lauantai 8. elokuuta 2015

V.E. Schwab - Vicious

Victor and Eli started out as college roommates - brilliant, arrogant, lonely boys who recognized the same ambition in each other. A shared interest in adrenaline, near-death experiences and seemingly supernatural events reveals an intriguing possibility: that under right conditions, someone could develop extraordinary abilities. But when their thesis moves from the academic to the experimental, things go horribly wrong. 

Ten years later, Victor breaks out of prison, determined to catch up to his old friend (now foe), aided by a young girl with a stunning ability. Meanwhile, Eli is on a mission to eradictate every other super-powered person that he can find - aside from his sidekick, an enigmatic young woman with an unbreakable will. Armed with terrible power on both sides, driven by the memory of betrayal and loss, the arch-nemeses have set a course for revenge - but who will be left alive at the end. 

V.E. Schwab on pseudonyymi, jonka taakse kätkeytyy Victoria Schwab. Kirjailija julkaisee V.E. Schwab nimellä aikuisille suunnatut romaaninsa, nuorille suunnattujen kanssa hän käyttää nimeä Victoria Schwab. Itse tutustuin Schwabiin ensimmäisen kerran viime kesänä, kun luin hänen nuorille suunnatun The Archived- sarjansa kaksi ensimmäistä osaa, The Archived ja The Unbound. (Sarjaan on mahdollisesti tulossa vielä kolmaskin osa.) Rakastuin täydellisesti lukemaani ja kirjailijan muukin tuotanto päätyi lukulistalle, etenkin juuri Vicious, joka tuntuu olevan kirjailijan teoksista suosituin. Enkä kirjan luettuani todellakaan ihmettele miksi.

Victor ja Eli ovat ystäviä ja huonetovereita collegessa. Kumpikin suorittaa lääketieteen opintoja ja molempia kiinnostaa mahdollisuus yliluonnollisista kyvyistä. Kun teorioiden rakentelussa tapahtuu läpimurto, he päättävät siirtyä pohdiskelusta ja tiedonhankinnasta käytännön kokeiluihin. Seuraukset ovat peruuttamattomat.

Kymmenen vuotta myöhemmin Victor on juuri paennut vankilasta ja tahtoo epätoivoisesti etsiä käsiinsä Elin. Vanhasta ystävästä on nyt tullut vihollinen ja kumpikin hautoo tahollaan kostoa. Kohtaamisen lähestyessä on selvää, että paikalta poistuu elävänä vain toinen.

Vicious on uskomattoman kiehtova ja omaperäinen kirja. Sitä on vaikea laskea käsistä ja tarina tempaa mukaansa. Tunnelma on vangitseva ja kokonaisuutena kirja todellakin jotain sellaista, mitä en ole aikaisemmin kokenut.

Erityisesti lumouduin kirjan ideasta. Ajatus siitä, että joku koettaisi itse hankkia supervoimia on mieletön, mutta toimii uskomattoman hyvin. Kirjan alkupuoliskolla olin välillä niin sanotusti monttu auki kun selviää, miten pitkälle Victor ja Eli ovat valmiita menemään. En halua paljastaa kirjasta liikaa, mutta sanonpahan vaan, että homma etenee aika hulluihin mittoihin.

Vicious ei olekaan ihan täyspäisten kirja, hahmot ovat ilkeitä ja hyvisten ja pahisten ero on hiuksenhieno. Todellakaan aina ei ole selvä kuka on milläkin puolella. Hahmot ovat kaikki melko sekaisin ja kirjan tunnelma alusta alkaen kiehtova. Ainakin minä olin ensimmäisen luvun jälkeen lumoutunut.

Kerronta liikkuu kirjassa eri aikatasoissa. Victorin ja Elin matkaa collegeajoista nykyhetkeen seurataan pirstaleisesti, kirja pomppii ajasta toiseen ja palapeli rakentuu hitaasti. Minkäänlaista sekavuutta ei mielestäni ollut, vaan rakenne toimii uskomattoman hyvin ja lukija pääsee pohdiskelemaan ja arvailemaan salaisuuksia. Jännitys tiivistyy loppua kohden koko ajan ja huippukohtaa odottaa kauhunsekaisin tuntein, kuinka lopulta käykään?

Vicious olikin alusta loppuun asti aivan mahtava lukukokemus. Se piti otteessaan, sekoitti pääni ja lumosi minut. Käännettyäni viimeisen sivun ja luettuani upean viimeisen lauseen, mieleni teki aloittaa alusta uudelleen ja olenkin varma, että tämä on kirja, jonka pariin tulen palaamaan.

En oikein tiedä miten tätä pitäisi kuvailla, kirjan tunnelma ja vangitsevuus tuntuvat olevan sanojen tavoittamattomissa. Kirjasta ei mielestäni myöskään tule tietää liikaa ennen lukemista, sillä on upeaa päästä lukemaan shokeeraavia paljastuksia ilman että niitä tietää odottaa. Minä kuitenkin rakastin lukemaani ja suosittelen kirjaa lämpimästi jokaiselle, joka haluaa lukea jotain erilaista.

Arvosana: ♣♣♣♣♣

Teos: Vicious
Kirjailija: V.E Schwab (Victoria Schwab)
Kustantaja: Titan Books
Julkaisuvuosi: 2013
Sivuja: 340
Luettavaksi: omasta hyllystä
Haasteet: Kirjankansibingo: Mies2 kommenttia:

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)