maanantai 8. kesäkuuta 2015

Marissa Meyer - Fairest

Fairest on esiosa Marissa Meyerin The Lunar Chronicles -sarjassa. Suosittelen kuitenkin lukemaan kirjat ilmestymisjärjestyksessä ja tämä bloggaus saattaa sisältää juonipaljastuksia kolmesta ensimmäisestä osasta, Cinder, Scarlet ja Cress.


Fans of the Lunar Chronicles know Queen Levana as a ruler who uses her “glamour” to gain power. But long before she crossed paths with Cinder, Scarlet, and Cress, Levana lived a very different story—a story that has never been told … until now.

Marissa Meyerin The Lunar Chronicles -sarja (joka ei tosin ole vielä kokonaan ilmestynyt) oli kohdallani viime vuoden miellyttävimpiä lukukokemuksia. Yhä edelleenkin sarjan kirjoja ajatellessa tulee hyvä fiilis, vain koska ne olivat kokonaisuutena niin hyviä. Odotankin innolla marraskuussa ilmestyvää sarjan päätösosaa, nimeltään Winter.

Keväällä kuitenkin koki päivänvalon eräs toinen kirja odotetun Winterin sijaan. Fairest, joka sijoittuu aikaan ennen ensimmäistä osaa ja on kirjasarjan pahiksen, kuningatar Levanan tarina. Kirjaa odotettiin ristiriitaisissa tunnelmissa, yleinen ilmapiiri oli utelias ja jännittynyt, mutta toisaalta monia piinasi ajatus siitä, että odotetun päätösosan julkaisua lykättiin Fairestin eduksi.

Minä en yleisesti paljoa perusta erilaisista lisä- tai esiosista sarjoihin. Nykyään tuntuu olevan trendi, että kirjailijat kirjoittavat novelleja tai pienoisromaaneja sarjansa aukkojen täytteeksi ja kärsimättömien lukijoiden viihdykkeeksi. Toki minäkin nautin kun saan lisää luettavaa lempisarjastani, mutta välillä pidän jokaisen aukon täyttämistä turhana. Pitääkö kaikki ihan oikeasti perata auki, eikö jotain voi jättää lukijan mielikuvituksen varaan? Etenkin karsastan jonkun toisen henkilön näkökulmasta kirjoitettuja kohtauksia, pitääkö minun nyt oikeasti tietää, mitä henkilö B ajatteli kun päähenkilö A ja kyseinen B tapasivat ensimmäistä kertaa? Siksi suhtauduinkin Fairestiin varauksella.

Kuulin kuitenkin paljon positiivista palautetta tästä pienoisromaanista ja monet sanoivat sen avaavan Cinderin, Levanan ja Winterin välistä suhteiden verkkoa hyvin ja pohjustavan Winteriä mukavasti. Siispä päätin ennakkoluuloistani huolimatta tarttua kirjaan ja olen iloinen, että niin tein. Ei Fairest ole mitenkään välttämätöntä luettavaa, kyllä The Lunar Chronicles ilmankin toimisi, mutta kiinnostava kirja on kuitenkin kyseessä ja sarjan faneille takuulla mielenkiintoista luettavaa.

Kirjaan sisälle pääsyä vähän jarrutti noin vuoden mittainen taukoni siitä, kun luin Cressin viime kesän alussa. Olin ehtinyt unohtaa todella paljon asioita ja olen varma, että missasin joitakin pieniä viittauksia varsinaisiin kirjoihin. Kokonaisuutena Fairest oli kuitenkin nautittava lukukokemus, joka lisäsi entisestäänkin odotustani viimeistä osaa kohtaan.

Kuningatar Levana on ehdottomasti karmivimpia pahiksia, joista muistan lukeneeni. Muistikuvani toki ovat vuoden aikana hiukan laimentuneet, mutta muistan edelleenkin todella inhonneeni häntä. Levana on pelottava, sydämetön ja kerta kaikkiaan hyi olkoon. Olinkin todella kiinnostunut siitä, miten häneen suhtautuisin tämän kirjasen jälkeen.

Fairest avaa Levanan taustoja ja saattaa kuningatarta uuteen valoon. Hän on edelleenkin minusta kammottava, mutta kirjaa lukiessani en voinut olla tuntematta häntä kohtaan myös myötätuntoa. Levanan lapsuus ei ole millään lailla onnellinen ja häntä kohdellaan kammottavalla tavalla. Se ei oikeuta Levanan myöhempiä tekoja, mutta auttaa ymmärtämään häntä. Levana on pohjimmiltaan kieroon kasvanut ja vallanjanoinen. Hän ei kykene ymmärtämään rakkautta eikä osaa ilmaista sitä oikein ja kuvittelee saavuttavansa onnen manipuloimalla ja materian kautta. Levana haluaa olla kaikista kaunein ja kaikkien rakastama, mutta joutuu koko ajan kasvokkain sen tosiasian kanssa, että hänen suunnitelmansa kaatuvat. Mekaaninen puoli saattaa sujua niin kuin pitää, mutta se varsinainen palkinto, onni, jää aina saavuttamatta. Levana on pohjimmiltaan traagisten tapahtumien uhri, joka on muokkautunut sydämettömäksi ja katkeraksi.

Fairest todellakin selkiyttää koko kuviota Levanan ja Winterin sekä Cinderin välillä, etenkin minun jo monet seikat unohtaneelle mielelleni. Nyt minulla on viimeinkin selkeä käsitys siitä, kuka varsinaisesti on kruununperillinen, kuka oikeasti pahis ja kuka on tehnyt kenellekin mitä. Jos siis haluaa muistinvirkistystä ennen viimeistä osaa, on Fairest hyvä vaihtoehto.

Päälimmäisenä Fairest jätti kuitenkin jälkeensä valtavan odotuksen sarjan päätösosaa kohtaan. Kirjan lopussa on kolme näytelukua Winteristä ja kirja vaikuttaa niiden perusteella upealta päätösosalta. En todellakaan malttaisi odottaa hetkeäkään, että pääsen kirjan kimppuun, mutta vielä on monta kuukautta odotettavaa... Välissä voisin lukea ensimmäiset kolme osaa uudelleen, sillä Fairest muistutti minulle, kuinka mahtava sarja onkaan kyseessä.

Arvosana: ♣♣♣

Teos: Fairest: Levana's Story
Kirjailija: Marissa Meyer
Sarja: The Lunar Chronicles, #0.5
Kustantaja: Feiwel and Friends
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 222
Luettavaksi: kirjastolaina
Haasteet: Kirjankansibingo: Kasvokuva (ei ehkä perinteisimmässä merkityksessään, mutta laskenpahan kuitenkin)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)