maanantai 27. huhtikuuta 2015

Kiera Cass - The Selection

The Selection, #1

For thirty-five girls, the Selection is the chance of a lifetime

The opportunity to be swept up in a world of glittering gowns and priceless jewels. To live in a palace and compete for the heart of gorgeous Prince Maxon.

But for America Singer, being Selected is a nightmare. It means turning her back on her secret love with Aspen, who is a caste below her, and leaving her home to enter a fierce competition for a crown she doesn't want.

Then America meets Prince Maxon. Gradually, she begins to realize that the life she's always dreamed of may not compare to a future she never imagined.

Kiera Cassin The Selection -sarja on varsin suosittu sarja booktubessa ja siellä sarja kiinnitti minunkin huomioni. Muutama kuukausi sitten voitin Anna minun lukea enemmän -blogin järjestämässä kirja-arvonnassa ja valitsin kirjapinosta palkinnokseni tämän sarjan avausosan. Kiitokset siis Annamille kirjasta!

The Selection sijoittuu tulevaisuuden maailmaan, jossa Yhdysvallat on kauan sitten, neljännen maailmansodan jälkeen hajonnut ja tilalle on muodostunut Illéaksi kutsuttu monarkia. Yhteiskunta on jakautunut kahdeksaan kastiin, ylimpänä on kuningasperhe ja alimpina, kahdeksansina yhteiskunnan hylkiöt. Sääty-yhteiskunta on tiukka ja alimmissa kasteissa nähdään usein nälkää. Kaikki pyrkivät kiipeämään arvoasteikkoa ylöspäin rikastumalla tai naimalla ylempään kastiin.

America Singer kuuluu viidenteen, taiteilijoiden ja esiintyjien kastiin. Hänen perheensä kituuttaa eteenpäin varsin kurjasti, mutta kituuttaa kuitenkin. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun kaikki American ikäiset tytöt, hän mukaan lukien, saavat kirjeen kuningashuoneelta. Prinssi Maxonin on aika mennä naimisiin ja morsian valitaan perinteisesti kilpailussa, johon kaikki tietyn ikäiset tytöt saavat osallistua. Ilmoittautuneista sadoistatuhansista 35 valitaan mukaan ja heistä prinssi valitsee morsiamen. Kilpailua kutsutaan nimellä The Selection, tytöt asuvat palatsissa ja kaikki näytetään kansalle tv-kameroiden välityksellä.

America suostuu ilmoittautumaan vasten tahtoaan ja vastoin kaikkia odotuksia, tuleekin valituksi. Hänen on lähdettävä palatsiin, jossa häntä odottaa 34 kruunun ja prinssin perässä olevaa tyttöä. America olisi kuitenkin mielummin missä tahansa muualla. Häntä ei kiinnosta kruunu, eikä prinssi, sillä hänellä on jo salainen rakastettu, yhtä alempaan kastiin kuuluva Aspen. Kilpailun edetessä, tyttöjen tippuessa ja Maxonin paljastuttua joksikin muuksi kuin aivan tavalliseksi pinnalliseksi prinssiksi, on America kuitenkin valintojen edessä.

The Selection on yksi niitä vähän typeriä YA-kirjoja, joista kuitenkin nauttii kun sille päälle sattuu. Mitään ihmeellistä kirja ei tarjoa, mutta koukuttavuus ja viihdearvo ovat kohdallaan. Kirja toikin mieleeni muutama kuukausi sitten lukemani Shatter Men. Minulla oli ongelmani tämän kirjan kanssa, mutta nautin kuitenkin lukemisesta paljon.

Idea The Selectionissa on sopivan erikoinen ja viihdyttävä, mutta ainakin omalla kohdallani dystopinen asetelma kärsi pienestä epäuskottavuudesta. Tuntuu jotenkin todella kummalliselta, että Yhdysvallat, joka itsenäistymisestään lähtien on ollut selvästi demokraattinen maa ja itsenäistymisellään vaikuttanut muun muassa Ranskan suuren vallankumouksen alkuun, muuttuisi tulevaisuudessa monarkiaksi. Kyllä tässäkin osassa käydään lyhyesti läpi sitä muutosta, joka meidän aikamme ja tämän tulevaisuuden välillä on tapahtunut, mutta mielestäni Cassin konsepti oli hieman heikko. Toivonkin hieman parempaa perustelua seuraavissa osissa.

Muodin mukaisesti mukana on myös kapinallisia, mutta virkistävästi tässä sarjassa ollaan nykyisen vallanpitäjän puolella. Kapinalliset tuntuivat kuitenkin vähän turhilta ja koko dystopinen maailma etupäässä vain taustalta hahmojen väliselle draamalle. The Selection on selvästi parin vuoden takaisen dystopiabuumin tuotoksia, mutta siinä missä osa saman ajan tuotoksista tarjoaa uhkaavan ja hälyttävänkin kuvan, on The Selection etupäässä kivaa näpertelyä. Kivaa kyllä, mutta vähän heikkoa.

Itse the Selection, kilpailu, jossa morsian valitaan, toi mieleeni Nälkäpelin. Vaikka kyseessä on päämäärältään todella erilainen kilpailu, mukana on samaan tapaan tv-haastatteluja, pukeutumista ja koko ajan ollaan kuvattavana. The Selection on Capitolissa käyty Nälkäpeli ilman tappamista.

America Singer on, jos ei muuta, niin ainakin typerimmin nimetty sankaritar josta olen vähään aikaan lukenut. Miksi ihmeessä musikaalisesta perheestä olevan tytön sukunimen pitää olla Singer? Mielikuvitusta jooko. America taas voisi olla jonkun julkkislapsen nimi. Etunimeä kirjassa perustellaan kyllä ihan söpösti, mutta minusta nimi on kuulostaa edelleen vain todella typerältä. America ei muutenkaan ollut ihan suosikkisankarittareni, ihan mukava tyyppi, mutta välillä ärsyttävyyteenkin asti täydellinen.

Kirjassa viritellään seuraavia osia varten selvä kolmiodraama American, Maxonin ja Aspenin välille. Kolmiodraamat eivät ole erityisiä suosikkejani ja pelkään pahoin, että tässäkin on luvassa raivostuttavaa arpomista kahden komean sulhon välillä. Suhtaudun kirjasarjaan kuitenkin etupäässä vähän naureskellen ja koko rahan edestä viihtyen, joten tässä osassa jopa nautin draamailusta. Joskus on ihana vain rentoutua ja nauttia siitä, kuinka muut jaksavat sotkea asiansa perin pohjaisesti. Itse olen draamassa sataprosenttisesti Maxonin puolella, sillä Aspen etupäässä vain sotkee asioita ja sai minut useaan otteeseen raivon partaalle.

The Selection oli todella nopeaa luettavaa. Sivut vain kääntyilivät ja kirjan lukaisi kepeästi yhdessä päivässä. Tämä on niitä kirjoja, joita lukee viihdyttävyyden ja draaman vuoksi, ei erityisen sykähdyttävän kielen tai hahmojen perässä. Mukavan hattaraista ja kimaltelevaa prinsessahöttöä, jota lukee mielellään kunhan ei ota mitään liian vakavasti. Aion ehdottomasti lukea muutkin osat, sen verran koukuttava ja viihdyttävä kirja kyseessä.

Arvosana: ♣♣♣
Teos: The Selection
Kirjailija: Kiera Cass
Sarja: Selection, #1
Kustantaja: HarperTeen
Julkaisuvuosi: 2012
Sivuja: 327
Luettavaksi: omasta hyllystä

6 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä kanssasi tämän kirjan koukuttavuudesta ja viihdyttävyydestä, vaikka se hukkuukin vähän massan joukkoon. Ja kannattaa todellakin lukea muutkin osat - itse luin koko trilogian muutamassa päivässä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, varailin seuraavat osat jo kirjastosta :D Jos olisi ollut mahdollista olisin varmaan jatkanut lukemista samantien.

   Poista
 2. Voi elämä alkaa tuntua siltä, että tämä pitää tosiaan lukea vaikka miten naurettavan typerältä kirjan idea kuulostaa :D Latasin tämän joskus aikaa sitten Amazonilta jollain dollarilla enkä tähän päivään mennessä ole vakavissani tätä suunnitellut lukevani, mutta kaipa se tosiaan täytyy. Unelmien poikamies kohtaa Nälkäpelin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah joo :D Kyllä tämä lukemisen arvoinen on kun ei ota liian vakavasti ja ajattelee viihdearvoa.

   Poista
 3. Hei! Tiedätkö monta kirjaa on julkaistu kyseistä sarjaa sekä englanniksi että suomeksi? Luin juuri suomeksi tämän Valinnan ja koukutuin😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomeksi on käsittääkseni ilmestynyt vasta ensimmäinen osa, enkä osaa sanoa suomennosaikataulusta seuraavien osien kanssa.

   Englanniksi kirjoja on ilmestynyt neljä kappaletta: The Selection (Valinta), The Elite, The One sekä The Heir ja viimeinen osa, The Crown, ilmestyy toukokuussa. The One päättää alkuperäisen trilogian, The Heir ja The Crown ovat parinkymmenen vuoden päähän sijoittuvia jatko-osia.

   Tämä on kyllä koukuttava sarja jos joku. :D

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)