sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Tahereh Mafi - Unravel Me

Unravel Me on toinen osa Shatter Me -trilogiassa, joten tämä bloggaus saattaa sisältää juonipaljastuksia ensimmäisestä osasta, Shatter Me.

Juliette has escaped from The Reestablishment. Now she's free from their plan to use her as a weapon, and free to love Adam. But Juliette will never be free from her lethal touch. Or from Warner who wants Juliette more than she ever thought possible. Haunted by her past and terrified for her future, Juliette knows that she will have to make some life-changing choices. Choices that may involve choosing between her heart - and Adams life.

Pari viikkoa sitten luin Tahereh Mafin dystopiatrilogian aloituksen, Shatter Me. Kirja ei aivan hurmannut minua, mutta onnistui kuitenkin olemaan miellyttävä ja viihdyttävä lukukokemus, joten päätin jatkaa sarjan parissa.

Unravel Me jatkaa Shatte Men aloittamaa tarinaa pari viikkoa myöhemmin. Juliette ehti Omega Pointiin saapuessaan kuvitella ongelmien viimein kadonneen, mutta joutuu nyt toteamaan toisin. Vaikka hän on löytänyt muita kaltaisiaan, yliluonnollisia kykyjä omaavia, hänen oma pelottava taitonsa tappaa kosketuksellaan erottaa edelleen hänet muista. Peläten satuttavansa muita Juliette eristäytyy ja koettaa epätoivoisesti oppia hallitsemaan kykyään.

Saapuessaan Omega Pointiin, Juliette luuli olevansa viimein vapaa rakastamaan Adamia, mutta kohtalo heittää kapuloita rattaisiin myös sillä saralla. Adamin ja Julietten välille tulee este, joka uhkaa tuhota kaiken, eikä mikään ole enää ennallaan. Samaan aikaan Juliette vatvoo edelleen viimeistä kohtaamistaan Warnerin kanssa, sillä Warner ei kuollut hänen ampumaansa luotiin, vaan etsii nyt Juliettia. Valintoja on tehtävä.

Unravel Me onnistui erinomaisesti siinä missä Shatter Mekin - olemaan mielettömän viihdyttävää ja koukuttavaa luettavaa. Kun ensimmäisen luvun saa luettua, se on menoa, enkä edes halua ajatella kuinka monta kertaa olin myöhästyä jostain kun Unravel Me kahlitsi minut lukemaan. Myös yöunet ovat tahtoneet jäädä vähän vähäisiksi. Virheetön Unravel Me ei kuitenkaan ollut ja minulla on edelleen ongelmani tämän trilogian kanssa.

Hahmoihin suhtaudun vähän niin ja näin. Juliette on välillä melko raivostuttava vikisijä, eikä tunnu ajattelevan muuta kuin itseään ja omia ongelmiaan. Tavallaan on kyllä helppo ymmärtää miksi, mutta välillä minun teki mieleni ravistella häneen vähän toimintaa. Loppua kohti Juliette kyllä tuli paljon miellyttävämmäksi, joten toivon, että viimeisessä osassa hänen kehityksensä menisi taas parempaan suuntaan.

Sitten meillä on Adam ja Warner. Adam oli minusta jo ensimmäisessä osassa ärsyttävän täydellinen ja tylsä satuprinssi ja käsitykseni vain vahvistui tässä osassa. Lisäksi Adam on mielettömän ärsyttävä, eikä kykene mielestäni näkemään asioita muusta kuin omasta näkökulmastaan. Adam sai minut ärsyyntymään useita kertoja tämän kirjan aikana, eikä hän voisi minua vähempää kiinnostaa.

Warner taas aiheutti minulle päänvaivaa vaikka millä mitalla. Kaikki jotka tämän trilogian ovat lukeneet, tuntuvat rakastavan häntä. Ensimmäisen osan luettuani en oikein käsittänyt miksi, minusta Warner oli yksinomaan mielipuoli ja pelottava sellainen. Nyt taas en enää tiedä. Warnerista paljastuu paljon uusia puolia tässä osassa, enkä enää osaa vihata häntä. Jotain pelottavaa hänessä kuitenkin vieläkin on, mutta mitä pidemmälle kirjassa mentiin, sitä enemmän aloin yksinomaan pitää hänestä. Adamista ja Warnerista valitsen kuitenkin Warnerin. Team Warner. (Ihan niin kuin vuosia sitten... Team Edard vs. Team Jacob ja Team Gale vs. Team Peeta :D) Ignite Me näyttää kuinka tässä käy.

Shatter Me -trilogia on YA-dystopiaa ja mukana on useita genrelle tyypillisiä kliseitä. Maailmassa (eli Yhdysvalloissa) vallassa on yksilön elämää rajoittava hallitus ja päähenkilö liittyy valtaa vastustavaan kapinaan. Loppu sujuu niin kuin voidaan odottaa ja välissä rakastutaan ja draamaillaan. Tässä trilogiassa tunnutaan kuitenkin menevän niin päin, että ensin rakastutaan ja draamaillaan ja sinne väliin on sitten ahdettu tämä muu tavara. Kun kirjaa lukemisen jälkeen miettii, niin voi herran jestas sitä riitojen ja itkuisten purkausten määrää... Kumma kyllä, minua rakkausdraamailu ei edes haitannut, sillä jotenkin Mafi onnistui tekemään sen niin, etten ärsyyntynyt, vaan jaksoin seurata mielenkiinnolla. Oikeastaan kirjan kanssa kävi kohdallani niin, että kaikki rakkausdraamaan liittymätön alkoi tuntua irralliselta. Minua ei oikeastaan edes hirveästi jaksanut kiinnostaa, miten The Reestablishment saadaan ajettua alas, kun mietin mitä mieltä olen Warnerista...

Olisin kaivannut myös paljon lisää maailmanrakennusta. Mafin dystopisen maailman synty jätetään oikeastaan täysin selittämättä, vähän viitataan vaaleihin, joiden avulla The Reestablishment nousi valtaan ja ilmeisesti jokin ekologinen katastrofikin on maailmaa kohdannut, mutta siihen se sitten jääkin. Mainitaan myös The Reestablishmentin olevan vallassa melkeinpä kaikkialla maailmassa ja tämä sai minut skeptiseksi. Miten ihmeessä jokin pieni ja kämäinen kapinallisjoukko aikoo kukistaa edes tämän kyseisen sektorin 45 tai Yhdysvaltojen osan? Pyh ja pah.

Unravel Me jätti minut hyvin samanlaisten tuntemusten pariin kuin Shatter Me. Potentiaalia tässä edelleenkin on, mutta jotenkin kaikki tuntuu jäävän vähän puolitiehen. Hyvin kirjoitettu ja idea toimiva (joskaan ei uniikki), mutta tarina ei oikein lähde lentoon.

Arvosana: ♣♣♣

Teos: Unravel Me
Kirjailija: Tahereh Mafi
Sarja: Shatter Me, #2
Kustantaja: Harper Collins
Julkaisuvuosi: 2013
Sivuja: 461
Luettavaksi: kirjastolaina
Haasteet: 2015 lukuhaaste "A trilogy"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)