lauantai 2. toukokuuta 2015

Jen Campbell - Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa

ASIAKAS: Onko teillä kirjaa, jossa olisi luettelo ammateista? Haluaisin antaa tyttärelleni vähän inspiraatiota. 
KAUPPIAS: Aa, onko hän hakemassa yliopistoon?
ASIAKAS: Oi ei, ei vielä. Hän on tuolla. Kulta! (Nelivuotias tyttö saapuu paikalle.)
ASIAKAS: No niin juttele tälle mukavalle tädille. Käyn sillä aikaa etsimässä sinulle kirjan jossa kerrotaan, kuinka tulla lääkäriksi tai tiedemieheksi. Miltä kuulostaa?
(Tyttö ei sano mitään.)
ASIAKAS (kauppiaalle): Menee vain hetki. 
KAUPPIAS: Mikä sinun nimesi on?
LAPSI: Sarah. 
KAUPPIAS: Sarah? Se on kaunis nimi. 
LAPSI: Kiitos. 
KAUPPIAS: No, Sarah, mikä sinusta tulee isona?
LAPSI: ...Kimalainen. 
KAUPPIAS: Hyvä valinta! 

Jen Campbell on runoilija ja novellisti, joka työskentelee edinburghilaisessa kirjakaupassa. Hän on koonnut vuosien ajan kirjakaupoissa käytyjä absurdeja keskusteluja. 

Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa on ollut lukulistallani jo kauan. BookTubessa tätä on hypetetty jo jonkin aikaa ja mainittakoon, että myös kirjailija ja kirjakauppayrittäjä Campbellilla on oma kanavansa. (linkki) Kirjan lukeminen on kuitenkin jäänyt, sillä en yksinkertaisesti ole muistanut lainata sitä kirjastosta. Torstaina kirja kuitenkin äkkiä muistui kirjastossa mieleeni ja säntäsin heti nappaamaan sen hyllystä. Aloitin lukemisen heti ja luin kirjan samana iltapäivänä makeasti nauraen.

Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa on Campbellin kokoama pieni kirjanen kaikista niistä kummallisuuksista mitä asiakkaat ovat kirjakaupoissa suustaan päästelleet. Kirja saa epäilemään ihmisten tervejärkisyyttä ja kirvoitti ainakin minusta monta naurahdusta.

Sillä herranjestas kuinka kummallisia harhaluuloja ihmisillä on. Kuka luulee Anne Frankin päiväkirjaa fiktiiviseksi teokseksi, kuka yrittää ostaa kaupasta huumeita, kenen on mahdotonta hyväksyä se, että Aamunkoi on kaupasta loppu ja kuka haluaa ostaa juuri sentilleen tietyn kokoisen kirjan. En muista, että olisin pitkään aikaan nauranut näin paljon kirjaa lukiessani. Luin kirjasta otteita perheelle ja kavereille ja kirja tuntui uppoavan myös heihin. (Tai ainakin äiti nauroi vedet silmissä.)

Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa onkin ehdoton must-read kaikille kirjojen ystäville. Kirjasta saa makoisat naurut kun seuraa ei niin lukemisesta innostuneiden ihmisten toilailuja ja myös niiden lukemisesta pitävien päättömiä ajatuksia. Monessa kohdassa tulee sellainen olo, voiko kaikki olla edes totta. Toisaalta taas allekirjoittanut samaistui huolestuttavissa määrin siihen naiseen, joka vaipui epätoivoon, kun Aamunkoi oli kaupasta loppu eikä sitä voinut lukea heti. (En siis Aamunkoin osalta, mutta noin fanityttöilijänä yleensä.)

Sanonkin, että kävelette onnenne ohitse, jos ette tähän tartu. Siksi halusin blogata kirjasta, vaikkei minulla siitä montaa ajatusta ollutkaan, ihan vain, että saisin tämän mahdollisimman monen tietoon. Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa on nopeaa luettavaa ja takaa päivän naurut. Vaihtoehtoinen nimi teokselle voisi olla "Maailmassa on typeriä ihmisiä, tässä todiste." Suosittelen niin paljon kun kirjaa voi suositella.

Arvosana: ♣♣♣♣♣

Teos: Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa
Alkuperäisteos: Weird Things Customers Say in Bookshops
Kirjailija: Jen Campbell
Kääntäjä: Aino Partanen
Kustantaja: Nemo
Julkaisuvuosi: 2012 (alkuperäisteos 2012)
Sivuja: 114
Luettavaksi: kirjastolaina

10 kommenttia:

 1. Oi että tämän olen kyllä halunnut lukea jo kauan! Pitääkin muistaa laittaa listalle että hakisi kirjastosta, vaikuttaa juuri niin hyvälle ja hauskalle kirjalle, ettei tätä voi ohittaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen mahdottoman paljon! Hauska kirja todellakin kyseessä! :)

   Poista
 2. Tuo oli todella hauska lainaus kirjasta :D Varmasti hyvä kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin :D Suosittelen kirjaa, se todellakin on hyvä!

   Poista
 3. Luin tämän kun olin vielä töissä kirjakaupassa :D luettiin ääneen tästä pätkiä, allekirjotettiin monta asiaa haha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, voin kuvitella :D Oli varmasti vielä astetta samaistuttavampi elämys.

   Poista
 4. Pitääkin laittaa tämä lukulistalle :)

  VastaaPoista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)