torstai 28. toukokuuta 2015

Ernest Hemingway - Jäähyväiset aseille

Vuodet vierivät pienessä Gorizian rajakaupungissa Italian koillislaidalla eikä ensimmäisen maailmansodan loppua näy. Tykit pauhaavat, miehet marssivat ja haavoittuneita haetaan ambulansseilla rintamalta. Nuori amerikkalainen Frederic Henry on liittynyt vapaaehtoisena Italian armeijaan. Frederic tutustuu englantilaiseen hoitajattareen Catherine Barkleyhin ja sodan pyörteissä nuoret rakastuvat palavasti.

Sodan tapahtumat jatkavat vääjäämätöntä kulkuaan rakastavaisen ympärillä ja voittojen jälkeen tappioiden aika. Onko sodan repimässä maassa tilaa rakkaudelle?


Ernest Hemingway on kirjailija, jonka tuotantoon minun on pitänyt tutustua jo pitkään. Isäni sai Jäähyväiset aseille joululahjaksi ja kirja on houkutellut myös minua siitä lähtien. Lukeminen on kuitenkin usein vain jäänyt, kunnes viime viikolla Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe innoitti minut lukemaan muitakin sodan aikaan sijoittuvia romaaneja. Päätin siis lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Jäähyväiset aseille sijoittuu ensimmäiseen maailmansotaan, Italian rintamalle. Frederic Henry on amerikkalainen vapaaehtoinen Italian armeijassa ja kirja kertoo hänen vaiheistaan sodan pyörteissä. Nimestä huolimatta, tai oikeastaan juuri sen mukaisesti, romaani keskittyy kuitenkin sotaa enemmän rakkaustarinaan, sillä kun päähenkilö tapaa englantilaisen sairaanhoitajattaren, Catherine Barklayn ja rakkaus leimahtaa nopeasti.

Kirja osoittautui jotenkin hyvin erilaiseksi kuin odotin. Tiesin, että kyseessä on rakkaustarina ennemmin kuin Tuntemattoman sotilaan kaltainen sotaromaani, mutta silti kirjan painopiste yllätti. Myös Hemingwayn kirjoitustyyliin totutteleminen vei hetken, mutta kun siihen uppoutui, alkoi se toden teolla viedä mennessään.

Kirjalle ehkä mielestäni ominaisin piirre, johon totutteleminen vei eniten aikaa, oli Hemingwayn arkisen toteava kirjoitustyyli. Jäähyväiset aseille käsittelee rankkojakin aiheita, mutta niihin suhtaudutaan hyvin arkisesti. Kirja lipuu eteenpäin melankolisessa tunnelmassa ja aluksi olin hieman hukassa, mutta mitä pidemmälle luin, sitä enemmän kirjasta pidin. Lopussa kirja oli jo todella koukuttava, kun hahmojen tarinaan pääsi sisälle.

Lopulliset tunnelmat ovat kuitenkin hieman hämmentyneet. Kirja oli ohi tavattoman nopeasti, tai ainakin loppu tuli melko yhtäkkiä ja tarina loppui kuin veitsellä leikaten. Loppu oli paljon surullisempi kuin odotin ja olinkin kirjan luettuani hetken aika äimistyneessä tunnelmassa. Nyt lukemisesta on jo sen verran aikaa, että tunnelma on tasaantunut, mutta kirja jätti todella oudon tunteen sisälle.

Jäähyväiset aseille oli ensimmäinen lukemani Hemingway, muttei varmasti viimeinen. Kirjailijan tyyli vei mennessään ja haluan ehdottomasti ottaa selvää, mistä kaikesta hän on tehty.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: Jäähyväiset aseille
Alkuperäisteos: A Farewell to Arms
Kirjailija: Ernest Hemingway
Kääntäjä: Veikko Polameri
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2011 (alkuperäisteos 1929)
Sivuja: 379
Luettavaksi: perheen kirjahyllystä
Haasteet: Kirjankansibingo: Valokuva8 kommenttia:

 1. Minulle tästä tulee mieleen Tohtori Zivago: 1. Maailmansota ja rakastuminen sen keskellä :) Molemmat pitäisi lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zivagosta en osaa sanoa mitään, mutta Jäähyväiset aseille on kyllä tutustumisen arvoinen! :)

   Poista
 2. Mä en vaan ole ikinä jaksanut Hemingwayta. Liian macho ja tosikko mun makuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taas meni alas oikein sujuvasti kun viitisenkymmentä sivua totuttelin. :D

   Poista
 3. Täysin Hemingwayhin liittymätön kommentti, mutta huomasin, että sun toukokuun luetuissa on 50 Shades of Grey. Uteliaisuudesta kysyn, että meinaatko blogata aiheesta? Ois hauskaa kuulla mitä mieltä olit kirjasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielipiteeni lyhyesti: huono kirja. :D

   En aio varmaankaan erikseen blogata kirjasta, mutta Goodreadsissa päästelin höyryjä ulos urakalla. Ei riitä aika ja energia siihen, että muokkaisin tekstistä blogikelpoisen, mutta jos olet utelias niin tässä linkki Goodreads-vuodatukseen:

   https://www.goodreads.com/review/show/1275945997?book_show_action=false

   Poista
  2. Nauroin ääneen sun vuodatusta lukiessani, hahhaa! Hyvä, että kirjotit aiheesta edes goodreadsiin. Arvasin, että se olis hauskaa luettavaa :D

   Poista
  3. Hah, hauska kuulla, että viihdytti. :D

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)