perjantai 7. elokuuta 2015

Rainbow Rowell - Attachments

"Hi, I'm the guy who reads your e-mail, and also, I love you..."

Beth Fremont and Jennifer Scribner-Snyder know that somebody is monitoring their work e-mail. (Everybody in the newsroom knows. It's company policy.) But they can't quite bring themselves to take it seriously. They go on sending each other endless and endless hilarious e-mails, discussing every aspect of their personal lives. 
    Meanwhile, Lincoln O'Neill can't believe this is his job now - reading other people's e-mail. When he applied to be "Internet security officer", he pictured himself building firewalls and crushing hackers - not writing up a report every time a sports reporter forwards a dirty joke. 
    When Lincoln comes across Beth's and Jennifer's messages he knows he should turn them in. But he can't help being entertained - and captivaited - by their stories. 
   By the time Lincoln realizes he's falling for Beth, it's way too late to introduce himself.
   What would he say...?

Rainbow Rowell oli yksi viime vuoden kirjailijalöytöjäni ja viime kesä yhdistyy mielessäni erottamattomasti muun muassa hänen kirjojensa lukemiseen. Fangirl ja Eleanor & Park olivat molemmat kerrassaan ihastuttavaa luettavaa ja niinpä odotin innoissani Rowellin muihin teoksiin tarttumista. Fangirl ja Eleanor & Park ovat nuorille suunnattuja, mutta Rowellilta löytyy lisäksi kaksi aikuisille suunnattua romaania, tämä Attachments ja lisäksi vielä 2014 ilmestynyt Landline. 

Attachments-teoksen päähenkilö on Lincoln O'Neill, 29-vuotias nuorimies, jolla on monta tutkintoa monesta eri collegesta, mutta joka tuntee yhä olevansa eksyksissä itsensä kanssa. Lincoln asuu edelleen äitinsä kanssa, haikailee lukioaikaisen tyttöystävänsä perään (erosta on jo vuosikausia) ja on ennen kaikkea melko yksinäinen. Lincoln työskentelee sanomalehdessä internetin ja tekniikan valvonnan ja turvallisuuden osastolla, mutta hienolta kalskahtavan tittelin taakse kätkeytyy kurjempi työ. Lincoln lukee työkseen firmassa työskentelevien työsähköposteja ja valvoo, että ne pysyvät asiallisina. Työssään Lincoln törmää Bethin ja Jenniferin, kahden ystävyksen kirjeenvaihtoon ja vaikka hän tietää, että hänen pitäisi lähettää naisille varoitus, hän ei tule sitä tehneeksi. Sen sijaan Lincoln huomaa jatkavansa sähköpostien lukemista ja mikä pahempaa, hän huomaa rakastuvansa Bethiin. Soppa on valmis.

Attachments ei millään muotoa ole suosikkini Rowellin teoksista. Vaikka nautin ajastani kirjan parissa, Lincoln oli varsin väritön päähenkilö ja lukeminen siksi välillä varsin tuskaista. Rowell osaa kuitenkin kirjoittaa ja Attachments on hauskaa ja viihdyttävää luettavaa.

Suurimmaksi ongelmakseni kirjan parissa muodostuikin Lincolnin kanssa taisteleminen. Kirjan idea ja ydin lepää pitkälti sen harteilla, että Lincoln alkaa viimein elää omaa elämäänsä ja tehdä itse ratkaisuja. Alussa hän on kuitenkin niin laimea nössö, että mieleni teki paiskoa tavaroita ja karjua "Hanki elämä saakeli soikoon!" melko suureen ääneen. Kun kirjassa mennään eteenpäin Lincoln kehittyy parempaan suuntaan, mutta en silti varsinaisesti pitänyt hänestä.

Kirjan parasta antia minulle olivatkin Bethin ja Jenniferin väliset sähköpostit. Ne toivat useaan otteeseen mieleeni Cecelia Ahernin romaanin Sateenkaaren tuolla puolen (Where Rainbows End/Love, Rosie), jossa seurataan toinen toistaan hupaisampaa kirjeenvaihtoa. Jenniferin ja Bethin väliset keskustelut tulvivat huumoria ja lämpöä ja niitä lukiessani naurahtelin useaan otteeseen.

Alussa lukeminen tuntui kuitenkin takkuavan aika pahasti ja ehdin jo epäillä josko kirja ikinä lähtisi kunnolla liikkeelle. Puolenvälin jälkeen kirja kuitenkin nappasi mukaansa ja tulin lukaisseeksi sen loppuun melkeinpä yhdeltä istumalta.

Attachments on lämminsydäminen, hauska ja vähän ärsyttävä. Kirjan lukemisesta nauttii kuitenkin ja kannen voi sulkea tyytyväisenä. Ihan kiva, mutta tämän perusteella minä pidän enemmän Rowellin nuortenkirjallisuudesta.

Arvosana: ♣♣♣

Teos: Attachments
Kirjailija: Rainbow Rowell
Kustantaja: Plume
Julkaisuvuosi: 2011
Sivuja: 323
Luettavaksi: omasta hyllystä

4 kommenttia:

 1. Tää on ainut Rainbow'n(?) kirja jota en oo lukenu, en vaan oo saanu aikaseksi tilata netistä. Munki mielstä Eleanor&Park ja Fangirl on parempia ku esim. Landline, mutta kyllä seki oli neljän tähen kirja ja lopun cameot sai kiljumaan onnesta ;) Haha, häikäilemätöntä mainosta että lukisit Landlinen ku haluisin kuulla mielipiteesi :D Ja lopuksi vielä kiitos ku sait mut viime kesänä vakuuttuneeksi että tarvihin E&P:n, muuten ois jääny yks lempikirjailijoista myöhempään lukuun.
  Entwined_heart

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimi kyllä mainostus, uteliaisuuteni heräsi nyt Landlinen suhteen :D Ja oih, ihana kuulla, että hehkutukseni sai sinut tarttumaan Rowellin teoksiin, tämä on se kirjabloggaajan elämän suola.

   Poista
 2. MInullakin kirjan alku takkuili, mutta kun pääsin vauhtiin, luin sen sitten suunnilleen päivässä loppuun. Olihan Lincoln vähän ressukka, mutta kun hän alkoi ryhdistäytyä, tsemppasin hänen puolestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun kirja sitten vei mukanaan, taisin itsekin suorastaan ahmaista loppuun. Lincolnin ryhdistäytymisestä pidin minäkin.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)