perjantai 19. kesäkuuta 2015

Harper Lee - Kuin surmaisi satakielen

Kahdeksanvuotias Scout kasvaa isänsä ja veljensä kanssa 1930-luvun Alabamassa, Maycombin kaupungissa. Aurinkoiset kesäpäivät ovat täynnä sopivan kokoisia seikkailuja, ja Scout opettelee elämää pienin askelin.

Mutta kaupungin uneliaan pinnan alla kytee patoutunutta vihaa. Scout on autuaan tietämätön turvallisen maailmansa ristiriidoista, kunnes eräs oikeudenkäynti paljastaa kotikaupungin todelliset kasvot. Nuorta mustaa miestä syytetään valkoisen naisen raiskauksesta, ja Scoutin isä ryhtyy puolustamaan häntä. Ennakkoluulot ovat syvään juurtuneita, ja moni haluaa jakaa oikeutta myös tuomioistuimen ulkopuolella. Scout joutuu kohtaamaan asioita, joita ei vielä pysty ymmärtämään. Edessä on kasvun aika.

Kuin surmaisi satakielen, Harper Leen pitkään ainoa romaani (palataan asiaan kohta) on melko lailla klassikkoasemassa, sivistyslistoillani ja myös äitini on suositellut kirjaa minulle useaan otteeseen. Kirja oli kuitenkin pitkään lukematta koska en vain saanut aikaiseksi (taas sama vanha juttu...). Viime viikonloppuna päätin kuitenkin viimein ottaa härkää sarvista ja lukaista mokoman. Kauaa ei siihen vierähtänytkään, romaani vei mennessään ja lukaisin kirjan yhdessä päivässä. Kuin surmaisi satakielen osoittautui maineensa veroiseksi, kauniiksi ja vangitsevaksi kirjaksi, jonka pariin tulen varmasti palaamaan toistekin.

Kuin surmaisi satakielen oli Leen ainoa romaani viidenkymmenen vuoden ajan. Vuoden 2014 lopulla kirjailijan arkistoista kuitenkin löytyi julkaisematon romaanikäsikirjoitus, joka jatkaa tämän kirjan tarinaa. Teos on nimeltään Kaikki taivaan linnut, se julkaistaan kesällä ja suomennoskin saapuu jo elokuussa. Kirja on kirjoitettu itse asissa ennen tätä romaania, mutta jatkaa Scoutin tarinaa tämän ollessa nuori nainen.

Oikeastaan juuri tämä uutinen sai minut toden teolla kiinnostumaan Kuin surmaisi satakielen lukemisesta. Halusin päästä osaksi Harper Leen uutuuden odottamista, joten kirja oli luettava ennen sitä. Nyt voinkin sitten tähyillä innoissani elokuuta kohti, sillä Kuin surmaisi satakielen oli ihastuttava kirja, josta nautin todella paljon ja jonka tunnelmiin tulen takuulla palaamaan mielelläni.

Kuin surmaisi satakielen on tunnelmaltaan lämmin, rauhallinen ja lapsuuden riemua täynnä. Samalla se on kuitenkin kuvaus alabamalaisen pikkukaupungin pienistä myrskyistä ja ennen kaikkea rotujen epätasa-arvosta, joka tuolloin 1930-luvulla etenkin etelävaltioissa vallitsi. Minä lumouduin kirjasta ja se todella tempaisi mukaansa.

Erityisesti nautin päähenkilö Scoutin ja tämän veljen seikkailuista ja lapsuuden leikeistä. Harper Lee tuo lapsen näkökulman ihanasti esille ja kirjan lukeminen on kuin palaisi omiin leikkeihinsä. Erityisesti hihittelin Scoutin ja Jemin värikkäille seikkailuille naapuruston Radleyn talon lähistöllä, Radelyn talossa kun asuu muuan Boo Radley, joka ei ole tullut ulos vuosikymmeniin ja josta liikkuu jos jonkinlaista legendaa.

Kirjan hahmot tulevat todella lähelle. Scout on hurmaava sankaritar ja Jem ihana isoveli. Myös lasten isä, Atticus voitti minut puolelleen viisaudellaan, rakkaudellaan ja oikeudenmukaisuudellaan ja värikäs sivuhenkilöiden kaarti pitä huolen siitä, ettei aika käy pitkäksi.

Nautin paljon siitä, kuinka Kuin surmaisi satakielen käsittelee rankkojakin aiheita, mutta tunnelma säilyy kirjassa lämpimänä. Scout joutuu kirjassa kohtaamaan aikuisten maailman ja jättämään taakseen tietyn viattomuuden, mutta kirja ei ole masentava tummista sävyistään huolimatta. Kuin surmaisi satakielen on ennen kaikkea kuvaus lapsuudesta, sen iloista ja suruista ja siitä, kuinka lapset joutuvat kohtaamaan maailman leikkien ulkopuolella.

Minut kirja todella vei mukanaan ja tempauduin heti keskelle Finchin perheen elämää. En olisi mielelläni päästänyt irti ja mitä enemmän kirjaa näin jälkikäteen ajattelen, sitä enemmän siitä pidän. Odotan elokuuta innolla ja tulen varmasti palaamaan kirjan pariin toistekin.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: Kuin surmaisi satakielen
Alkuperäisteos: To Kill a Mockingbird
Kirjailija: Harper Lee
Kääntäjä: Maija Westerlund
Sarja: Kuin surmaisi satakielen, #1
Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2005 (alkuperäisteos 1960, ensimmäinen suomenkielinen painos 1961)
Sivuja: 411
Luettavaksi: perheen kirjahyllystä
Haasteet: Kirjankansibingo: Lapsi, Kirjallisen sivistyksen projekti


2 kommenttia:

 1. Postasitpa ihanasti tästä; itse pidin juuri siitä että tapahtumilla ei mässäillä vaan tunnelma säilyy lämpimänä.

  Kaikki taivaan linnut meni ehdottomasti lukulistalle! Onpa kiinnostavaa nähdä, millainen aikuinen pikku-Scoutista kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä näyttää menneen mielipiteet aikalailla yksiin, kiva. :) Minäkin odotan innolla aikuista Scoutia!

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)