tiistai 28. huhtikuuta 2015

Kirjallisia kysymyksiä (Epic Reads Tag)

Joitakin kuukausia sitten joku heitti blogin kommenttiboksiin ehdotuksen, että tekisin tänne blogin puolelle BookTubessa pyörineitä booktag-videoita. Minusta idea oli hyvä, sillä mikäs sen parempaa kuin miettiä vastauksia kinkkisiin kirjallisuuskysymyksiin... En kuitenkaan ole ainoa pioneeri tuomassa uusia tuulia suomalaiseen kirjablogimaailmaan, vaan myös Manni P. Kirjakartano-blogista on alkanut tuoda tageja blogien puolelle.

Tag-videoissa tarkoituksena on siis vastata erilaisiin kirjoihin liittyviin kysymyksiin ja usein kysymykset pyörivät vielä tietyn teeman ympärillä. Tageja on paljon erilaisia ja jos yhtään alkaa BookTube-videoita katsoa, niin takuulla törmää hyvin moneen. Itse ajattelin aloittaa Epic Reads Tagista, jonka alkuperäinen video löytyy täältä. Sen kysymykset ovat kirjoihin liittyviä laidasta laitaan ja vastatessa sai todella miettiä. Olen suomennellut kysymykset itse.

1. Jos voisit kutsua yhden kirjailijan sekä yhden tämän hahmoista teelle, ketkä kutsuisit ja mitä tarjoilisit?

Pitkällisen harkinnan jälkeen kutsun teelle Patrick Rothfussin ja hänen päähenkilönsä Kvothen kirjasta Tuulen nimi. Kvothe on kaikkien aikojen lempihahmojani ja olisi mahtavaa tavata hänet. Patrick Rothfussia taas seuraan Facebookissa ja Twitterissä sekä luen satunnaisesti myös herran blogia ja voin sanoa, että Rothfuss on hauskimpia kirjailijoita, joihin olen törmännyt. Monet kerrat olen purskahdellut nauruun herran päivityksiä ja twiittejä lukiessa. (Lisäksi haluaisin nähdä Rothfussin parran livenä.) Kvothe voisi siis soittaa minulle luuttua ja opettaa minulle sympatiaa (kirjan taikuus) ja Patrick Rothfuss voisi kertoilla hauskoja juttuja ja jutella syvällisiä kirjoittamisesta.

Kauhea romaani, enkä päässyt edes tarjottaviin... Rajallisten kokkaustaitojeni estäessä hurjat suunnitelmat, tarjoaisin heille korvapuusteja. Molemmille varmaan maistuisi ja pullasta saisi varmaan väännettyä keskusteluakin. Oi voi, näen jo teehetkemme elävänä mielessäni... Miksei tuota voi oikeasti tapahtua?

2.  Mille kirjalle toivoisit kirjailjan kirjoittavan esiosan?

Juttu on niin, etten oikeastaan pahemmin perusta esiosista, minusta ne ovat aika turhia. Sitä tietää kuitenkin mihin ollaan menossa, joten miksi turhaan vatvoa jokaista tilanteeseen johtanutta seikkaa? Jos J.K Rowling kuitenkin päättäisi kirjoittaa Kelmeistä oman kirjansa, perun puheeni ja itken onnesta.

3. Ketkä kaksi eri kirjoista olevaa hahmoa sopisivat mielestäsi hyvin yhteen?

Tämä on paha kysymys, sillä olen yleensä niin sanottujen virallisten paritusten puolella, enkä halua hajottaa yhtään minulle rakasta paria. Mietin vastausta tähän monta minuuttia ja katselin kirjapinojani kaivaten valaistumista ja sellaisen lopulta sain. Percy Jackson Percy Jackson -sarjasta ja Penryn Angelfall-trilogiasta. Miettikääpä ihmiset tuota! Molemmat ovat todellisia judotaidot omaavia taistelijoita, joten he voisivat käydä yhdessä hirviöjahdissa. Percyn huumori on mahtavaa ja Penrynkin todetusti hyvä suustaan. Penrynin ja Raffen dialogi Angelfallissa on jotain aivan mahtavaa ja voin vain kuvitella millaista tavaraa tulisi kun väliin heitettäisiin Percyn kohellusta. Kyllä. Heitä voisi parittaa nimellä Percyn! (Okei Percy ja Annabeth ja Penryn ja Raffe kuuluvat molemmat yhteen, mutta on tämä aika herkullinen vaihtoehto.)

4. Jos törmäisit metrossa lempikirjailijaasi ja voisit sanoa hänelle vain yhden lauseen, kehen törmäisit ja mitä sanoisit?

Tampereella ei ole metroa ja lempikirjailijani on yli sata vuotta sitten kuollut Oscar Wilde, joten tilanne on sanotaanko nyt vaikka äärimmäisen epätodennäköinen. Oletetaan kuitenkin, että haltijakummi on tehnyt tilanteesta mahdollisen. Menisin luultavasti aika lukkoon ja pyörtyisin, mutta toettuani sanoisin "If one cannot enjoy reading a book over and over again, there is no use in reading it at all" (Wilde-lainaus) ja ojentaisin Wildelle käteeni maagisesti ilmestyneen Dorian Grayn muotokuvan saadakseni nimikirjoituksen. Tai sitten pyytäisin hänet teelle.

5. Mikä kirja teki sinusta innokkaan lukijan ja miksi?

Olen aina lukenut paljon, joten ei ole olemassa sitä yhtä kirjaa jonka vuoksi minusta olisi tullut tällainen kirjallisuuden suurkuluttaja kuin nykyään olen. Nykyistä kahjouden astetta lähenin kuitenkin jo ala-asteiässä kun raahasin Narnian tarinoiden sata kiloa painavan yhteisniteen mökille luettavaksi. (Ja olin silloin jo lukenut sen ainakin kerran..)

6. Kirjahyllysi on tulessa! Minkä kirjan pelastat?

Rothfussin Tuulen nimi. Rakas kirja ja kallein aarteeni hyllyssäni. (On muuten varmaan rahallisestikin kallein ostos hyllyssäni.) Kaappaisin sen ja toivoisin, että mukana lentäisi lattialle myös kirjan päällä oleva Martinin Tulen ja jään laulu...

7. Missä dystopiamaailmassa haluaisit elää jos sinun olisi pakko valita yksi?

Tämä ei ole kiva kysymys, sillä kaikki dystopiset maailmat ovat aika kauheita. Taidan kuitenkin valita Veronica Rossin Paljaan taivaan alla -trilogian, sillä luulen, että voisin selvitä jopa hengissä. Kuuluisin vuorovetisiin joten Perry pitäisi minusta huolta ja sarjan lopussa kaikki ratkeaisi kuin itsestään. Olisi myös siistiä olla kuulija.

8. Mikä on kaikkien aikojen eeppisin lukukokemuksesi?

Tähän voisin vastata niin monella lailla! Sana eeppinen johdattaa kuitenkin ajatukseni fantasian poluille, joten vastataan taas kerran Tuulen nimi. Yksi kaikkien aikojen lempikirjoistani ja viime vuosien vaikuttavimmista lukukokemuksista. (Oikeasti, elämäni ei olisi samaa jos en olisi kirjaan tarttunut.) Vahvoilla on myös Martinin Tulen ja jään laulu on ihan vain sen takia, että kyseinen kirjailija on vetänyt minulta maton jalkojen alta niin monta kertaa ja jos ollaan rehellisiä, niin sarja on eeppisintä fantasiaa mitä tällä hetkellä on löydetävissä.

Tällaista siis. Tuulen nimi tuli taas tungettua joka paikkaan, mutta kun ottaa huomioon, että kyseessä on yksi kaikkien aikojen lempikirjoistani, niin ehkä se ei ole edes ihme.

Sanokaa toki mitä mieltä olitte tällaisesta postauksesta! Kannattaako näitä tehdä lisää? Kertokaa myös mitä mieltä olitte vastauksista, tai mitä itse vastaisitte. Ja kanssabloggaajat, jos innostuitte niin tehkää ihmeessä tekin tämä tai valitkaa joku muu kirjavlogimaailmassa pyörivistä kymmenistä tageista.

16 kommenttia:

 1. Vaikeita kysymyksiä ja kiinnostavia vastauksia! Tällaiset ovat mukavia, kun väkisin tulee miettineeksi, mitä itse kysymyksiin vastaisi.
  Kirjavlogimaailmaan pitäisi perehtyä, alue on minulle aivan vieras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit! Kirjavlogeihin kannattaa ehdottomasti tutustua, saa paljon kirjavinkkejä ja kielitaitokin kehittyy. :)

   Poista
 2. Jänniä vastauksia! Olen myös vähän suunnitellut, että tekisin blogin monipuolistamisen nimissä joitakin näitä tageja, mutta en osaa päättää mistä aloittaa niin monien vaihtoehtojen joukosta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, päättäminen tosiaankin oli vaikeaa :D Jään odottelemaan josko näitä ilmestyisi sinunkin blogiisi!

   Poista
 3. Vastaavavia kysymyksiähän on aikaisemminkin blogeissa kiertänyt, etenkin yhteen aikaan kun haastettiin kanssabloggaajat vastaamaan tällaisiin. (Tämä ilmiö tainnut vähentyä viime vuosina?) Nämä kysymykset ovat tästä kehyksestä huolimatta todella kiinnostavia ja osittain varsin haastavia vastata. Etenkin numero 7.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin minun blogiaikoinani tällainen ilmiö on ollut todella vähissä, jos sitä on ollenkaan ollut, muta minähän olen varsin uusi tulokas ;) Pitäisi varmaan tonkia vanhoja arkistoja ja selvitellä asiaa. 7 oli tosiaan kinkkinen kysymys.

   Poista
 4. Kiinostavia vastauksia! Voisin samaistua tuohon Oscar Wilden näkemiseen :D Tämmöiset postaukset ovat mielettömän kivoja ja olen (yllätys yllätys..) ehdottomasti sitä mieltä, että näitä kannattaa tehdä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Oscar Wilde olisi kyllä mahtavaa tavata!

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus! Jatka ihmeessä näiden tekemistä! :)

  VastaaPoista
 6. Näitä on oikein kiva lukea! Ja kyllä, olen täysin samoilla linjoilla 2. kohdan vastauksesi kanssa, minäkin saattaisin itkeä onnesta tuossa tapauksessa :D Aika haastavia kysymyksiä kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Jospa Rowling tosiaan kirjoittaisi Kelmeistä vielä joskus... Epäilen, mutta ainahan voi toivoa ;)

   Poista
 7. Hui, tuo 6 on kamala!! Kuolisin varmaan itse kirjojeni joukkoon, en osaisi valita vaan yhtä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta :D Tositilanteessa lähtisin kyllä äkkiä ulos ja antaisin kirjojen palaa.

   Poista
 8. Mielenkiintoisia kysymyksiä ja vastauksia!

  VastaaPoista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)