tiistai 13. tammikuuta 2015

Morgan Rhodes - Falling Kingdoms

Falling Kingdoms, #1

It's the eve of war.... Choose your side.

Princess: Raised in pampered luxury, Cleo must now embark on a rough and treacherous journey into enemy territory in search of magic long thought extinct.

Rebel: Jonas, enraged at injustice, lashes out against the forces of oppression that have kept his country cruelly impoverished. To his shock, he finds himself the leader of a people's revolution centuries in the making.

Sorceress: Lucia, adopted at birth into the royal family, discovers the truth about her past—and the supernatural legacy she is destined to wield.

Heir: Bred for aggression and trained to conquer, firstborn son Magnus begins to realise that the heart can be more lethal than the sword....


Falling Kingdoms herätti alun perin mielenkiintoni kun kuulin sitä luonnehdittavan nimellä "young-adult Game of Thrones", eli suomeksi nuortenkirjallisuuden Valtaistuinpeli. Koska Martinin eeppinen fantasiasarja on yksi suosikeistani, halusin heti katsastaa, mitä Falling Kingdoms pitää sisällään.

Falling Kingdoms sijoittuu Mystica-nimiseen fantasiauniversumiin, jonka kolme valtiota, Limeros, Paelsia ja Auranos ovat nihkeissä väleissä toisiaan kohtaan. Limeros ja Paelsia ovat pahoissa vaikeuksissa ja kuihtumassa hiljalleen pois, kun taas Auranos on vauras ja hyvinvoiva. Rauha lähestyy loppuaan, kun tapahtumat alkavat vyöryä vauhdilla kohti suuntaa, josta ei ole paluuta. Aikakausia sitten maailmasta kadonnut elementtimagia, elementia, askarruttaa myös monia. Onko taikuus vain myytti vai jotakin muuta? Yksi asia on kuitenkin varma: maailman kohtalo on synkkä niin kauan kun magia loistaa poissaoloaan.

Kirjan keskiössä on neljä nuorta. Cleo on Auranoksen prinsessa, joka joutuu tahtomattaan osaksi valtataistelun keskiötä. Jonas taas nuori paelsialainen viinikauppiaan poika, joka samojen tapahtumien vuoksi huomaa äkkiä olevansa vallankumouksen ydinasemassa. Lucia on Limeroksen kuningasperheen adoptoitu tytär, joka saa selville totuuden menneisyydestään ja vaarat, jotka häntä uhkaavat. Magnus on Lucian veli ja Limeroksen kruununperillinen, joka joutuu kohtaamaan isänsä asettamat odotukset ja sydämensä salatut toiveet.

Ymmärrän hyvin, miksi tätä on rinnastettu Tulen ja jään lauluun. Itse kirjan juonella ei varsinaisesti ole mitään tekemistä asian kanssa, mutta kokonaisuudesta voi löytää samoja elementtejä.

Kaikki tuntuvat aina tietävän Tulen ja jään laulusta yhden asian: hahmoja kuolee ja paljon. Sama pitää paikkansa myös Falling Kingdomsin kanssa. Koko ajan saa odottaa, että joku vetää miekan esiin ja hommasta tulee veristä. Tulen ja jään laulun tapaan tarinaa kerrotaan myöskin useista näkökulmista ja hahmoja on paljon. Kirjaa lukiessa kokee samoja ristiriitaisia tunteita kun Valtaistuinpelin parissa - kukaan hahmoista ei ole yksiselitteisesti hyvä tai paha ja puolien valitseminen on vaikeaa.

Edellä mainituista syistä huolimatta en kuitenkaan kehota Valtaistuinpelin faneja hyökkäämään varauksettta tämän kirjan kimppuun, sillä kyllä kirjat loppujen lopuksi painivat eri sarjoissa. Tulen ja jään laulu on oikea eeppisyyden multihuipentuma ja sarjan monimutkaiset juonikuviot ja hahmojen väliset suhteet eivät ole rinnastettavissa mihinkään. Falling Kingdoms taas on menevää nuortenfantasiaa, jota voi lukea kevyemmin mielin.

Martinin maailma on vertaansa vailla ja luulen odottaneeni jotain samankaltaista jättimäistä kokonaisuutta kun tartuin Falling Kingdomsiin. Sarjan maailma ei kuitenkaan yllä läheskään samalle tasolle kuin Tulen ja jään laulussa. (Tiedän tekeväni epäreilua vertailua, sillä loppujen lopuksi Martinin taso on jossain pilvissä ja Falling Kingdoms on kuitenkin nuortenkirja. Antakaa anteeksi.) Enkä tiedä olisinko aivan täysin vakuuttunut siitä muutenkaan. Maailma on varsin monipuolinen, eikä mielestäni mitenkään epälooginen, mutta minulle jäi tunne, että jotain puuttuu. Veikkaan, että asiaan vaikuttaa lukukokemukseni noin kokonaisuutena, sillä koko kirja jäi minulle aika etäiseksi. En missään vaiheessa tuntenut sukeltavani täydellisesti kirjan maailmaan ja veikkaan, että se johtui henkilöistä.

En nimittäin kirjaa lukiessani kokenut samaistuvani erityisemmin kehenkään ja kaikki hahmot jäivät aika etäisiksi. Jos olisin ollut lukiessani enemmän tunteella mukana, olisin varmaankin saanut paljon enemmän irti, sillä nyt etupäässä kohottelin kiinnostuneesti kulmakarvojani, hahmojen shokkikuolemien tapahtuessa. Minun onkin pakko mainita tähän yhteyteen joulukuussa lukemani Finnikin of the Rock joka aloittaa Lumatere Chronicles -nimisen young adult -fantasiatrilogian. Kyseisessä kirjassa nimittäin todella kiinnyin hahmoihin ja juuri se teki lukukokemuksestani mahtavan.

Hahmojen lisäksi myös kirjan romanssipuoli jätti minut aika kylmäksi. Etenkin Cleo tuntui rakastuvan vähän liian nopeasti ja ennalta-arvattavasti. (Arvasin rajoja rikkovan rakkaustarinan jo sivulla yhdeksän.) Loppupuolella taas sydämeni olisi luultavasti kuulunut hajota tuhannen sirpaleiksi, mutta lähinnä kohautin olkiani. Huoh. Minä vain olen niin tunteellinen lukija, että jos en luo kirjaan henkistä sidettä, lukukokemus jää laimeaksi. Jos taas tempaudun mukaan, saatan antaa pienet miinukset ilomielin anteeksi.

Ei Falling Kingdoms kuitenkaan huono kirja ole, lukeminen oli koko ajan miellyttävää ja kirja vei mukanaan. Olisin kuitenkin odottanut vielä jotain enemmän ja nyt lukukokemuksesta jäi puuttumaan "se jokin". Kirja loppui kuitenkin sen verran jännittäviin asetelmiin, että haluan ehdottomasti katsastaa jatko-osat. Potentiaalia kun tässä sarjassa riittää ja taso voi tästä vielä nousta. Aikaa ainakin on, sillä Falling Kingdoms aloittaa käsittääkseni kuuden kirjan sarjan.

Arvosana: ♣♣♣

Teos: Falling Kingdoms
Kirjailja: Morgan Rhodes
Sarja: Falling Kingdoms, #1
Kustantaja: Razorbill
Julkaisuvuosi: 2012
Sivuja: 412
Luettavaksi: kirjastolaina
Haasteet: 2015 lukuhaaste, "A book by an author you’ve never read before"

8 kommenttia:

 1. Minua kiinnostaa tämä sarja etäisesti. Olen kuullut mielipidettä laidasta laitaan erityisesti ensimmäiestä osasta, mutta jatko-osat kuulemma paranevat kovasti. Olen ajatellut, että jos jostain vähällä vaivalla löydän, voisin vaikka lukeakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon todella, että myöhemmät osat paranevat vielä! Kyllä tätä kokeilla kannattaa jos haluaa lukea sopivan kevyttä mutta ei kuitenkaan liian pliisua eeppistä fantasiaa. :)

   Poista
 2. Katselin tätä ihan muutama päivä sitten, mutta en ollut varma lukeako vai ei. Oli siis oikein hyödyllistä lukea tämä sinun arvostelusi. Nyt tiedän, että ei tarvitse ainakaan kiirehtiä huikean lukukokemuksen missaamisen pelossa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos mietteistäni oli iloa! :) Tämän kanssa voi vallan hyvin odottaa jonkin aikaa, sarja ei edes ole vielä ilmestynyt kokonaisuudessaan (neljäs osa on kaiketi tulossa tänä vuonna.)

   Poista
 3. Heips mietin tässä, että olisko mahdollista että tekisit tänne blogiin niitä BookTubessa paljon pyörineitä "tag" videoita? Tai ois hauska kuulla sun mielipiteitä niihin erilaisiin kysymyksiin :)

  VastaaPoista
 4. En tiedä huomasitko jo, mutta sua on siteerattu Veronica Rothin Uskollisen takakannessa. ;) Onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OMG EN :D Kiitos tiedosta, pitääpä sännätä kirjakauppaan katsomaan tuota omin silmin! Tämä on suuri hetki kirjabloggaajan urallani :D

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)