tiistai 9. kesäkuuta 2015

Susan Ee - End of Days

End of Days on kolmas osa Penryn and the End of Days -trilogiassa, joten tämä bloggaus sisältää juonipaljastuksia edellisistä osista, Angelfall ja World After.


After a daring escape from the angels, Penryn and Raffe are on the run. 

They’re both desperate to find a doctor who can reverse the twisted changes inflicted by the angels on Raffe and Penryn’s sister. As they set off in search of answers, a startling revelation about Raffe’s past unleashes dark forces that threaten them all.

When the angels release an apocalyptic nightmare onto humans, both sides are set on a path toward war. As unlikely alliances form and strategies shift, who will emerge victorious? Forced to pick sides in the fight for control of the earthly realm, Raffe and Penryn must choose: Their own kind, or each other?

Niinpä, se on viimein täällä. Susan Een End of Days oli ehdottomasti tämän vuoden odotetuimpia kirjoja kohdallani. Penryn and the End of Days -trilogian edelliset osat kuuluivat viime vuonna luettujen parhaimmistoon ja tuskailin vuoden verran tätä päätösosaa odottaessani. Nyt olen viimeinkin saanut sen mitä odotin ja myös lukenut sen. Tunnelmat hieman haikeat ja ristiriitaiset. Tästä tulee pitkä bloggaus.

End of Days jatkaa tarinaa suoraan siitä mihin World After jäi. Penryn ja Raffe ovat löytäneet toisensa uudelleen ja pakenevat nyt enkelien tukikohdasta mukanaan Penrynin sisko, Paige, joka kykenee kontrolloimaan Urielin keinotekoisesti luomia ilmestyskirjan hirviöitä, lokusteja. Mukana on myös Raffen arkkivihollinen, Beliel, jolta Raffe on nyt repinyt tämän varastamat siivet pois.

Raffe ja Penryn ovat jälleen pakomatkalla maan halki, tällä kertaa tavoitteenaan löytää lääkäri, joka voi vaihtaa Raffelle takaisin tämän omat siivet ja auttaa Paigea, joka on kammottavalla tavalla muutettu. Samaan aikaan Urielin suunnitelman viimeinen vaihe on pian valmis käynnistymään, hän on lähempänä päästä Jumalan Sanansaattajaksi, enkeleiden korkeimpaan virkaan, kuin koskaan aikaisemmin. Raffe on ainoa, joka hänet voi haastaa, mutta ei, kun tällä on edelleen demoniset lepakonsiivet omiensa tilalla.

Aika on käymässä vähiin ja tunnelma tihenee. Raffen menneisyydestä selviää lisää, Uriel vapauttaa maan päälle yhä pimeämpiä voimia ja kaiken keskellä Raffen ja Penrynin tunteet syvenevät. Arkkienkelin ja ihmistytön rakkaustarina on mahdoton ja kielletty, mutta vastustaminen käy yhä vaikeammaksi. Sekä Raffe, että Penryn ovat elämänsä vaikeimpien ratkaisujen edessä.

Kun sain World Afterin loppuun, olin siinä uskossa, että Penryn and the End of Days -trilogiasta oli tulossa viisiosainen. Sittemmin tuli uutta tietoa ja End of Days on viimeinen osa. Suhtauduin tietoon vähän pelokkaasti, sillä sarjassa tuntui olevan vielä kaikki auki ja epäilin miten ihmeessä Ee aikoi kursia kaiken kasaan. Onneksi asiat kuitenkin saatiin ratkaistua tyydyttävästi tässä viimeisessä osassa.

Alun perin suunnittelin lukevani edelliset osat uudelleen ja sitten End of Daysin heti perään. Kärsivällisyyteni kuitenkin oli mitä oli ja heti kun sain kirjan näppeihini, oli minun kerrassaan pakko lukea se. Jälkiviisaana voisin vähän harmitella kärsimättömyyttäni, sillä voi olla, että olisin saanut kirjasta enemmän irti maratonin päätteeksi. Edellisten osien tapahtumat olivat kyllä hyvin muistissa (kerrankin), mutta tunnetasolla hyppäsin kylmään veteen. Jotakin jäi puuttumaan.

Penryn on loistava sankaritar yhä edelleenkin, mutta mielestäni hän ei aina ole parhaimmillaan tässä viimeisessä osassa. End of Days sisältää enemmän Penrynin angstia kuin aikaisemmin ja vaikka ymmärrän hyvin mistä se kumpuaa, välillä alkoi ärsyttää. Penryn on vahva sankaritar ja toki hänellä on oikeus murehtia, onhan siihen syytäkin, mutta pidän niin paljon siitä vahvasta Penrynistä, joka sulkee vaikeudet pois ja vain painaa eteenpäin.

Pidin kuitenkin paljon siitä, miten Penryn alkaa ottaa vastuuta ja nousta johtajan rooliin ihmisten vastarintaliikkeen keskuudessa. Kikattelin kohdassa, jossa Penryn kuulee itseään koskevia juoruja, sillä hänen maineensa enkelintappajana on kiirinyt eteenpäin.

Kirjasarjan juoni saadaan mielestäni onnistuneesti pakettiin viimeisessä osassa. Sen sijaan romanssi... sattuu sydämeeni sanoa tämä, mutta mielestäni se etenee End of Daysissa piirun verran liian nopeasti. Angelfall ja World After tuntuivat tähtäävään siihen viisiosaiseen sarjaan ja Penrynin ja Raffen välinen suhde on edennyt kyseisissä osissa kääpiöaskelin, tuskalla ja kärvistelyllä. Olisin kaivannut tähän viimeiseen osaan enemmän jännitettä ja piinaavaa odotusta, mutta nyt tultiin mielestäni vähän liian lujaa maalia kohti. Raffe ja Penryn eivät olleet aivan yhtä upeita kuin edellisissä osissa ja se surettaa minua eniten lukukokemuksessa.

Sen sijaan tuuletin innoissani Susan Een luomalle maailmalle. En tiedä olenko vinksahtanut, mutta jotenkin pidän maailmanlopun jälkeistä maailmaa mielettömän kiehtovana. Susan Ee kuvaa hienosti luhistunutta sivilisaatiota, jossa ihmiset joutuvat miettimään kaiken uudesta näkökulmasta. Kaikki ovat menettäneet ja taistelevat vain oman selviytymisensä puolesta. Rakastan kohtauksia, joissa Raffe ja Penryn vaeltavat eteenpäin maailman raunioissa, yöpyvät ihmisten autioituneissa kodeissa, ottavat mitä irti saavat ja jatkavat eteenpäin.

Susan Een mielikuvitus ja kyky luoda karmivia kohtaloita ja otuksia saa minut edelleenkin kohottamaan kulmiani. End of Days lisää panoksia entisestään ja huhhuh, taas saa kyllä lukea jatkuvan jännityksen vallassa, mitä seuraavaksi tapahtuukaan.

Käänsin myös kelkkani, mitä muutamaan hahmoon tulee. Penrynin äiti on edellisissä kirjoissa aiheuttanut minussa lähinnä kauhun väristyksiä, sillä kyseessä on täysin seinähullu ihminen. Maailmanlopun jälkeen hulluudesta on kuitenkin myös hyötyä ja huomasin toden teolla kannustavani Penrynin äitiä niin monessa kohtaa. Äidin suusta tulee myös kirjan parhaita heittoja.

Toinen henkilö, jonka kohdalla jouduin suorittamaan pienen uudelleenarvoinnin, oli Beliel. Hänen menneisyydestään selviää paljon lisää, eikä hahmo jää enää mustavalkoisen pahaksi. Minun kävi tyyppiä jopa sääliksi. Muutenkin kirjassa on muutama asiat päälaelleen heittävä juonenkäänne, jotka todellakin saivat minut haukkomaan henkeäni.

Kirjaa aloittaessani minulla oli kolme varsin selkeää visiota siitä, miten kirja mahdollisesti päättyy. Olisin toivonut sydämeni murskaavaa ratkaisua, mutta loppujen lopuksi kirja päättyi niin kuin aavistelinkin. Olen kuitenkin tyytyväinen Een ratkaisuun, hän vältti erään pelkäämäni karikon ja pidin etenkin eräästä lopun kohtauksesta kaikessa traagisuudessaan.

End of Days etenee sujuvasti ja koukuttavasti, eikä tylsiä hetkiä juurikaan ollut. Tunneskaala tulee taas koettua lävitse, minä nauroin monta kertaa ääneen, jännitin, liikutuin ja hymylin typerästi. Lopputaistelun valmistelua olisi mielestäni saanut vähän lyhentää, mutta muuten napakka pakkaus. Pidin kuitenkin siitä, miten joitakin lankoja jätetään lopussa myös auki, eikä kaikkea perata auki. Esimerkiksi jo ensimmäisessä kirjassa kuolleen Gabrielin pään sisään olisi mielenkiintoista kurkistaa.

Penryn and the End of Days -trilogia on ehdottomasti ollut upeaa luettavaa. Pääsanomana tuntuu olevan, että maapallo ja ihmiskunta ovat taistelun arvoisia. Jossain aiemmassa kirjassa Penryn sanoo ehkä sarjan mieleenpainuvimman repliikin, "I am proud to be a Daughter of Man." Tämä näkökulma
korostuu entisestäänkin viimeisessä osassa ja pidin siitä kovasti. Tulen ehdottomasti palaamaan trilogian pariin vielä uudestaan.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: End of  Days
Kirjailija: Susan Ee
Sarja: Penryn and the End of Days, #3
Kustantaja: Hodder and Stoughton
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 435
Luettavaksi: omasta hyllystä
Haasteet: Kirjankansibingo: Keltainen, 2015 lukuhaaste, "A book that scares you"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)