hän käsittelee vaikeitakin asioita.

Parhaita jatko-osia (jotta saan mukaan lempisarjojani)

Cassandra Clare: City of Heavenly Fire (The Mortal Instruments, #6)
-Ihanan paksu, rakastin. Jostain syystä TMI saa minut fanitytttöilemään.

Veronica Rossi: Yhä sininen taivas (Paljaan taivaan alla, #3)
-Ei kovinkaan hypetetty sarja, mutta yksi suosikeistani. Rakastin tätä päätösosaa.

Maggie Steifvater: The Dream Thieves (The Raven Cycle, #2)
- The Raven Cycle -sarja ei ole minulle niitä kaikista rakkaimpia, mutta tämä jatko-osa oli vain niin hyvä. Niin hyvä. Odotan innolla, että kirjasto saa hankittua syksyllä ilmestyneen kolmannen osan.

Patrick Rothfuss: The Wise Man's Fear (The Kingkiller Chronicle, #2)
-Tuulen nimi on yksi kaikkien aikojen lempikirjojani ja vuoden alussa kyllästyin odottamaan suomennosta joten luin tämän toisen osan englanniksi. Rakastin sitäkin ja näillä näkyvin keväällä ilmestyvä suomennos on ehkäpä koko ensi vuoden odotetuin kirja minulle. Sillä haluan lukea tämän uudelleen. Monta kertaa.

Vuoden top-5 kirjat/kirjasarjat (säästetään paras viimeiseksi koska se vain on siistiä)

5. Libba Bray: The Diviners (The Diviners, #1)
-Johtuu varmaan siitäkin, että kirja on vielä todella hyvin muistissa, mutta ah, että tämä oli hyvä. Yksinkertaisesti rakastin alusta loppuun. Toinen osa on ensi vuoden odotetuimpia uutuuksia kohdallani ja haaveilen omistavani tämän kovakantisena.

4. Susan Ee: Angelfall & World After (Penryn and the End of Days, 1&2)
-Luin nämä viime keväänä ja rakastin. Luin uudestaan kesän alussa ja rakastin edelleen. Kolmas ja viimeinen osa ilmestyy toukokuussa ja en jaksa odotta. Mahtava sarja.

3. R.J Palacio: Wonder
-Tämäkin on uusi tuttavauus, mutta millainen. Kaunis, surumielinen, toiveikas kirja, joka sai minut itkemään onnesta. Lukekaa!

2. Patrick Ness: Chaos Walking -trilogia
-Tämän luin loppukesästä/alkusyksystä. Rakastin jokaista kirjaa. Tämä trilogia särki sydämeni monta kertaa, itkin hysteeristä itkua viimeisen kirjan viimeiset luvut ja ah, en vain pysty. Kaikki se rakkaus jota tätä kohtaan tunnen.

1. Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva
-Tämä on Se Kirja. Se paras kirja, jonka koko vuonna luin. Se kirja, joka on kaikkien aikojen lempikirjojeni top-kolmessa yhdessä Pottereiden ja Tuulen nimen kanssa. Olen lukenut myös Wilden satuja, esitelmiä, kirja-arvosteluja, tällä hetkellä on kesken hänen kirjeensä vankilasta ja lainassa on esseekokoelma. Dorian Grayn luin jo uudestaankin kun jouluna sain ja rakastin vielä enemmän. Näen jo itseni mummona muistelemassa kuinka silloin lukiolaisena löysin kaikkien aikojen lempikirjailijani... Sillä sitä Oscar Wilde on jo nyt. (Hän ei ollut tuossa kirjailijoiden top-kolmessa vain koska säästin hänet tänne.)

Haluan vielä antaa kunniamaininnat muutamalle kirjalle ja sarjalle, jotka eivät äskeisiin kriteereihin mahtuneet, mutta olivat yhtä kaikki vuoteni kohokohtia.
Marissa Meyer: The Lunar Chronicles
-Tämä sarja on vain yksikertaisesti hyvä ja paranee koko ajan. Tulen iloiseksi tämän ajattelemisesta.
E. Lockhart: We Were Liars
-Marraskuun parhaita. Kaunis kirja, joka sai minut melkein itkemään julkisesti.
Victoria Schwab: The Archived (The Archived, #1)
-Yksinkertaisesti loistava ja uniikki kirja. Pidin suunnattomasti.
Erin Morgenstern: Yösirkus
-Luin tämän kesällä ja vain nautin joka hetkestä. Kuvailu tässä on parhaimpia ja vangitsevampia mitä olen ikinä lukenut.

Huhhuh. Tulipa tästä monsteri. Lähipäivinä minun on tarkoitus vielä väsätä postausta ensi vuoden lukusuunnitelmista ja odotetuimmista uutuuksista, mutta nyt taidan suosiolla lopettaa tähän ja kiittää kuluneesta vuodesta kaikkia teitä rakkaat lukijat ja bloggaajatoverit! On hyvin suureksi osaksi teidän ansiotanne, että tämä blogi on vieläkin pystyssä. Kiitos! ♥

Lopuksi vielä, mitkä olivat teidän lukuvuotenne parhaita?

24 kommenttia:

 1. Oi, Dorian Gray. ♥ Hieno ykkönen.

  Mä en lukenut mitään erityisen ravistelevaa uutta kirjaa koko vuonna... Monta hyvää (ja monta Sookie Stackhousea, joita en tietenkään lukenut) kirjaa, mutta... Siinä se.

  Enkelipeli on nyt virallisesti paras lukemani kirja, mutta sitä ei lasketa, koska se oli uusintaluku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusintalukuja en minäkään laske, muuten olisin voinut tunkea Tuulen nimen tähänkin :D Enkelipeli on kyllä hyvä kirja! (Mutta Dorian Grey tietenkin paras ;))

   Poista
 2. Noloa, mutta Dorian Gray on minulla vielä lukematta. :) Pitääpä ottaa tämän vuoden ohjelmaan.

  VastaaPoista
 3. 187, wou mikä luku! Minäkin olen BookTubeen ihan hurahtanut, mutta Goodreadsia en jotenkin osaa käyttää. On minulla siellä profiili, mutta sitä ei vain tule käytettyä. Hyviä kirjoja olet listannut, Rainbow Rowell varasti minunkin sydämeni pelkällä Fangirlillä ja We Were Liars on todella hieno. Dorian Grayta minäkään en ole lukenut, sen voisi laittaa listalle:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, en ole yksin booktube-riipuvainen :D Dorian Greytä suosittelen!

   Poista
 4. Hienot tilastot ja paljon kirjoja olet ehtinyt ahmia :D
  Kirjojen ostaminen on aina ollut heikkouteni, mutta nyt olen opetellut heittämään surutta huonot pois, jotta tilaa uusille ja hyville olisi. Kaksi kaupunkia olisi tarkoitus tänä vuonna lukea, kun viime vuonna se jäi vähän muiden kirjojen jalkoihin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh Kaksi Kaupunkia! <3 Tuo huonojen kirjojen pois heittäminen kuulostaa hyvältä tavalta :)

   Poista
 5. Tosi upea kirjavuosi sinulla, hyvää uutta vuotta 2015 :)

  VastaaPoista
 6. 187.. Ihan älytön määrä! Samaistun tohon booktube kohtaan sillä se on aikamoinen aikasyöppö. Goodreadsia opin käyttämään vasta jokunen aika sitten, mutta sielläkin tulee oltua pelottavan paljon. .:D

  Dorian Gray ja Wonder :) (uskallanko edes enään sanoa näistä mitään, ettei hehkutus mene ihan överiksi?:D) ovat ihan loistavia. Listaltasi löytyy myös aika monta mielettömän kiinostavaa kirjaa, jotka aion varmasti lukaista tämän vuoden puolella. Päälimmäisenä Chaos Walking, Kaksi kaupunkia ja We were liars.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se hyvä kun voidaan aina yhdessä hehkuttaa Wildea ja Doriania ja Wonderia :D Toivottavasti saat Nessit, Kaksi kaupunkia ja We Were Liarsin näppeihisi pian, ne ovat kaikki niin loistavia!

   Poista
 7. Ja minä kun ajattelin, että 141 kirjaa on paljon...

  VastaaPoista
 8. Huh, oletpa lukenut PALJON! Vau! Ja ymmärrän ostolakkosi kirjojen kohdalla... itsekin täytyy vissiin tänä vuonna kirjojen sijaan ostaa uusi kirjahylly.

  Ihanaa vuotta 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi kirjahylly usein on tarpeellisempi kuin uudet kirjat :) Ihanaa uutta vuotta sinnekin!

   Poista
 9. Onpa sinulla vaikuttava kirjavuosi takana! 187, ihan uskomaton lukema! Nappaanpa sinulta muutaman vinkin omaan vuoden 2015 tbr-listaani :) Tuulen nimi, Oscar Wilde, Charles Dickens nyt ainakin..... :)

  Ja myös täällä päässä istuu eräs booktubeen koukkuuntunut. Kirjavinkin jos toisenkin sieltä bongannut... Kirsikkana kakun päällä lähes joka videossa oikeaa kirjapornoa tarjolla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kaikkia mainitsemiasi kirjoja suosittelen niin hurjan mieletömän paljon! "

   Poista
 10. Nää olet lukenu aivan älyttömästi! Hieno luku tuo 187 :D Täälläkin on yksi, joka seuraa BookTubea erittäin ahkerasti. Paljon hyviä kirjoja olen sieltä löytänyt ja uusista videoista innostuu aina :)

  Hyvää uutta vuotta 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. BooktTube on hieno, joskin koukuttava paikka... :D Onnellista uutta vuotta!

   Poista
 11. Mäkin tykkään BookTubesta ihan älyttömästi? Who is your favorite booktuber? (Yritin keksiä jotakin järkevää käännöstä tolle, mutta en vaan keksinyt, sori!:D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm... Niin monta! Ainakin seuraavien uudet videot katson aina: PolandbananasBOOKS, jessethereader, Ariel Bisset, PeruseProject, LittleBookOwl, Joel Books, Katytastic, padfoodandprongs07. Näitä on paljon? :D

   Poista
 12. Kaikkien pakollisten ostosten jälkeen kirjoihin sijoittaminen ei ole minusta laisinkaan huono idea :D Mutta tällä ajattelumallilla sitä täytyy äkkiä alkaa miettiä uuden kirjahyllyn hankkimista.

  We Were Liarsin ajattelin tilata, kun seuraavan kerran tilaan kirjoja itselleni, on se niin paljon kerännyt kehuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoihin sijoittaminen on minustakin hyvä vaihtoehto, mutta melkein varattomana on pakko lopettaa. Jos olisi paljon rahaa suosisin ajattelumalliasi :D

   We Were Liarsia suosittelen todella paljon!

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)