tiistai 17. maaliskuuta 2015

Jennifer Niven - All the Bright Places

Theodore Finch is fascinated by death, and he constantly thinks of ways he might kill himself. But each time, something good, no matter how small, stops him.

Violet Markey lives for the future, counting the days until graduation, when she can escape her Indiana town and her aching grief in the wake of her sister’s recent death.


When Finch and Violet meet on the ledge of the bell tower at school, it’s unclear who saves whom. And when they pair up on a project to discover the “natural wonders” of their state, both Finch and Violet make more important discoveries: It’s only with Violet that Finch can be himself—a weird, funny, live-out-loud guy who’s not such a freak after all. And it’s only with Finch that Violet can forget to count away the days and start living them. But as Violet’s world grows, Finch’s begins to shrink.


All the Bright Places on julkaistu vasta tammikuussa, mutta kirja tekee tällä hetkellä aikamoista läpimurtoa englanninkielisillä markkinoilla. Monet tuntuvat rakastavan kirjaa maasta taivaisiin ja sitä kuvataan sanoilla "The Fault In Our Stars meets Eleanor & Park". All the Bright Places kiinnittikin heti huomioni ja halusin lukea kirjan paitsi ollakseni ajan hermolla, myös koska rakastin sekä The Fault In Our Starsia, että Eleanor & Parkia joten aavistelin kirjan olevan kuin minulle tehty. Sain kirjan syntymäpäivälahjaksi siskoltani ja aloitin lukemisen heti syntymäpäivänä, sillä en yksinkertaisesti malttanut odottaa.

Violet toipuu siskonsa kuolemasta, eikä tunnu pääsevän elämässä eteenpäin. Hän laskee päiviä lukiosta valmistumiseen ja koettaa löytää uutta tapaa elää tärkeän ihmisen menetettyään. Finch taas etsii tapaa kuolla, joka päivä hän kirjoittaa ylös vaihtoehtoja ja miettii koska olisi sopiva hetki. Joka päivä jokin kuitenkin pysäyttää hänet.

Violet ja Finch tapaavat koulun katolla, reunalla, molemmat alas katsoen. Molemmat myös peruuttavat reunalta pois, mutta se, kumpi pelastaa kumman ei olekaan helposti sanottu. Pian Finch ja Violet löytävät itsensä tekemästä kouluprojektia yhdessä, projektia joka vaatii vaeltelua ympäri Indianaa ja sen kummallisimpia paikkoja takapihojen vuoristoradoista yöllisiin kirjakaupparetkiin saakka. Violet oppii, ettei Finch ole se friikki, jona kaikki häntä pitävät. Finchin seurassa hän unohtaa päivien laskemisen ja löytää palasia siitä Violetista, joka oli ennen sisarensa kuolemaa. Finch taas tuntee olevansa oma itsensä vain Violetin seurassa. Finchin ja Violetin suhde on kuitenkin ongelmien täyttämä, välissä ovat niin suru, muut ihmiset kuin myös he itse. Katon reunalla he pelastivat toinen toisensa, mutta voiko niin tapahtua enää toista kertaa?

All the Bright Places on kaunis, hidastempoinen, surullinen ja hauska kirja, joka ei lukemisen jälkeen jätä heti rauhaan. Sitä ei turhaan verrata The Fault In Our Starsiin ja suosittelenkin kirjaa lämpimästi John Greenin faneille. Yhtäläisyyksiä on vaikka millä mitalla, välillä ehkä jopa häiritseviin mittoihin asti.

Jennifer Nivenin hahmot tuntuvat John Greenin hahmoilta - he siteeraavat toisilleen kuolleiden kirjailijoiden tuotantoa, tietävät lukuisan määrän kummallisia pikkufaktoja Trivial Pursuitin tyyliin, he ovat älykkäitä ja heillä on kummallinen huumorintaju. Etenkin Finch olisi mielestäni voinut olla suoraan jonkun Greenin kirjan sivuilta. Välillä yhtäläisyyden häiritsivät minua hiukan, mutta koska pidin kirjasta kovasti, en jaksanut takertua siihen. Pidän paljon Greenin kirjoista ja kun olen ne kaikki jo lukenut, niin All the Bright Places oli mukavaa luettavaa.

Kirjan hahmot tulivat myös melko lähelle. Erityisesti pidin Finchistä, hänellä on kummallinen huumorintaju ja hänessä on jotain vastustamatonta. Samalla hän on kuitenkin mielettömän haavoittuvainen ja ne vaiheet joita hän käy läpi satuttivat sydänparkaani. Violet sen sijaan jäi hiukan etäisemmäksi, mutta arvostan hänen vahvuuttaan mielettömästi. Tyttöparka käy läpi aika monta surua tässä kirjassa, mutta hänen kehitystään on ilo seurata.

Kirjaan tarttuessani en tiennyt yhtään mitään alkuasetelmaa enempää. En tiennyt oliko kyseessä surullinen vai iloinen kirja, tulisiko All the Bright Places päättymään onnellisesti vai niin, että parun silmät päästäni. Nyt tiedän ja kantapään kautta.

Loppu on näin jälkikäteen ajatellen ehkä hiukan ennalta-arvattava, enkä ihmettele että monet ovat sen oikein aavistaneet, mutta minuun se iski yllättäen. En ollut varma mihin suuntaan Niven oli tarinaansa kirjoittamassa ja kun sitten päästiin erääseen kohtaan minusta tuntui kuin minua olisi isketty palleaan. En ole tainnut vielä tämän vuoden puolella itkeä kunnolla kirjan parissa, mutta All the Bright Places korjasi kyllä sen puutteen.

All the Bright Places ottaa myös esille tärkeän aiheen, masennuksen ja muut mielenterveysongelmat. Yhä vieläkin psyykisissä ongelmissa on selkeästi negatiivinen leima, eikä niiden osumista omalle kohdalle tahdota myöntää. Olisi kuitenkin mielettömän tärkeää, että tähän saataisiin tehtyä muutos - mielenterveysongelmat eivät tee kenestäkään vähäisempää ja niihin on tärkeää hakea apua. Jos jotain niin All the Bright Places inspiroi minua sanomaan yhden asian. Jos jollakulla menee huonosti ja pelkäätte heidän puolestaan, sanokaa se ääneen. Älkää jääkö odottelemaan, kadutte sitä vielä.

Jos nyt jostakin pitää kirjalle antaa miinusta, niin se tuntui ajoittain hiukan tasapaksulta. Toisaalta All the Bright Places on hyvin elämänmakuinen, eikä elämässäkään kaikki mene draaman kaaren mukaan, mutta välillä kirja tuntui hiukan junnaavan paikallaan. Lukeminen ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa tylsää. Kirja ei myöskään aivan kuiskinut minulle viittä tähteä (kuten huomaatte, arvioin kirjat lähinnä tunteiden pohjalta), mutta vahva esitys kuitenkin kyseessä.

All the Bright Places on kirja jota suosittelen lämpimästi, etenkin John Greenin tuotannosta pitäville. Se on hauska ja koskettava tarina, joka ei heti jätä rauhaan.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: All the Bright Places
Kirjailija: Jennifer Niven
Kustantaja: Random House
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 388
Luettavaksi: omasta hyllystä
Haasteet: 2015 lukuhaaste, "A book that made you cry"

4 kommenttia:

 1. Törmäsin tähän suomalaisessa ja olin hilkulla ostaa tämän, mutta jätin sen hyllyyn, koska en halunnut, että ostolakkoni menisi plörinäksi, mutta hilkulla se oli :D Enkä ole sen jälkeen käynyt ostamassa kyniä kirjakaupassa.. Kiinostavalta kirjalta tämä kuitenkin vaikuttaa ja aion ehdottomasti joskus lukaista :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, mun ostolakolla oli alkunsa ja loppunsa. Ei riittänyt itsehillintä :D Tsemppiä siihen! ;) Niveniä suosittelen sitten joskus luettavaksi!

   Poista
 2. Voi että, tämä vaikuttaa ihanalta kirjalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko ihana täysin oikea sana kuvaamaan tätä, mutta hieno kirja kyseessä. Suosittelen! :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)